MOSKOVA (Reuters) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye destekli Azerbaycan için toprak kazanımlarını kilitleyen bir Dağlık Karabağ barış anlaşmasına aracılık etti. Bunu yaparken, Moskova'nın arka bahçesi olarak gördüğü bir bölgede daha güçlü bir Türk varlığını engelledi.

Azerbaycan ve etnik Ermeni güçleri arasında enklav üzerinde altı hafta süren şiddetli çatışmalar, Moskova'nın Güney Kafkasya'daki etkisini test etti, eski Sovyetler Birliği'nin kendi güney kanadını savunmak için hayati olduğunu düşünüyor.

Üç ateşkes dağıldı. 

En az biri Moskova'nın aracılık ettiği önceki üç ateşkes dağıldı. Azerbaycan yanlışlıkla bir Rus askeri helikopterini düşürerek ikisini öldürdü. Ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan saldırısını askeri ve diplomatik olarak destekledi ve arabuluculuk çabalarını hızlandırmaya çalıştı.

Nihayetinde Putin, Rus barış güçlerini beş yıllık yenilenebilir bir temelde Dağlık Karabağ'a yerleştirme konusunda yirmi yıldan fazla bir süredir Rus rüyasını gerçekleştirdi ve şimdilik, bunun yerine bir ateşkes izleme merkezi çalıştırmaya yardım edecek olan Türk askerlerini yerleşim bölgesi dışında tuttu.

Jeopolitik rekabete açık bir son

Bu, Rusya'nın askeri ayak izini genişletiyor ve Moskova ile Ankara arasında Suriye ve Libya'da oynanmaya devam eden türden jeopolitik rekabete açık bir son veriyor.

Putin, daha geniş kapsamlı anlaşmayla, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı tamamen Türk destekli bir şekilde ele geçirmesini engelledi, ancak etnik Ermenilerin düşmeye birkaç gün kaldığını söylediler ve bölgedeki Rus nüfuzunu Türkiye'yi bir anlaşma olarak dışlayan bir anlaşmaya aracılık ederek yeniden teyit etti.

Rus çıkarlarına hitap ediyor

Carnegie Moskova Merkezi düşünce kuruluşunun kıdemli üyesi Alexander Gabuev, "Bugünün anlaşması ... birçok yönden çatışmadaki temel Rus çıkarlarına hitap ediyor ve belki de Moskova'nın alabileceği en iyi sonuç (en azından kısa vadede)," dedi.

“Rusya, Dağlık Karabağ'a 2.000 barışı koruma görevlisini yerleştirdi - Moskova'nın 1994'te yapmak istediği, ancak yapamadığı bir şey. Moskova için çok önemli olan Türk silahlı barış gücü olmayacak. "

TÜRK GAMBİTİ

Ankara ateşkes anlaşmasının müttefiki Azerbaycan için “kutsal bir başarı” olduğunu söylerken, henüz yorum yapmayan Erdoğan Ankara'nın Azerbaycan'a verdiği desteği Türkiye'nin “dünya düzeninde hak ettiği yeri” arayışının bir parçası olarak nitelendirdi. 

Ankara'daki Alman Marshall Fonu araştırma grubu direktörü Özgür Unluhisarcıklı, bölgedeki Rus varlığının Türkiye ve Azerbaycan için olumsuz olduğunu ancak Azeri konumunun altı hafta öncesine göre çok daha güçlü olduğunu söyledi.

"Azerbaycan sahada büyük bir başarı elde etti ve bu ateşkesle pekişti" dedi.

Ünlühisarcıklı, Ankara'nın ateşkesi gözlemlemek için güçlerini göndermek için izne ihtiyacı olmadığını, ancak Moskova'nın bunu kabul edip etmediğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Avrasya Grubu, olayların gidişatından dolayı Erdoğan'ın muhtemelen çok üzülmeyeceğini söyledi.

Bir araştırma notunda, "Türkiye bir rol oynamaktadır, ancak açıkça Rusya'nınkine göre ikincil konumdadır" dedi. Erdoğan muhtemelen bu konuda iyidir. Azerbaycan'a askeri desteği Türkiye'ye nispeten düşük bir maliyetle büyük bir fark yarattı ve Ankara'ya milliyetçi bir galibiyet ve Rusya ile bir miktar avantaj sağladı. "

Bununla birlikte, silahlı ve zırhlı araçlarla desteklenen Rusya'nın barış güçleri çatışmayı dondurarak, Azerbaycan'ın veya Türk destekli vekil güçlerin daha fazla ilerlemesini imkansız hale getiriyor.

Paşinyan baskı altında

Ermenistan ile bir savunma paktı olan ve orada askeri üssü olan Moskova için başka bir potansiyel kâr payı daha var.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, o zamanki hükümeti istifaya zorlayan 2018 sokak protestolarının ardından iktidara geldi.

Moskova, o zamandan beri Paşinyan'la tedirgin bir ilişki yaşadı, onu kilit politika konularında öncüllerinden daha az Rus yanlısı ve Kremlin'e sadık nesillerden birini deviren biri olarak görüyor.

Pek çok Ermeninin elinden çıkma olarak görülen Karabağ anlaşması, muhalefet partilerinin istifasını istemesiyle Paşinyan'ı baskı altına alıyor.

Diplomatik darbe

Öfkeli kalabalıklar, yağmalanan resmi ikametgahı da dahil olmak üzere hükümet binalarına bir gecede baskın düzenledi ve Paşinyan, ülkeden kaçtığı iddialarını reddetmek zorunda kaldı.

Böyle bir şey olursa Moskova'nın onun yasını tutması pek olası değil.

Ancak, Moskova diplomatik darbesinin tadını çıkarırken bile, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde kıdemli bir ortak olan Mark Galeotti, ateşkes anlaşmasının yanıltıcı olduğunu söyledi.

"Bu düşüşü yönetiyor, bölgesel anlamda güçlü, iradesi zayıf, bir durumu en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan ve bu süreçte müttefiklerini hayal kırıklığına uğratan ve rakiplerini caydırmak için hiçbir şey yapmayan bir Rusya," diye yazdı.

By Andrew Osborn

Jon Boyle tarafından düzenleme

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Editör: TE Bilisim