Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara ve Kırıkkale’de bir çetenin Afgan mülteci kız çocukları ve kadınlara cinsel saldırı ve istismarda bulunup videoya çekerek seks işçiliğine zorlaması hakkında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi iletti. 

HDP Ankara Milletvekili Kerestecioğlu'nun konuyla ilgili açıklaması ve soru önergesi şu şekildedir;

"Ankara ve Kırıkkale’de bir çetenin Afgan mülteci kız çocukları ve kadınlara cinsel saldırı ve istismarda bulunup videoya çekerek seks işçiliğine zorladığı basına yansımıştır. Kadınlardan biri Kırıkkale Emniyeti’nde şikayetçi olmak istediğinde tercüman olmadığı gerekçesiyle ifadesi alınmamıştır. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin devreye girmesiyle sağlanan hukuki ve sosyal destek sonrasında kadın şikayetçi olabilmiştir. Bugüne kadar yaşanan üç olayla ilgili Ankara’da soruşturma başlatılmış olsa da 6 aydır hiçbir ilerleme kaydedilmemiş zanlıların ifadeleri dahi alınmamıştır. 

            (…)

            Bu bağlamda;

1-    Ankara ve Kırıkkale’de mülteci kadınları cinsel saldırı, tehdit ve şantaj yoluyla seks işçiliğine zorlayan çetenin tespiti ve yargılanması konusunda bir girişiminiz olacak mı?

2-    Bu suça maruz kalan başka kadın ve kız çocuklarının olup olmadığının tespiti ve varsa bu kişilere koruma ve destek hizmetleri sunmak üzere bir çalışmanız bulunuyor mu?

3-    Şikayette bulunmak isteyen kadının tercüman bulunmadığı gerekçesiyle ifadesinin alınmaması hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme başlatıldı mı?

4-    Başvuruyu geri çeviren kolluk görevlileri tespit edilerek haklarında işlem yapıldı mı?

5-    Şiddete maruz kalan bu kişilere Bakanlık birimleri tarafından herhangi bir koruma ve destek hizmeti sağlandı mı?

6-    Afganistan, Irak ve Suriye’den gelenler başta olmak üzere binlerce mültecinin yerleştirildiği Kırıkkale’de ŞÖNİM ya da ASHB İl Müdürlüğünde kaç tercüman istihdam edilmekte ve hangi dillerde hizmet vermektedir? 

7-    Ankara’da süregiden soruşturma Bakanlığınızca takip edilmekte midir?

8-    Şiddete maruz kalan kadınlara anadillerinde hizmet sağlamak için Bakanlığınızca Türkiye çapında toplamda kaç kişi istihdam edilmektedir? Tercüme hizmeti sağlamak üzere istihdam edilen personelin hizmet verdikleri dillere ve şehirlere göre dağılımı nedir? 

9-    Şiddete maruz kalan mülteci kadın ve kız çocuklarına hizmet sağlarken nasıl bir yol izlenmektedir?

10- Bakanlık olarak mülteci, sığınmacı, göçmen kadınlar ve kız çocuklarının hak ve özgürlüklerden eşitçe faydalanabilmesi için neler yapmaktasınız?"

Editör: TE Bilisim