Dünyanın en iyi koruma organı Pazar günü, yerli gruplar tarafından öne sürülen bu tartışmalı öneriye 1.400 üyesinin oy kullanıp kullanamayacağına karar vermeye hazırlanıyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne (IUCN) bir acil durum hükmü kapsamında sunulan önlem, yaygın ormansızlaşmayı ve değerli mineral ve petrolün tahrip edici şekilde çıkarılmasını durdurmak için bir "küresel eylem planı" çağrısında bulunuyor.

Uydu verilerine dayalı değerlendirmelere göre, son yirmi yılda Amazon her yıl yaklaşık 10.000 kilometrekare kaybetti.

Venezuela'daki Curripaco halkının lideri Jose Gregorio Diaz Mirabal, Marsilya'daki Kongre binasında AFP'ye verdiği demeçte, "Bu sadece bizim için değil, insanlık için de acil bir durum" dedi.

IUCN'nin 70 yıllık tarihinde ilk kez, yerli gruplar artık devlet kurumları ve ulusal veya uluslararası STK'ların yanı sıra üyelere oy veriyor.

Diaz Mirabal, dokuz Amazon ülkesinde iki milyondan fazla yerli insanı temsil eden COICA organizasyonu için Amazon teklifini sundu.

İhmal edildik ve şimdi bir sözümüz var ve bu oy hakkını kullanacağız” dedi.

- 'İnsanlığın toprakları' -

Son araştırmalar, iklim değişikliği ile birlikte tropikal ormanların büyük ölçüde tahrip edilmesinin, Amazon'u tropik ormanların savana benzeri manzaralara yol açacak feci bir "devrilme noktasına" doğru ittiği konusunda uyardı.

Bilim adamları, bunun yalnızca bölgenin iklimini büyük ölçüde değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda küresel iklim sistemleri üzerinde de bir etkisi olacağını söylüyor.

Diğer araştırmalar, yerli halkların yaşadığı ormanlarda, özellikle de arazi üzerinde bir dereceye kadar - yasal veya geleneksel - mülkiyete sahiplerse, ağaç kaybı oranlarının keskin bir şekilde düştüğünü göstermiştir.

Üst düzey bir yönetici olan Enrique Lahmann, IUCN yetkilileri, "hem 'yeni' hem de 'acil' olduklarından emin olmak için" geçen yıl sona erdikten sonra sunulan diğer 20 teklifle birlikte COICA önlemini gözden geçiriyorlar.

"Her iki kriter de gereklidir."

Ofisi, kararın Pazar veya Pazartesi günü geç saatlerde açıklanacağını söyledi.

Önümüzdeki hafta yapılacak oylamanın yasal bir ağırlığı olmayacak olsa da, yerli gruplar arasındaki duygunun gücünü gösteriyor.

Duygusal bir basın toplantısında, Fransız Guyanası ve Ekvador'dan yerli liderler tarafından kuşatılan Diaz Mirabal, dünya liderlerinden mesajını dikkate almalarını istedi.

Hükümetlerden, aynı zamanda insanlığın toprakları olan topraklarımızı korumamıza yardım etmelerini istiyoruz” dedi. "Çünkü Amazon yağmur ormanları yok olursa, insanlar her yerde ölecek, bu kadar basit."

Petrol, altın ve uranyum çıkarmayı durdurmak çok önemli” dedi. Bu Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin için zenginlik, ama bizim için yoksulluk” dedi.

Editör: TE Bilisim