ALTIN KOZA YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ NUR SÜRER ve RUTKAY AZİZ’E

ORHAN KEMAL EMEK ÖDÜLÜ ise ORHAN OĞUZ’A TAKDİM EDİLİYOR!

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 14-20 Eylül tarihleri arasında pandemi kurallarına uygun şekilde gerçekleşecek olan 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde verilecek onur ve emek ödüllerinin sahipleri belli oldu! Festival kapsamında düzenlenecek ödül töreninde Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri, Nur Sürer ve Rutkay Aziz’e, Orhan Kemal Emek Ödülü ise Orhan Oğuz’a takdim edilecek.

Türk sinemasının önemli film festivallerinden biri olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, ustaları bu yıl da unutmuyor. 27. kez düzenlenen festival kapsamında verilen Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin ve Orhan Kemal Emek Ödülü’nüntakdim edileceği birbirinden değerli üç isim açıklandı. Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl; sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu Nur Sürer ile oyuncu, tiyatrocu, yönetmen ve sanat yönetmeni Rutkay Aziz’e; Orhan Kemal Emek Ödülü ise yapımcı, yönetmen ve görüntü yönetmeni Orhan Oğuz’a veriliyor. Üç usta isme ödülleri, festival bitiminde gerçekleşecek Altın Koza Ödül Töreni’nde takdim edilecek.  

14-20 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ndebu yıl filmler, pandemi nedeniyle “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması” ve “Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması” olmak üzere sadece iki kategoride yarışacaklar.

27. ULUSLARARASI ALTIN KOZA ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ

ALTIN KOZA YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ

NUR SÜRER HAKKINDA

Nur Sürer 1954 yılında Bursa’da dünyaya gelir. Bursa Anadolu Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra yaklaşık beş yıl İsviçre’de yaşar. Türkiye’ye döndükten sonra fotomodellik yapar, reklam filmlerinde oynamaya başlar.

Nur Sürer

Erden Kıral’ın 1979 yönettiği Bereketli Topraklar Üzerinde filmiyle sinemaya başlar. 1980 yılında Sinan Çetin’in yönettiği Bir Günün Hikâyesi ve 1989 yılında Tunç Başaran’ın yönettiği Uçurtmayı Vurmasınlar filmlerindeki performansıyla Antalya Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne değer görülür.

Nur Sürer 1990 yılında İsviçre yapımı Umuda Yolculuk filminde Necmettin Çobanoğlu’yla başrolde oynar. Film, İsviçre adına En İyi Yabancı Film Oscar’ı alır.

2002 yılında Aydın Sayman ve Ümit Cin Güven’in yönettiği Sır Çocukları filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alır.

1981 yılında TRT’nin Bay Alkolü Taktimimdir adlı dizi filmiyle televizyon yapımlarında yer almaya başlar, birçok televizyon dizisinde oynar.

1980 Bülent Kayabaş’la evlenen Nur Sürer’in Ümit adlı bir oğlu olur. 1993 yılında çift boşanırlar. Sürer, 1994 yılında Sarp Kuray’la evlenir.

RUTKAY AZİZ HAKKINDA

Rutkay Aziz 1947 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Fikri Rutkay ve amcası Fuat Rutkay 1950’li yıllarda yönetmenlik ve yapımcılık yapıyordu. Rutkay Aziz Bakırköy Lisesi’nde öğrenciyken öğretmeni Neriman Süer’in zorlamasıyla sahneye çıktı. Daha öğrencilik yıllarında oyun sahneye koymaya başladı.

Rutkay Aziz

Dönemin özel tiyatro okulu LCC’den burs kazanarak Muhsin Ertuğrul, Beklan ve Ayla Algan’ın öğrencisi oldu. 1971 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’na (AST) katıldı. 1973 yılından itibaren AST’ın Sanat Yönetmenliğini ve idareciliğini üstlendi. Özellikle Bertolt Brecht’in epik tiyatro kuramını benimsedi; Tik Tak, Komün Günleri, Galile’nin Yaşamı oyunlarıyla birlikte birçok Türk oyununu sahneledi.

Rutkay Aziz 1987 yılında Zülfü Livaneli’nin yönettiği Yer Demir Gök Bakır filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1989 yılında yine Livaneli’nin Sis, 1992 yılında Tunç Başaran’ın Piyano Piyano Bacaksız filminde rol aldı.

Ziya Öztan’ın TRT için yönettiği Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırdı.

Birçok televizyon dizisi ve sinema filminde yer alan Rutkay Aziz, en son 2017 yılında Yavuz Turgul’un yönettiği Yol Ayrımı filminde yer aldı.

Rutkay Aziz’in Nuran Duru’yla olan evliliğinden dünyaya gelen Doğa Rutkay da babası gibi tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

ORHAN KEMAL EMEK ÖDÜLÜ SAHİBİ

ORHAN OĞUZ HAKKINDA

Yapımcı, Yönetmen, Görüntü Yönetmeni

29 Mart 1948, Kırklareli doğumlu. Kariyerine fotoğrafçı olarak başladı, sinemaya kamera asistanı olarak geçti. Kameraman olarak birçok filme imza attı. Sonraki yıllarda mesleğinde ilerleyerek, Türk sinemasının en tanınmış yönetmenlerinden biri oldu. Başarıları nedeniyle çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle değer görüldü.

Orhan Oğuz

1987 yılında ilk uzun metraj filmi “Her şeye Rağmen”i çekti ve çeşitli ödüller kazandı. Filmlerinde toplumun her kesiminden yalnız suskun kenara itilmiş insanların hayatlarını anlatmayı seçti.

Orhan Oğuz, şimdiye dek 40’tan fazla film ve dizinin yönetmenliğini yapmış, ayrıca birçok filmin yapımcılığını üstlenmiş, bazılarının da senaryosunu yazmıştır.

En İyi Film (Dönersen Islık Çal) / 15. Montpellier Film Festivali 1993

Jüri Özel Ödülü (Dönersen Islık Çal) / 7. Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği 1993

En İyi Görüntü Yönetmeni (Zıkkımın Kökü) / 8. Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği 1994

En İyi Görüntü Yönetmeni (İki Başlı Dev) / Sinema Yazarları Derneği 1991

En İyi Yönetmen (İki Başlı Dev) / 10. İstanbul Film Festivali 1991

En İyi 2. Film (İki Başlı Dev) / Sinema Yazarları Derneği 1991

En İyi Görüntü Yönetmeni (Üçüncü Göz) / 2. Ankara Film Şenliği 1989

En İyi Yönetmen (Her şeye Rağmen) / 1. Ankara Film Şenliği 1988

En İyi Film (Her şeye Rağmen) / 1. Ankara Film Şenliği 1988

En İyi Film (Her şeye Rağmen) / Bari Film Festivali 1988

En İyi Film (Her şeye Rağmen) / 38. Mannheım Uluslararası Film Festivali 1988

En İyi Görüntü Yönetmeni (Dul Bir Kadın) / 22. Antalya Film Şenliği 1985

En İyi Görüntü Yönetmeni (Amansız Yol) / Sinema Yazarları Derneği 1987

En İyi Görüntü Yönetmeni (Tomruk) / 20. Antalya Film Şenliği 1983

Editör: TE Bilisim