BM Genel Sekreteri António Guterres, Birleşmiş Milletler bu yıl 75 yaşına girse de, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan büyük kayıplar tanınmadan eksik kalacaktır: BM Genel Sekreteri António Guterres, Salı günü Genel Kurul Salonu'nda bir anma törenine katılan büyükelçilere söyledi.

BM başkanı, savaş alanında ve Holokost'ta kaybedilen milyonlarca canı ve milyonlarca soykırım, kitlesel açlık, hastalık, katliam ve hava bombardımanı kurbanını hatırlattı. 

"Onları hatırlamak ve yemin ettiğimiz gibi yaşamlarına ve ölümlerine tanıklık etmek bizim kollektif görevimizdir: Bir daha asla" dedi . 

Geçmişe 'akılsız kan dökülmesini' emanet et 

Genel Sekreter, dünya çapında milyonlarca insanın, barış ve insan hakları için küresel çabalara birlik ve tutarlılık getirmesi ve herkes için sürdürülebilir bir gelecek vaadini yerine getirmesi için BM'ye baktığını belirtti. 

Onları hayal kırıklığına uğratamayız. İkinci Dünya Savaşı'nda ölenleri de unutamayız. Tarih derslerini öğrenmeyi onlara borçluyuz ”dedi. "Tüm çabalarımız, böylesine akılsız kan dökmeyi geçmişe bırakmayı hedeflemelidir."  

Barışı hayal etmek, savaşı önlemek 

1939-1945 yılları arasında süren İkinci Dünya Savaşı, BM'nin kurulmasına ve Örgütün kuruluş belgesi olan BM Şartı'nda belirtildiği gibi “sonraki nesilleri savaş belasından kurtarma” vaadine yol açtı . 

Bay Guterres, Şart'ın, insanların hoşgörü uyguladıkları ve barış içinde birlikte yaşadıkları bir dünya hayal etmeye cesaret ettiğini ve bu vizyonun merkezine anlaşmazlıkların önlenmesi ve barışçıl çözümünü yerleştirdiğini söyledi. 

Tüzüğün, başka bir feci küresel savaşı önlemede etkili olan müzakere, tahkim ve adli uzlaşma gibi araçları da ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.  

"Tarihte ilk defa, 75 yıl büyük güçler arasında askeri bir çatışma olmadan geçti" dedi. "Birleşmiş Milletler barışı tesis etme ve barışı koruma, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde çatışmaların sona ermesine yardımcı oldu ve uzlaşmayı destekledi." 

Küresel barış ve güvenlik

Yine de, silahsızlanma, savaş yasaları ve çeşitli hakları ele alan antlaşmalar ve sözleşmelerin kabul edilmesi de dahil olmak üzere bu süre zarfında küresel ilerlemeye rağmen, BM başkanı, dünyanın hala Şart'ın vaatlerini yerine getirmede yetersiz kaldığından yakınıyordu. 

Küresel barış ve güvenliğe “dramatik ve yeni tehditler” yaratan iklim krizi gibi zorlukları sıraladı. Bu arada eşitsizlikler artıyor ve demokratik alan küçülüyor. 

“İnsan hakları saldırı altında. Dezenformasyonun katlanarak yayılması da dahil olmak üzere dijital teknoloji bizi daha da bölüyor ”diyerek sözlerine devam etti ve sözlerine şöyle devam etti:" ve bu yıl, COVID-19 salgını küresel hazırlık, işbirliği ve dayanışmanın ciddi sınırlarını gösterdi. " 

Bağlılık için itiraz 

 Salgının uzun vadeli etkileri hala ortaya çıkarken, kriz şimdiden derin sosyal ve ekonomik karışıklığa neden oldu. Yoksulluk artıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğindeki ilerleme, diğer sonuçların yanı sıra on yıllarca geri alındı. 

Genel Sekreter salgına yanıt olarak iki ateşkes çağrısı yaptı: biri savaşan tarafları savaşmayı bırakıp bunun yerine virüsle mücadeleye odaklanmaya çağırıyor , diğeri ise kadınlara ve kızlara yönelik artan şiddetin "gölge salgını" nı ele almaya çağırıyor . 

"Somut taahhütler için tekrar başvuruyorum" dedi. Barışa yönelik tüm çabalar, kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımını gerektirir. Nüfusun yarısı dışlandığında sürdürülebilir barış olamaz. "

Editör: TE Bilisim