Bu sefer kuşlar arasında yeni bir salgın var. ABD başkentinde onlara bir hastalık bulaşıyor ve yayılıyor. Uzmanlar sebebinin bilinmediğini söylüyor.

İnsanlar ve diğer hayvanlar COVID-19 ile boğuşmaya devam ederken , Kuzey Amerika'da yeni bir salgın birden fazla kuş türünü vurmuş gibi görünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde insanlar ölü kuşlar buluyor. Kuşlar, Nisan ayından bu yana gizemli bir hastalık dalgası tarafından vurulmuş gibi görünüyor. 

Kuşbilimciler (kuş uzmanları), ölü veya hasta havacıların şişmiş gözlere ve ayrıca kuşların dengesini kaybetmesine neden olan nörolojik sorunlara sahip olma eğiliminde olduğunu söylüyor.

Washington DC'deki hayvan kurtarma merkezi City Wildlife'ın yöneticisi ve kurucusu Jim Monsma, "Göz sorunları olan kuşları görmek alışılmadık bir şey değil" diyor.

Monsma, kentsel alanlarda, özellikle DC bölgesinde, hayvan koruma ve rehabilitasyon alanında 25 yıldır çalışmaktadır. 

Ancak Monsma ve meslektaşlarının, gördüklerinin "sıradan olmadığını" anlamaları biraz zaman aldı.

Monsma, "İlk başta bir salgınla uğraştığımızı bilmiyorduk" diyor. 

neden aranıyor

Şimdi birden fazla kuş türünün yaklaşık iki aydır tuhaf bir hastalığa yakalandığını düşünüyorlar . Ve hastalık başkentten en az 965 kilometre (600 mil) uzakta, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı bölgelerinde ve Indiana eyaletine yayıldı.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırması (USGS), Haziran ayı başlarında gizemli kuş ölümleri hakkında bir rapor yayınladı. Ayrıntılar belirsizliğini koruyor, ancak uzmanlar salgını kökenlerine kadar takip etmeye çalışıyor.

"İlk gördüğümüz Nisan ayındaydı. Haziran ayının başında, kuşları bir hayvan merkezine göndermeye başladık, o zaman sayılarımızı duyunca paniğe kapıldılar. Şimdi, 200'ün biraz altındayız. enfekte, "diyor Monsma.

Hala teşhis yok

Hayvan merkezleri, kuşları olası bir ölüm veya hastalık nedeni için inceliyor, ancak şu ana kadar testler sonuçsuz kaldı.

Monsma, Wildlife'ın klinik direktörü Cheryl Chooljian tarafından yapılan testlere atıfta bulunarak, "Batı Nil [hastalığı] ekarte edildi... Her şey ekarte edildi. Bugüne kadar hala bilmiyoruz" diyor.

USGS de salgın karşısında şaşkına dönmüş durumda. 

Departman sözcüsü Marisa Lubeck, "Bu noktada, USGS'nin kurumlar arası açıklamanın ötesinde güncellemeleri yok" diyor.

Hastalık için teoriler 

Uzmanların hala teorileri var. Ve bunlardan biri, hastalığı, Nisan ayının sonundan Mayıs ayının başlarına kadar ortaya çıkan Brood-X ağustos böceklerinin gelişiyle ilişkilendiriyor - aynı zamanda insanlar ölü kuşları fark etmeye başladı  . 

Bu sadece bir teori, ancak kuşbilimcilere göre üzerinde çalışılması gereken bir şey. Ve devam eden araştırmalar önemlidir çünkü başka bir kuş gribi de insanlar için çok tehlikeli olabilir.

Fledglings, European Starlings, Bluejays ve diğerleri de dahil olmak üzere Monsma, "Kuş popülasyonumuzu endişe verici bir oranda kaybediyoruz" diyor. 

"Amerika'daki türlerin yaklaşık üçte biri hızla azalıyor. Diğer türlere yayılıyor" diyor. "Ve insanlara yayılma olasılığını kesinlikle göz ardı edemeyiz." 

Tarihsel olarak ve şu anda "hayvanlar arasında bir salgın gördüğünüzde, bu bir endişe nedenidir. Bu, göz ardı etmek istemediğiniz bir şeydir" diyor.

kuşları beslemeyin

Kanatlı yaratıklar için biraz umut var - City Wildlife'a bildirilen hasta kuşların sayısı son iki hafta içinde azaldı. Monsma, hastalığın çeşitli türler arasında yayılmasını önlemek için City Wildlife'ın DC, Maryland ve Virginia'yı önlem almaları ve kuş yemliklerini veya kuş banyolarını kaldırmaları konusunda bilgilendirdiğini söylüyor. Bazı sakinler yemliklerinden çoktan kurtuldu, diğerleri ise düzenli olarak ziyarete gelen kuşları uzak tutmak için başka bir yol izledi ve onlara kuş iskeletleri bağladı.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırması, salgın bitene kadar kuşları beslemeyi bırakmanızı tavsiye ediyor. Yemlikler ve kuş banyoları tutuluyorsa, %10 çamaşır suyu solüsyonu ile temizlenmelidir. Evcil hayvanlar hasta veya ölü kuşlardan uzak tutulmalıdır.

Ancak enfeksiyon sayısı azalsa bile henüz bir son görünmüyor. Uzmanlar, hastalığın çok geç olmadan kontrol altına alınması için halkın ihtiyati tedbirlere bağlı kalarak yardımcı olabileceğini söylüyor.

Author Nate Swanson

Editör: TE Bilisim