Genel Sekreter António Guterres, Kurban Bayramı tatilinin hemen öncesinde Irak'ın başkentinin kuzeydoğusundaki yoğun bir pazara yapılan "sivilleri hedef alan korkunç bombalı saldırıyı" şiddetle kınadı.

Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, BM başkanının Bağdat'ın Sadr Şehrindeki ölümcül saldırıyı “terör belasının sınır tanımadığını hepimize bir hatırlatma” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Güvenlik kaynaklarına göre, Irak'ın başkentinde bir bombanın patlaması sonucu en az 30 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Bomba, ailelerin Salı günü İslami bayram olan Kurban Bayramı'na hazırlanırken Al-Wuhailat pazarında patladı.

Bay Guterres, kurbanların ailelerine, Irak Hükümetine ve halkına en içten taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi.

Açıklamada, "Genel Sekreter, bu suçu işleyenlerin bir an önce adalete teslim edilmesi gerektiğinin altını çiziyor" denildi.

Çocuklar yok oluyor 

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) ayrıca çocukların da dahil olduğu ölümlerden ve patlamada yaralananların yaralanmasından yakındı. 

 UNICEF Ülke Temsilcisi Sheema Sen Gupta, "Kurban Bayramı'ndan hemen önceki bu korkunç saldırı, Iraklı çocukların maruz kalmaya devam ettiği şiddetin korkunç bir hatırlatıcısıdır"  dedi . 

O çocuklar aileleriyle birlikte gelecek özel günlere hazırlanıyorlardı” dedi.  

BM yetkilisi, çocukların her zaman korunması ve her türlü şiddetten uzak güvenli bir ortamda büyümesi gerektiğini hatırlattı. 

“Kurban Bayramı arifesinde ve Iraklılar bu üzücü anın yasını tutarken UNICEF, Irak'taki tüm aktörleri, çocukların korku içinde yaşamak zorunda olmadığı ve en temel faaliyet ve haklarından yararlandıkları daha güvenli bir Irak için birlikte çalışmaya çağırıyor. ” diyerek sözlerini tamamladı. 

Uyuyan hücrelerden dinlenme yok

Haber kaynakları, olayı Bağdat'ta altı ay içinde meydana gelen en kanlı bombalı saldırı olarak nitelendirdi ve patlamanın arkasında IŞİD terör ağının olduğunu iddia ederek, örgüt üyelerinden birinin patlayıcı yeleği patlattığını bildirdi. 

Hükümet 2017 sonunda cihatçı gruba karşı verdiği savaşta zafer ilan etse de, sözde "uyuyan hücreler" ülkede düşük seviyeli bir isyan yürütmeye devam ediyor. 

Editör: TE Bilisim