Amerika Birleşik Devletleri başkanının görevdeki neredeyse dört yıl içinde yaptığı tüm sağır ve saldırgan sözler bolluğuna rağmen, geçen hafta Amerikan halkına yaptığı bir önerinin kesinlikle ilk 10 içinde yer alması gerekir.

“Covid'den korkmayın.” diye bir söz konusu tweet . Hayatına hükmetmesine izin verme.

Donald Trump, Walter Reed tıp merkezindeki dört odalı süitinin lüksünden bu sözleri 5 Ekim'de saat 14: 37'de yayınladı. Çevresinde bir düzine birinci sınıf doktordan oluşan bir ekip, onu satın almak için sıradan bir Amerikalıya yüz binlerce dolara mal olacak Covid-19 için benzersiz bir deneysel ilaç kokteyli aşıladı.

Vietnam'ın 2.000 katı bir ölüm oranı.

Yaklaşık bir saat önce, Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki veri bilimcileri pandemiye ilişkin son rakamlarını yayınladılar. En az 7,5 milyon Amerikalının hastalığa yakalandığını ve 209.881'in öldüğünü gösterdiler - bu, çoğu gelişmiş ülkede ve mütevazı Vietnam'ın 2.000 katı bir ölüm oranı.

Aynı anda, ABD eyaletlerinin yarısından fazlası, kış geldikçe daha da artacağı neredeyse kesin olan enfeksiyon oranlarında artışlar rapor ediyordu. Bu arada, New England Journal of Medicine, Trump yönetimini tutacak acımasız bir başyazı yayınlamaya hazırlanıyordu. On binlerce gereksiz Covid-19 ölümünden doğrudan sorumlu, "bu şekilde hayatlarını pervasızca heba eden herhangi birinin yasal sonuçlara maruz kalacağı" sonucuna varmıştır.

Başkanın dediği gibi, Covid'in hayatınıza hükmetmesine izin vermeyin, korkmayın.

George Washington Üniversitesi tıp merkezinde tıp ve cerrahi profesörü olan Jonathan Reiner, bu sözleri duyduğunda içgüdüsel bir tepki gösterdi. "Sinirliydim. Yani çoğu yalnız 210.000 Amerikalı öldü. Neredeyse kesinlikle korktuklarını söylediğim için üzgünüm ”dedi.

Geçtiğimiz iki hafta boyunca, başkan ve ekibi, idarenin koronavirüse verdiği tepkideki geçmiş ihmalini bile gölgede bırakan temel sağlık korumaları için pervasızca küçümsedi. Ancak bu sefer, virüs sadece daha geniş Amerikan halkını değil, aynı zamanda Trump yönetiminin iç kadrosunu da ısırmaya başladı.

Sızan bir Fema notuna göre , Beyaz Saray personeli, Cumhuriyetçi ABD senatörleri ve hastalık için pozitif test yapan üst düzey muhafazakar saygınların sayısı 34'e ulaştı. Bu, Trump yönetiminin başkan ve eşi tarafından yönetilen en az 10 üyesini içeriyor. Kıdemli danışmanlar Hope Hicks ve Stephen Miller ve Beyaz Saray basın ekibinin beş üyesi.

Bunun ötesinde, üç Cumhuriyetçi senatör hastalığa yakalandı. ABD sahil güvenlik amirali Charles Ray'in pozitif testi, ülkenin en üst düzey askeri rütbesi olan sekiz genelkurmay başkanından yedisini karantina altına aldı.

Mevcut Beyaz Saray Covid salgınının ne zaman başladığını bilmek zor çünkü yetkililer, Trump son negatif koronavirüs testini aldığında açıklamayı reddetti. Geçen hafta New Jersey'e yaptığı bir bağış toplama gezisinde açıkça sergilediği belirtiler göz önüne alındığında, Joe Biden ile televizyonda yayınlanan ve Trump ailesinin birkaç üyesinin ve ekibinin gösterişli bir şekilde maskesiz olarak ortaya çıktığı ilk başkanlık tartışmasında zaten enfekte olmuş gibi görünüyor.

Maskesiz tema, bir önceki hafta sonu Beyaz Saray'da hastalığın inkübatörleri veya süper yayıcıları olarak hareket eden bir dizi olaya kadar uzanıyordu. 26 Eylül Cumartesi günü, Cumhuriyetçi partinin seçkinlerinden yaklaşık 250'si, Trump'ın Amy Coney Barrett'ı ABD Yüksek Mahkemesine adaylığını kutlamak için Gül Bahçesi'nde omuz omuza toplandı ve daha önce Diplomatik Oda'da daha küçük bir kapalı resepsiyon düzenlendi.

Hepsi pozitif test edildi.

Ertesi gün, 27 Eylül, üst düzey subaylar Altın Yıldız Anneler Günü münasebetiyle Beyaz Saray'ın Doğu Odası'nda kapalı alanda toplandı . Tüm bu olaylar, idarenin kendi halk sağlığı kurumu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) tavsiyelerini küstahça ihlal ettiği için büyük ölçüde maskesizdi.

Rose Garden etkinliğinde konuklar sosyal mesafe protokollerini agresif bir şekilde ihlal ediyor, yakın çevrede vakit geçiriyor ve hatta birbirlerine sarılıyorlardı . Trump, sıkışık bir kapalı alanda, yine maskesiz gerçekleşen Biden ile karşılaşmasının hemen öncesinde münazara hazırlık seanslarına katıldı.

Oturumlara Hicks, Miller, Trump'ın başkanlık kampanya yöneticisi Bill Stepien ve eski New Jersey valisi Chris Christie katıldı. Daha sonra hepsi pozitif test edildi.

Cumhuriyetçiler, devlet gemimizi hedef alan intihar bombacılarıdır.

Etrafındakilerin - ve kendilerinin - sağlık ve güvenliğine karşı böyle bir davranışın gerektirdiği kasıtlı kayıtsızlığı abartmak zordur. Daha geniş anlamda, Amerikan hükümetinin atan kalbi içinde bile sağlık protokollerinin pısırıklara yönelik olduğuna dair bir mesaj göndererek Amerikan halkının güvenliğine bir ihmalkarlık yaydı.

Emory Üniversitesi'nde Afro-Amerikan çalışmaları profesörü olan Carol Anderson'ın belirttiği gibi : "Cumhuriyetçiler, devlet gemimizi hedef alan intihar bombacılarıdır."

Halk sağlığı uzmanları, Beyaz Saray'ın Gül Bahçesi etkinliğinin temas takibinde herhangi bir çabadan vazgeçme kararından daha da rahatsız oldu. Testin yanı sıra temas takibi, virüsü kontrol altına almaya yönelik her türlü çabanın temel yapı taşıdır ve yetkililerin kimin maruz kaldığını belirleyip onları tecrit etmesine olanak tanır; Temaslı izleme olmadan, hastalık Teksas ovalarında vahşi bir at kadar özgürce dolaşabilir.

Virüsün üreme sayısı yaklaşık 2,5'tir

Reiner, temaslı izleme eksikliğini "affedilemez" olarak nitelendirdi. Şimdi inanıyor ki, böylesine anormal bir kararın tek açıklaması, Beyaz Saray'ın tatbikatın salgının kaynağı olan bireyi, "hasta sıfır" ı keşfedeceğinden ve bunun Trump'ın kendisi olacağından korktuğuna inanıyor.

Reiner, "Gül Bahçesi gibi büyük bir olayın resmi temas takibini yapmamak sorumsuzluğun doruk noktasıdır" dedi. “Virüsün üreme sayısı yaklaşık 2,5'tir, bu da enfekte olan her kişinin iki buçuk kişiyi enfekte ettiği anlamına gelir. Dolayısıyla, Trump çevresinde enfekte olan yaklaşık 30 kişi varsa, bunu 2,5 ile çarpın ve sonra tekrar 2,5 ile çarpın - virüs bu kadar hızlı yayılabilir. "

"Unutulmuş Amerikalıları" tehlikeye attı.

Bu hafta sergilenen temel sağlık kurallarına saygısız saygısızlık nedeniyle tehlikeye atılanlar sadece Trump World seçkinleri değil. Aynı zamanda, Trump World'ün seçkinlerine hizmet eden - Trump'ın tanımladığı şekliyle “unutulmuş insanlar” - eşit derecede tehlikede olan yüzlerce insan var.

Bu fenomenin en canlı örneği, Walter Reed dışındaki destekçilere el sallamak için zırhlı bir başkanlık limuzininde her gözeneğinden koronavirüs salgılayan iki Gizli Servis ajanıydı. Trump, N95 değil, başkana hava geçirmez bir araçla eşlik ederek kendi sağlıklarını riske atan ajanlara daha fazla koruma sağlayacak bir bez maske takıyordu.

Reiner, “Başkan, Gizli Servis ajanlarının sağlığını bir fotoğraf operasyonu için riske attı. Neden bunu yapsın?"  dedi. "Gizli Servis ajanları, önlenebilir riskler almak için kaydolmadılar ve bu tamamen önlenebilirdi."

Walter Reed gezisinin ertesi günü, Trump hastaneden taburcu edildi ve Beyaz Saray'a döndü. Binaya geri dönmeden önce, kameraların yararına maskesini çıkardı - bu yüzden, her gün konutta kendisine hizmet etmek için çalışan birçok aşçı, temizlikçi, bakım işçisi ve diğer "unutulmuş Amerikalıları" tehlikeye attı.

Bu jest, ABD'deki en büyük federal işçi sendikası olan Amerikan Hükümet Çalışanları Federasyonu'nun başkanı Everett Kelley'nin öfkeli bir tepkisine neden oldu. Donald Trump'ın son birkaç gündeki eylemleri, yönetiminin virüse yaklaşımının tipik bir örneğiydi. Neredeyse her fırsatta, federal tepkinin başkan ve onun atadığı kişiler tarafından kötü yönetilmesi işçilerin hayatlarını riske attı ”dedi.

Belki de yakın zamandaki tüm gösterilerin en korkunç olanı , 1 Ekim'de Trump'ın Bedminster, New Jersey'deki golf kulübüne gitme kararıydı . Oraya başkanlık helikopteri Marine One ile, koronavirüs için olumlu sonuç verilmeden saatler önce, ancak Beyaz Saray, Trump'ın birlikte seyahat ettiği en yakın yardımcılarından biri olan Hicks'in enfekte olduğunu öğrenmesinden önemli ölçüde sonra uçtu.

Potansiyel risk altında olanlar arasında

Yine de bağış toplama etkinliğinde hiç kimse maruz kalma konusunda uyarılmadı ve maske takılmadı. Potansiyel risk altında olanlar arasında 200 kadar Cumhuriyetçi destekçi, kapalı alanda bir saat harcama ayrıcalığı için 250.000 dolara kadar ödeme yapan 19 büyük bağışçı ve konuklara hizmet eden Trump Organizasyonu tarafından istihdam edilen 19 personel vardı.

Etkinlik süresince, New Jersey valisi tarafından belirlenen, kapalı bir alanda toplanmasına izin verilen insan sayısı, sosyal mesafe kurallarına aykırı yiyecek büfesi tarzı sunum ve katıksız gerçek gibi bazı zorunlu düzenlemeler açıkça ihlal edildi. Trump, katılımcılara virüse maruz kaldığını ve karantinaya alınması gerektiğini söylemedi. Bu yaz, New Jersey, Camden'deki bir konutta yaşlılara bakan bir sağlık çalışanı, bakımındaki kişilere Covid semptomları geliştirdiğini söylemediği için beş cezai tehlike ile suçlandı.

Birkaç görgü tanığının ifadesine göre, Trump Bedminster'de Covid semptomları da gösterdi, ancak yine de yasaların üstünde görünüyor.

Bedminster'daki etkinlikler Sandra Diaz için büyük kişisel ilgi uyandırdı. 2014 yılına kadar dört yıl boyunca Bedminster'de hizmetçi olarak çalıştı ve Trump'ın mülkteki kişisel konutunu istediği gibi tertemiz tuttu.

Diaz o sırada Trump'ın istihdam ettiği birçok belgesiz göçmenden biriydi (şu anda kalıcı ABD'de ikamet statüsüne sahip). Çabaları için Trump Örgütü'nden sağlık sigortası almadı.

Geçen hafta ABD başkanının, aldığı son teknoloji deneysel tedavi altında Covid-19'u kaptıktan sonra ne kadar başarılı olduğunu övünürken izlediğinde, düşük ücretli, sigortasız, belgesiz bir Trump çalışanı olarak zamanını düşündü. Bedminster'da. New Jersey ilçesinde hastalıktan ölen 581 kişiyi de düşündü ve herhangi bir tedaviye erişimi olmadan enfekte olsaydı ne olacağını merak etti.

"Kasabamda bu virüsten birçok insan öldü" dedi. "Bir çok aile babalarını, annelerini, kardeşlerini, amcalarını kaybetti."

Diaz'ın hala Trump'ın golf sahasında çalışan iki arkadaşı vardır, bir hizmetçi ve bir peyzajcı. Başkanın geçen hafta Trump'ın yeniden seçim kampanyasına 5 milyon dolar kazandıran bağış toplama ziyaretinden sonra onlarla konuştu.

Arkadaşlarım gerçekten korkuyor, dedi. “Gerçekten fakir insanlar ve fakir insanlar hastalandıklarında işlerini kaybediyorlar ve hastanelerin yatakları yok. Donald Trump, onlar hakkında düşünmüyor. Sadece kendini düşünüyor. "

Ed Pilkington

Editör: TE Bilisim