Uluslararası Af Örgütü, yetkililerin nesli tükenmekte olan yağmur ormanlarında toprağı ve insan haklarını koruyamadığı için Brezilya'nın Amazon'unda endişe verici sayıda yeni yangın tespit edildiğini söyledi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü'ne (INPE) göre, 5 Eylül'deki Amazon Günü öncesinde, bu yıl (31 Ağustos'a kadar) tahmini 63.000 yangın tespit edildi. Brezilya Ordusu, Mayıs ayından bu yana, yasadışı ormansızlaşmayı ve yangınları engellemek için Amazon'da görünürde konuşlandırılıyor.

Yangınlar bu yanan mevsimi yeniden hızla genişlediğinden, Brezilya ordusunun ormanı yakanları ve korunan arazileri yasa dışı olarak ele geçirenleri durdurmak için gereken uzmanlığa veya deneyime sahip olmadığı çok açık. Richard Pearshouse

Uluslararası Af Örgütü ayrıca, ormansızlaşmanın Ağustos 2019 ile Temmuz 2020 arasında 2018 ve 2019'un aynı dönemine göre yüzde 34,5 arttığını ve toplam 9,205 km²'lik bir alanı yok ettiğini vurguladı. Veriler, 16 Ağustos'tan bu yana bazı yangınların yakalanmasını etkileyen bir uydu hatasını hesaba katmak için düzeltildiğinde, yakın zamandaki tahribat aslında çok daha fazla olabilir.

Çevre yasalarını uygulamak

Uluslararası Af Örgütü Çevre ve Kriz Başkanı Richard Pearshouse, "Yangınlar bu yanan mevsimi tekrar hızla genişlettikçe, Brezilya ordusunun ormanı yakanları ve korunan arazileri yasadışı olarak ele geçirenleri durdurmak için gereken uzmanlığa veya deneyime sahip olmadığı çok açık" dedi.

"Ordunun konuşlandırılması, Brezilya hükümetinin Amazon'u iş dünyasına açmak için kendi çevre kurumlarının operasyonel kapasitesini kasten zayıflatma stratejisini gölgede bırakıyor.

“Hükümet, çevresel izleme ve kanun yaptırımının kontrolünü uygun sivil makamlara iade etmelidir. Amazon'u korumanın tek yolu, hükümetin Amazon'da sivil çevrenin korunması için açık bir siyasi destek göstermesidir. Başlangıç, fon ve kaynakları yeniden devreye sokmak ve çevre yasalarını uygulamak için ajansları desteklemektir. "

Toplamda, INPE tarafından kaydedilen yangınların yüzde 74'ü, Brezilya Hükümeti'nin Temmuz 2020'nin ortalarında yangınları yasaklamasından sonra kaydedildi. Yangınlar, ormanlık alanları temizleyen ve otlak oluşturmak için araziye el koyan özel şahıslar olan grileirolar tarafından kasıtlı olarak başlatılıyor . Bu yasadışı faaliyet, Brezilya'nın milyarlarca dolarlık sığır eti endüstrisini destekliyor.

Son iki aydaki uydu görüntüleri, Uluslararası Af Örgütü'nün yakın zamanda Rondônia eyaletinde ziyaret ettiği üç koruma altındaki alanda (Uru-Eu-Wau-Wau Yerli bölgesi ve Rio Jacy-Paraná ve Rio Ouro Preto Rezervleri) son zamanlarda çıkan yangınları da göstermiştir.

Yasadışı sığır çiftlikleri Amazon'un yıkımını körüklüyor

Sığır yetiştiriciliği, Brezilya'nın Amazon Bölgesi'ndeki Rezervler ve Yerli topraklarında yasadışı arazi ele geçirmelerinin ana nedenidir ve ormansızlaşmayı körükleyerek Yerli halkın ve geleneksel sakinlerin haklarını ayaklar altına alır.

Amazon bölgesi, Brezilya'nın kârlı sığır endüstrisindeki en büyük büyümeyi gördü. 1988'den bu yana, oradaki sığır sayısı 2018'de neredeyse dört kat artarak 86 milyona yükseldi ve ulusal toplamın% 40'ını oluşturuyor. Bu genişlemenin bir kısmı, Yerli topraklarındaki ve Rezervlerdeki büyük koruma altındaki yağmur ormanlarını yok ediyor.

Toplamda, 1988'den 2014'e kadar ormansızlaştırılan alanın% 63'ü büyükbaş hayvanlar için otlak haline geldi - Portekiz'in beş katı büyüklüğünde bir kara alanı. Uluslararası Af Örgütü, bu süreci Kasım 2019'da yayınlanan bir brifingde ayrıntılı olarak belgeledi .

Hükümet verilerine göre, Amazon'daki Yerli bölgeler Ağustos 2018 ile Temmuz 2019 arasında 497 km² yağmur ormanı kaybetti - bir önceki yıla göre% 91 artış.

JBS tedarik zincirinde yasadışı olarak otlanan sığırlar bulundu

Yakın tarihli bir araştırmada Uluslararası Af Örgütü, Brezilya'nın Amazon bölgesindeki korunan alanlarda yasadışı olarak otlatılan sığırların, önde gelen et paketleyici JBS'nin tedarik zincirinde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Uluslararası Af Örgütü, JBS'nin insan hakları ihlallerine doğrudan karıştığına dair herhangi bir kanıt bulamamış olsa da, kuruluş, JBS'yi, hiçbir sığırın yasadışı olarak otlatılmamasını sağlamak için 2020'nin sonuna kadar dolaylı tedarikçileri de dahil olmak üzere etkili bir izleme sistemi uygulamaya çağırıyor. korunan alanlarda tedarik zincirine girer.

Uluslararası Af Örgütü, burada imzalanabilen 'Amazon'da yasadışı olarak otlatılan sığırlara hayır deyin' adlı çevrimiçi bir imza kampanyası başlattı .

Editör: TE Bilisim