Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılığın hukuken bağlayıcı olmayan çalışma tanımı *

8 Ekim 2020'de kabul edildi

Romanların soykırımının ihmal edilmesinin bugün birçok Roman ** toplumunun hala yaşadığı önyargı ve ayrımcılığa katkıda bulunduğunu endişeyle kabul ederek ve bu tür ırkçılık ve ayrımcılığa karşı koyma sorumluluğumuzu kabul ederek (IHRA 2020 Madde 4 ve 7 Bakanlar Deklarasyonu, Stockholm Deklarasyonu'nun 3. maddesi), IHRA, anti-gypsyism / Roman anti-Roman ayrımcılığına ilişkin aşağıdaki çalışma tanımını benimser:

Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılık, bireysel ifade ve eylemlerin yanı sıra marjinalleştirme, dışlama, fiziksel şiddet, Roman kültürlerinin ve yaşam tarzlarının değerinin düşürülmesi ve Romanlara ve algılanan diğer bireylere ve gruplara yönelik nefret söylemi gibi kurumsal politika ve uygulamaların bir tezahürüdür.

Nazi döneminde ve bugün de "Çingeneler" olarak damgalanmış veya zulüm görmüştür. Bu, Romanlara sözde yabancı bir grup muamelesi yapılmasına yol açar ve onları belirli bir ırkçılık biçimini temsil eden bir dizi aşağılayıcı basmakalıp ve çarpıtılmış imgelerle ilişkilendirir.

IHRA'ya çalışmalarında rehberlik etmek için aşağıdakiler kabul edilmektedir:

Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılık yüzyıllardır var. Romanlara karşı Nazi Almanyası, faşist ve aşırı milliyetçi ortaklar ve bu suçlara katılan diğer işbirlikçiler tarafından uygulanan zulüm ve imha politikalarının önemli bir unsuruydu.

Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılık, Nazi dönemi ile başlamadı veya sonrasında bitmedi, ancak Romanlara karşı işlenen suçlarda merkezi bir unsur olmaya devam ediyor. 

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan önemli çalışmalara rağmen, Romanlarla ilgili stereotipler ve önyargılar yeterince güçlü bir şekilde tasfiye edilmemiş veya itibarını yitirmemiştir. ısrar etmeye devam ederler ve büyük ölçüde tartışmasız olarak konuşlandırılabilirler.

Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılık, yaygın sosyal ve politik kabul gören çok yönlü bir olgudur. Romanların daha geniş bir topluma dahil edilmesinin önündeki kritik bir engeldir ve Romanların eşit haklardan, fırsatlardan ve kazançlı sosyal-ekonomik katılımdan yararlanmalarını engellemeye çalışır.

Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılığı göstermek için birçok örnek verilebilir. 

Antigipsi / Roman karşıtı ayrımcılığın çağdaş tezahürleri, genel bağlam dikkate alındığında, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte şunları içerebilir:

  • Romanlara yapılan zulmü veya Roman soykırımını çarpıtmak veya inkar etmek.
  • Romanların soykırımını yüceltmek.
  • Roman topluluklarına, mülklerine ve bireysel Romanlara karşı şiddeti kışkırtmak, meşrulaştırmak ve işlemek.
  • Romanlara yönelik zorla ve zorla kısırlaştırmalar ve diğer fiziksel ve psikolojik olarak kötü muameleler.
  • Romanlara ve Romanlara karşı ayrımcı klişeleri sürdürmek ve onaylamak.
  • Romanları gerçek veya algılanan sosyal, politik, kültürel, ekonomik ve halk sağlığı sorunları nedeniyle nefret söylemi kullanarak suçlamak.
  • Romanları suç davranışında bulunan kişiler olarak klişeleştirmek.
  • "Çingene" terimini hakaret olarak kullanmak.
  • Normal okullardan dışlanma ve Roman topluluklarının ayrılmasına yol açan kurumsal prosedürler veya politikalar gibi ırksal olarak ayrımcı varsayımlar temelinde Romanlara karşı yöneltilen dışlama mekanizmalarını onaylamak veya teşvik etmek.
  • Yasal dayanağı olmayan politikalar çıkarmak veya Roman topluluklarının ve bireylerinin keyfi veya ayrımcı bir şekilde yerlerinden edilmelerine izin veren koşulları oluşturmak.
  • Romanları, Roman topluluklarının bireysel üyelerinin gerçek veya algılanan eylemlerinden toplu olarak sorumlu tutmak.
  • Roman topluluklarına karşı nefret söylemini hangi biçimde olursa olsun, örneğin medyada, internette ve sosyal ağlarda yaymak.

* Terimin ulusal eşdeğerinin kullanılması tavsiye edilir, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri Roman karşıtı ırkçılık terimini kullanır.

** 'Roma' kelimesi, Roma, Travellers, Gens du voyage, Resandefolket / De resande, Sinti, Camminanti, Manouches, Kalés, Romanichels, Boyash gibi yerleşik olsun veya olmasın farklı ilgili grupları içeren bir şemsiye terim olarak kullanılır. / Rudari, Ashkalis, Égyptiens, Yéniches, Doms, Loms ve Abdal kültür ve yaşam tarzlarında çeşitlilik gösterebilir. Mevcut, Roman'ın tanımı değil, açıklayıcı bir dipnottur.

Roman Soykırımı

Editör: TE Bilisim