Ankara ve İzmir’de Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak isteyen kitleye müdahale eden polisler, yürüyüşe izin vermedi.

İzmir’de bir araya gelen Gençlik Örgütleri

Urfa’nın Suruç ilçesinde DAİŞ saldırısında yaşamını yitiren 33 genci anmak için Karşıyaka İzban önünde bir araya geldi. İş Bankası önüne yürüyüş yapmak isteyen gençlere polis izin vermedi. Eylemde HDP kent vekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da yer aldı. Gençler ve vekiller polis müdahalesinde darp edildi. Polis müdahalesine rağmen dağılmayan kitle “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla bekleyişini uzun bir süre sürdürdü.

Kitle önüne barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermezken, gençler sloganlarla barikatı aşmaya çalıştığı esnada ikinci bir müdahale gerçekleşti. Müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Ankara’da Suruç anmasına polis saldırısı: En az 20 kişi gözaltında

Suruç Katliamı’nın 6. yıldönümünde Ankara Konur Sokak'tan anmanın yapılacağı Güvenpark'a yürümeye çalışan gençlik örgütlerine polis saldırdı. Saldırının ardınan Güvenpark da polis ablukasına alındı. Konur Sokak'ta ve Güvenpark'ta toplamda en az 20 kişi gözaltına alındı. Polis saldırısının ardından HDP Ankara İl Örgütü'nde yapılan basın toplantısı yapılarak eylem sonlandırıldı.

Ankara’da gençlik örgütlerinin çağrısını yaptığı Suruç Katliamı’nın 6. yıldönümü anmasına polis saldırdı. Güvenpark’ta yapılacak anmaya katılmak için Konur Sokak’ta buluşarak yürüyüşe geçen gençlik örgütlerinin önünü kesen polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına alındı.

İSTANBUL’DA DA İZİN VERİLMEDİ. ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul'da ise katliamın yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen basın açıklamasından sonra yürüyüş yapmak isteyenlere izin verilmedi. Plastik mermi ve biber gazı kullanan polisler, eylemcileri ve gazetecileri darp etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve çok sayıda siyasi parti ve gençlik örgütü İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi.

Polis, suç unsuru içeren sloganlar atıldığını iddiasıyla anmaya katılanları uyardı, “aksi takdirde müdahale edileceğini” söyledi. Bunun üzerine Halitağa Caddesi’nde bulunanlar oturma eylemi düzenledi.

Oturma eylemi esnasında yapılan açıklamada, “Katliamın hemen ardından inisiyatif kurduk, arkasındakiler araştırılsın dedik. Alanda yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştı. Katliamın hemen ardından yaralılarını hastaneye taşımak isteyenlere gaz bombası atıldı. Katliam sonrasında açılan davada ailelerin hiçbir talebi dikkate alınmadı. Biz öncelikle Suruç mahkemesinde dosyaya görüntülerin konmasını istemiştik. Dosyada hâlâ eksikler var. Biz olaydan hemen sonra, olay yerinin fotoğraflarını çeken şahsın bir kez olsun şüpheli olarak dinlenilmesini istedik, dinlenilmedi. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Tutuklu olan tek sanığa ceza verilerek üstü kapatılmaya çalışılıyor. Biz Suruç için adalet istiyoruz” denildi.

'BUGÜN SÖZDE BAYRAM, İÇİMİZ YANIYOR'

Katliamda vefat eden Uğur Özkan’ın babası Mehmet Özkan, “Bugün sözde bir bayram. Biz bayram yapacağımıza buraya keyfimizden gelmemişiz. İçimiz yanıyor, onun için gelmişiz. Bu ne kadar zor bir şey. Maalesef bu bayram bize zehir oldu. Biz altı senedir adalet istiyoruz. Türkiye’de bir adalet olmuş olsaydı bu kadar insan ıstırap çekip buraya gelmezdi, bu kadar memur burada toplanmazdı. Adalet olsaydı biz burada ne yapacaktık” dedi.

Hatice Ezgi Saadet’in ablası Özge Saadet ise “Yüzlerce elden çığlıklar yükseldi. 6 yıl önce bugün 33 düş yolcusunun umutları, düşleri haince bir saldırıda yok edilmek istendi. Ancak Suruç’un hemen ardından yaralarımızı yalnız bırakmayanlarla bir olduk, yürüdük. Bu topraklarda adalet mücadelesi vermek bir olmak demektir. Biliyoruz ki adalet mücadelemiz engellemelere kalmadan devam edecek. Bizler de aileler olarak, burada, bir kez daha adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğimizi söylemek istiyoruz” diye konuştu.

GAZETECİLER VE EYLEMCİLER DARP EDİLDİ, BİNALARIN İÇİNE GAZ SIKILDI

Eylemciler, Halitağa'dan Bahariye'deki Süreyya Operası'na yürümek için harekete geçtikleri sırada polis engeliyle karşılaştı; çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis eylemcileri dağıtmak için plastik mermi ve yoğun şekilde biber gazı kullandı.

Editör: TE Bilisim