USB-C bağlantı noktasını zorunlu kılma önerileri elektronik atıkları azaltabilir ve AB tüketicilerinin paradan tasarruf etmesini sağlayabilir.

Avrupa Komisyonu ABD teknoloji devi Apple direnişi karşısında, tüm cep telefonları, tabletler ve kulaklık için ortak şarj portu için planlar yola çıkmıştır.

Perşembe günü yayınlanan 18 sayfalık bir yönerge, tüm markalar için ortak bir şarj cihazının "tüketicilere fayda sağlayacağını ve elektronik atıkları azaltacağını" söyledi. AB tüketicilerine yılda 250 milyon € (214 milyon £) tasarruf sağlayacağını tahmin ediyor.

Yönerge, tüm cihazlar için şu anda Android telefonlar tarafından kullanılan USB-C bağlantı noktalarının kullanımını zorunlu kılacaktır . Yıldırım kabloları kullanan Apple cihazlarını AB ülkelerindeki cihazlarında USB-C bağlantı noktaları sağlamaya zorlayacaktır.

Yasa yürürlüğe girdiğinde, üreticilerin cihazlarını ortak standarda geçirmeleri gereken iki yıllık bir geçiş dönemi olacak.

Apple itiraz etti. Bir açıklamada şöyle denildi: "Yalnızca bir tür bağlayıcıyı zorunlu kılan katı düzenlemenin inovasyonu teşvik etmek yerine onu boğmasından ve bunun da Avrupa'daki ve dünyadaki tüketicilere zarar vereceğinden endişe duyuyoruz."

Ayrıca şirketlerin uyması gereken iki yıllık geçiş dönemiyle ilgili endişeleri de dile getirdi.

Komisyon başkan yardımcısı Margrethe Vestager planı savundu. Dedi ki: "Sektöre kendi çözümlerini bulması için bolca zaman verdik, şimdi ortak bir şarj cihazı için yasal eylem zamanı geldi. Bu, tüketicilerimiz ve çevre için, yeşil ve dijital hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir kazanımdır.”

Mevcut sistem, Apple'ın “tescilli şarj arayüzleri” kullanmasına izin veriyor . Yeni yönerge, bunun tam birlikte çalışabilirliği engellediğinden şikayet ediyor. Ayrıca, “farklı şarj arayüzlerinin devam eden varlığından kaynaklanan çevresel sorunları” da göz ardı ettiğini söylüyor.

Yönerge, Apple'ın "tescilli çözümlerinin" "USB-C arabiriminin tanıtılmasıyla sağlanan teknik avantajlar açısından artık haklı olmadığını" söylüyor.

Apple'ın adını anmadan, şirketin değişime direndiğini açıkça ortaya koyuyor. Şunları söylüyor: "Tescilli şarj teknolojisine büyük yatırım yapan üreticiler, birlikte verilen telefonlarının ve EPS'nin [harici güç kaynağı] yüksek şarj performansı, pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olduğu için daha az hevesli görünüyor."

“Bu direktif, radyo ekipmanı satışından kaynaklanan e-atığı azaltmayı ve şarj cihazlarının üretimi, nakliyesi ve imha edilmesinden kaynaklanan hammadde çıkarma ve CO2 emisyonlarını azaltmayı ve böylece döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmeyi amaçlıyor.”

2019 Komisyon çalışmasına göre, 2018'de cep telefonlarıyla satılan şarj cihazlarının yarısında USB mikro-B konektörü, %29'unda USB-C konektörü ve %21'inde yıldırım konektörü vardı.

Editör: TE Bilisim