Amazon yağmur ormanlarının tamamını ortadan kaldırmak, sayısız sonuç doğuracak, en bariz olanlar muhtemelen en kötüsü olmayacak.

Çoğu insan önce dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon'da depolanan karbonu düşünecek. Ancak sonuçlar iklim, biyolojik çeşitlilik ve ekosistemler ve nihayetinde insanlar için çok geniş kapsamlı olacaktır.

Amazon'un tamamen kaldırılmasının genel etkisi düşünülemez ve mevcut tahmine dayalı araçlarımızın gücünün ötesinde. Ama tarif edebileceğimiz bazı yönlere bakalım.

Karbon depolama, su dağıtma

Amazon yağmur ormanlarının yaklaşık 76 milyar ton karbon barındırdığı tahmin edilmektedir. Tüm ağaçlar kesilip yakılırsa, ormanın karbon depolama kapasitesi atmosfere kaybolur.

Bu karbonun bir kısmı okyanuslar tarafından, bir kısmı da diğer ekosistemler (ılıman veya arktik ormanlar gibi) tarafından alınacaktı, ancak bu hiç şüphesiz iklim ısınmasını şiddetlendirecektir. Karşılaştırma için, insanlar fosil yakıtların yakılmasıyla her yıl yaklaşık 10 milyar ton karbon salmaktadır .

Ancak Amazon ormanı karbon depolamaktan fazlasını yapar. Aynı zamanda büyük miktarlarda suyun dolaşımından da sorumludur.

NASA'nın Aqua uydusu tarafından 2009'da çekilen bu görüntü, kurak mevsimde tek tip bir "patlamış mısır" bulutları tabakası oluşturmak için ormanın ve atmosferin nasıl etkileşime girdiğini gösteriyor. Bu dönemde, yani yağmursuz dönemde orman en çok büyür .

Amazon'un bulut sistemleri ve suyu geri dönüştürme kapasitesi bozulacak olsaydı, ekosistem çok hızlı bir şekilde devrilir ve geri dönüşü olmayan bir şekilde kuru savana dönüşürdü . 

Bu devrilme noktasının nerede olabileceğine dair tahminler,% 40 ormansızlaşmadan Amazon'dan sadece % 20 orman örtüsü kaybına kadar değişiyor.

Aynı miktarda karbon depolamasını elde etmek için başka bir yerde ağaçlandırma teknik olarak mümkündür, ancak ne zamanımız (birkaç yüz yıl gerekir) ne de arazimiz (en azından eşdeğer bir yüzey alanı gerekir).

Yeniden ağaçlandırmanın bir çare olmamasının bir başka nedeni de, yağmur ormanlarının dolaştığı suyun ve bununla birlikte besin maddelerinin mevcudiyetinin ortadan kalkmasıdır.

Ormansızlaşma yoluyla (kısmi) su dolaşımını kestiğinizde, geri dönüşü olmayan bir nokta vardır. Su gezegenden değil, kesinlikle orman ekosistemlerinden kayboluyor ve dünyanın iklimi için ani ve güçlü sonuçları oluyor .

Can kaybı

Belki de en şiddetli ve en az geri döndürülebilir etki, vahşi yaşam çeşitliliğinin kaybı olacaktır.

Amazon, tahmini 50.000 bitki türüne ev sahipliği yapıyor - ancak daha yeni tahminler biraz daha düşük bir sayı gösteriyor .

Amazon'da bulunan hayvan türlerinin sayısı daha da yüksek, en büyük kısmı böceklerden oluşuyor , bilinen böcek faunasının yaklaşık % 10'unu temsil ediyor ve çok sayıda, ancak bilinmeyen sayıda mantar ve mikrop.

Türler kaybolduğunda sonsuza dek kaybolurlar ve bu sonuçta Amazon'u kesmenin en zararlı sonucu olur. Muhtemelen su ve karbonun devasa bir yeniden dağıtıcısı ve depolanması rolünü kaybetmekten daha kötü olurdu.

Son fakat kesinlikle en az değil , Amazon yağmur ormanlarının içinde ve yakınında yaşayan yaklaşık 30 milyon insan var .

Yukarıda bahsedilen ekosistem hizmetlerinin bir sağlayıcısı ve bir yiyecek ve habitat kaynağı olarak ormanı kaybetmenin sonuçları anlaşılmaz. Yankıları küresel siyasete, küresel ekonomiye ve toplumsal meselelere kadar uzanacaktır.

Sebastian Leuzinger

Professor, Auckland University of Technology

Editör: TE Bilisim