İngiltere'de bir aile kurma konusundaki 'zamanlama' baskısını kaldırmak için yasa değişikliği.

Anne baba adaylarına, ne zaman bir aile kuracaklarına karar verirken, donmuş yumurtaları, spermleri ve embriyoları 55 yıla kadar saklama hakkı verilecek.

Sağlık sekreteri Sajid Javid, hükümetin 10 yıl sonra kullanılmayan malzemelerin imha edilmesini gerektiren mevcut kuralı kaldırmayı planladığını duyurdu.

Değişikliğin, yumurtaları ve spermleri dondurmayı seçen ancak bunları kullanmaya hazır olmayan anne ve baba adayları üzerindeki "tikleyen saatin" baskısını ortadan kaldıracağını söyledi.

Yeni sisteme göre, müstakbel ebeveynlere 10 yıllık aralıklarla saklama veya elden çıkarma seçeneği sunulacak.

Javid, bu yılın başlarında yapılan bir konsültasyonun ardından gelen reform önerilerinin, insan yumurtalarının bozulmadan süresiz olarak saklanmasına izin veren yeni "vitrifikasyon" dondurma yöntemlerinin yanı sıra rutin IVF tedavisinde dondurulmuş embriyoların kullanımının artan başarısını yansıttığını söyledi .

Üçüncü şahıs bağışçıların kullanımı ve o zamandan beri ölen bireylere ait materyallerin ölümünden sonra kullanımı ile ilgili olarak ek koşullar ayrıca belirlenecektir.

Sağlık sekreteri, yeni düzenlemelerin yalnızca daha fazla üreme seçeneği ve ebeveynler için daha az baskılı karar verme sunmakla kalmayacağını, aynı kuralların herkes için geçerli olacağı ve depolama sınırlarının tıbbi ihtiyaç tarafından belirlenmeyeceği için daha fazla eşitlik sağlayacağını söyledi.

Javid, "Mevcut depolama düzenlemeleri, ne zaman aile kuracaklarına dair önemli kararları verenler için ciddi şekilde kısıtlayıcı olabilir ve bu yeni mevzuat, insanların zihinlerindeki saatin kapanmasına yardımcı olacak" dedi.

"Birinin doğurganlığını korumayı seçmesinin birçok nedeni vardır ve bu, herhangi birimizin verebileceği en kişisel kararlardan biridir. Yumurta dondurma da dahil olmak üzere teknolojik atılımlar son yıllarda denklemi değiştirdi ve bu ilerlemenin potansiyel ebeveynlerin eline daha fazla güç vermesi doğru.

"Bu değişiklikleri yaparak, sadece insanlara doğurganlıkları konusunda daha fazla özgürlük vermek için değil, aynı zamanda eşitlik için de ileriye doğru büyük bir adım atacağız."

İnsan Dölleme ve Embriyoloji Kurumu başkanı Julia Chain, “yasayı bilimdeki ilerlemeler, modern toplumdaki değişiklikler ve bireylerin üreme tercihleriyle uyumlu hale getireceğini” söylediği planları memnuniyetle karşıladı.

Yumurtaları, spermleri veya embriyoları saklamaya veya korumaya yönelik herhangi bir karar ciddi bir karardır ve bunu düşünen herkese, dondurmak için en iyi zaman ve gelecekte bebek sahibi olmak için bunları başarılı bir şekilde kullanma olasılığı da dahil olmak üzere ilgili prosedürler hakkında tam bilgi verilmelidir” dedi. dedi Bayan Zincir.

“Yeni kuralların açık olması ve doğurganlık kliniklerine, hem değişiklikleri etkili bir şekilde uygulayabilmelerini hem de seçenekleri hakkında tam olarak bilgilendirilmeleri için hastalara yeterli bilgi vermelerini sağlamak için prosedürlerini güncellemeleri için yeterli zaman verilmesi önemlidir.”

2015 yılında Avustralya'da bir erkek bebek, 23 yıl önce babası tarafından 15 yaşında dondurularak, kısırlaştırılan Hodgkin lenfoması nedeniyle kemoterapi görmeden önce, dondurularak dünyaya geldi.

Yasanın modernizasyonu için lobi yapan İngiliz Doğurganlık Derneği başkanı Raj Mathur, değişikliğin “Birleşik Krallık düzenlemesinin depolama güvenliği hakkındaki bilimsel kanıtlarla uyumlu olmasını sağlıyor ve tüm hastalarımızın üreme yapma yeteneğini koruyor” dedi. bireyler ve çiftler olarak kendileri için seçimler”.

Hükümetin inovasyon bakanı Lord Bethell şunları söyledi: “Birleşik Krallık'taki insanlar ailelerine daha geç yaşta başlıyor ve insanların doğurganlığı korumak için yumurtalarını, spermlerini ve embriyolarını dondurmayı seçmeleri giderek yaygınlaşıyor. Bunun için hazır olamamak veya bir aile kuramamak veya erken kısırlığa yol açabilecek tıbbi bir duruma sahip olmak gibi sayısız sebep vardır.

"Müstakbel ebeveynler doğurganlık seçimlerinde zaman sınırları ile boğuşmak zorunda kalmamalı ve saklama zaman çizelgelerindeki bu önemli değişiklik, insanlara gelecekleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak ve 10 yıl içinde bir karar verilmesi gerektiğini bilmenin getirdiği baskıyı ortadan kaldıracaktır."

Editör: TE Bilisim