Amerika, 11 Eylül Cumartesi'nin 20. yıldönümünü, son zamanlarda birliklerin Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesi ve Taliban'ın iktidara geri dönmesiyle daha da dokunaklı hale getirilen ciddi törenlerle anıyor.

Çoğu Suudi Arabistanlı olan 19 El Kaide korsanının , ABD'nin kültürel, finansal ve politik kalplerini vurduğu ve dünyayı sonsuza dek değiştirdiği, dolu uçakları çarptığı üç bölgenin her birinde yürek burkan anma törenleri düzenlenecek .

Anıtlar, sonunda Afganistan'dan ayrılan ABD birlikleriyle birlikte geliyor , ancak ulusal anlaşmazlık - ve Başkan Joe Biden için siyasi tehlike - herhangi bir kapanma duygusunu gölgeliyor.

Yıldönümü arifesinde yayınlanan bir videoda Biden , Amerikalıları "en büyük gücümüz" olan birlik göstermeye çağırdı.

Biden, "Bana göre, 11 Eylül'ün temel dersi bu. En savunmasız olduğumuzda, bizi insan yapan her şeyin itme ve çekmesinde, Amerika'nın ruhu için verilen savaşta birlik en büyük gücümüzdür" dedi. Beyaz Saray'dan altı dakikalık bir mesaj.

At New York İkiz Kuleler, akrabalar öldürülen yaklaşık 3.000 kişinin adlarını okuyacaktır için kullanılan nerde Ground Zero, suyun iki havuzları artık (8:30 am başlayan dört saat süren hizmet, nerede durduğunuzu 1230 GMT).

İki Dünya Ticaret Merkezi kulesinin vurulup düştüğü ve Pentagon'un saldırıya uğradığı ve Flight 93'ün düştüğü anlara karşılık gelen altı dakikalık saygı duruşu gözlemlenecek.

37 yaşındaki kocası Michael Iken'i Dünya Ticaret Merkezi'nde kaybeden Monica Iken-Murphy, bunun birçok Amerikalı için "yüksek" bir yıldönümü olacağını söylüyor.

Ama onun için, hayatta kalan diğer birçok kişi için olduğu gibi, acı hiç azalmadı.

AFP'ye verdiği demeçte, "Daha yeni olmuş gibi hissediyorum" dedi.

11 Eylül 2001 sabahından bu yana koca bir nesil büyüdü.

Bu arada, El Kaide'nin kurucusu Usame bin Ladin avlandı ve öldürüldü. İkiz Kuleler'in yerine Manhattan'ın üzerinde yükselen yeni bir gökdelen yükseldi. Ve iki haftadan kısa bir süre önce, son ABD askerleri Kabil havaalanından uçarak sözde "sonsuz savaş"ı sona erdirdi.

Ancak bir zamanlar bin Ladin'i koruyan Taliban, Afganistan'ı yönetmeye geri döndü, güçlü ABD ordusu küçük düşürüldü. Guantanamo Körfezi'nde, 11 Eylül'ün beyni olarak suçlanan Halid Şeyh Muhammed ve diğer dört kişi, suçlamaların sunulmasından dokuz yıl sonra yargılanmayı beklemeye devam ediyor.

Saldırının nasıl gerçekleştiğinin tam hikayesi bile gizli kalıyor. Sadece geçen hafta Biden, önümüzdeki altı ay boyunca FBI soruşturmasından gizli belgelerin serbest bırakılmasını emretti.

'Onur ve anma'

Sıfır Noktasında, dünyanın her yerinden 2.753 kişi ilk patlamalarda öldü, ölüme atladı ya da çöken kulelerin cehenneminde kayboldu.

Pentagon'da bir uçak, süper gücün askeri sinir merkezinin yan tarafında ateşli bir delik açarak uçakta ve yerde 184 kişiyi öldürdü.

Ve Shanksville, Pennsylvania'da, yolcuların karşılık vermesi üzerine üçüncü uçak korsanları dalgası bir tarlaya çarptı ve United 93'ü hedeflenen hedefe ulaşmadan aşağı gönderdi - muhtemelen Washington'daki ABD Capitol binası.

Beyaz Saray, Biden ve First Lady Jill Biden'ın Cumartesi günü "kaybedilen hayatları onurlandırmak ve anmak" için bu yerlerin her birinde duracağını söyledi.

Cuma gecesi yaptığı video konuşmasında Biden, Amerikalıları trajedi üzerine düşünürken bir araya gelmeye çağırdı.

Biden, "Birlik, aynı şeye inanmamız gerektiği anlamına gelmez, ancak birbirimize ve bu millete temel bir saygı ve inanca sahip olmalıyız." Dedi.

Başkan, bunun yaklaşık sekiz aylık başkanlığında çok önemli bir gün olmasını planlamıştı.

Bununla birlikte, bir birlik anına başkanlık etmek yerine Biden, bir intihar bombacısı tarafından öldürülen 13 ABD askerini içeren ve daha geniş başarısızlık ve yenilginin daha geniş bir şekilde farkına varılan Kabil tahliyesine öfkeli bir ülkeyi dolaşacak.

Kurbanların yakınları için yıldönümü, her zaman olduğu gibi, sevdiklerinin anısını yaşatmakla ilgilidir.

İtfaiyeci kardeşi Stephen'ın Dünya Ticaret Merkezi'nde öldüğü Frank Siller, "Pearl Harbor gibi" dedi.

"Hayatta olmayan insanlar bu konuda yaşayanlarla aynı duyguya sahip değiller. Ama Amerika Pearl Harbor'ı asla unutmadı ve Amerika 11 Eylül'ü asla unutmayacak."

Editör: TE Bilisim