Gıda üretimini tehdit eden değişen hava düzenlerinden, yıkıcı sel riskini artıran yükselen deniz seviyelerine kadar, iklim değişikliğinin etkileri kapsam olarak küresel ve benzeri görülmemiş boyuttadır.

Aşırı hava olaylarının dünya çapındaki ülkeleri giderek daha fazla etkilemesiyle birlikte, BM başkan yardımcısı Pazartesi günü, sıcaklık artışını uluslararası kabul edilen, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerindeki hedefle sınırlamanın önemini vurguladı. 

“ Tüm gezegen yangın ve sel bir sezondan geçiyor ” Amina Muhammed, iklim eylem konulu üst düzey bir toplantıda söz öncelikle hem zengin ve fakir ülkelerdeki kırılgan ve savunmasız nüfusları zarar. 

Video mesaj yoluyla konuşan  Adaptasyon Çözümler Hızlanan üzerinde Diyalog  Öncesinde  COP26 Kasım ayında Glasgow gerçekleşecek yıllık BM İklim konferansı, Genel Sekreter Yardımcısı 1.2 derecelik artış ile zaten görünür etkilerini kaydetti. 

Dünya çapındaki ülkeler ve nüfuslar - özellikle iklim krizinden en savunmasız ve en az sorumlu olanlar - daha da yıkıcı sonuçlarla karşılaşacak" dedi.  

“Etkiler ekonomiler, topluluklar ve ekosistemler aracılığıyla yankılanacak, kalkınma kazanımlarını silecek, yoksulluğu derinleştirecek, göçü artıracak ve gerilimleri artıracak”. 

iklim adaleti 

2050 yılına kadar net sıfır küresel ekonomiye yönelik “cesur ve kararlı adımlar” ile Bayan Muhammed, dünyanın hala küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlayabileceğini söyledi. 

“ Şimdi harekete geçmek bir iklim adaleti meselesidir . Çözümlerimiz de bizde” dedi. 

İklim krizinin ön saflarında yer alanlar için uyum ve dayanıklılık konusunda “büyük ölçüde büyütülmüş bir yatırım” “kritik” olsa da, toplantıya bugüne kadar iklim finansmanının yalnızca yüzde 21'inin uyum çabalarına yönlendirildiğini bildirdi.  

BM başkan yardımcısı, “Gelişmekte olan ülkelerin şimdi uyum sağlaması gereken 70 milyar doların yalnızca bir kısmı sağlanıyor” diyerek, gelişmekte olan dünyaya uyum maliyetlerinin 2030 yılına kadar yılda 300 milyar dolara kadar çıkabileceğini de sözlerine ekledi. 

Arayı kapama 

Ahlaki bir zorunluluk olmanın yanı sıra , uyum ve dayanıklılık oluşturmaya yönelik erken yatırımlar için açık bir ekonomik durum da vardır .  

“Hayatlar kurtarılacak ve geçim kaynakları korunacak” dedi ve bu nedenle Genel Sekreterin bağışçıları ve çok taraflı kalkınma bankalarını toplam kamu iklim finansmanının yüzde 50'sini uyum ve dayanıklılığa ayırmaya çağırdığını belirtti.  

Bununla birlikte, bu desteğe ihtiyaç duyan ülkeler, iklim finansmanına erişim konusunda ciddi zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor.  

Bayan Mohammad, en az gelişmiş ülkeler (LDC'ler), gelişmekte olan küçük ada devletleri (SIDS) ve diğer savunmasız ülkeler için kuralları basitleştirmenin ve erişimi kolaylaştırmanın ve Küresel Uyum Merkezi ile ortaklaşa geliştirilen Afrika Uyum Hızlandırma Programı gibi girişimleri hızlandırmanın önemini vurguladı. ve Afrika Kalkınma Bankası. 

Programın, yaşamları ve geçim kaynaklarını koruyan hızlı ve dönüştürücü sonuçlar sunma potansiyeline sahip olduğunu ve Covid-19, iklim değişikliği ve ekonominin etkilerini ele almak için iklime dayanıklı eylemleri harekete geçireceğini sözlerine ekledi.  

“Afrika halkı için bu kadar ihtiyaç duyulan desteği memnuniyetle karşılıyorum” dedi. 

iklim dayanışması 

COP26'ya 80 günden az bir süre kala, BM başkan yardımcısı katılımcıları “çok geç olmadan insanlar ve gezegen için şimdi cesurca hareket etmeye” çağırdı. 

“ İklim krizine dayanışmayla yanıt vermeliyiz . Uyum artık iklim denkleminin ihmal edilen yarısı olamaz” dedi. Çocuklar Ciliwung Nehri'nin taşan sularında oynuyorlar, Doğu Jakarta, Endonezya. WMO/Kompas/Agus Susanto (AGS)Çocuklar Ciliwung Nehri'nin taşan sularında oynuyorlar, Doğu Jakarta, Endonezya.

Editör: TE Bilisim