Apple iOS 13.7 Betasını yayınladı: Uygulamasız Covid-19 Temas Bildirimleri Geliyor

Dünyanın şu andaki en değerli teknoloji firması olan Apple, iOS 13.7 işletim sistemi versiyonunu geliştiriciler için yayınladı. Yeni versiyonda bazı dikkat çekici değişiklikler var.

Apple, iOS 13.7 işletim sisteminin beta versiyonunu bugünden itibaren geliştiricilere sunmaya başladı. Yeni betada en çok dikkat çeken özellik, COVID-19 Exposure Notification API oldu. Bu API sayesinde Covid ile karşılaşma ihtimalinize karşı cihazınız uyarı verecek. Bu özellik bir uygulama indirmeyi gerektirmeyecek.

Apple konuyla ilgili bir de açıklama yayınlarken genel olarak da halk sağlığını öne aldığını gösterecek açıklamalar yaptı. Genel olarak bu betanın odağının pandemi olduğu göze çarparken güncellemenin kullanıcılara ne zaman geleceği belli değil. 

Apple’dan gelen açıklamada iOS 13.7 size uygulama indirmek gerekmeksizin COVID-19 Temas Bildirim sistemine katılabilme seçeneği veriyor. Sistem uygunluğu yerel sağlık yetkililerinin desteğine göre değişiyor. Daha fazla bilgi için covid19.apple.com/contacttracing adresini ziyaret edin.” deniyor.

Apple ve Google Covid-19 temas bildirim API’sini ortaklaşa geliştirmeye başladıklarında bunu iki aşamaya ayırmıştı. İlki daha önce gördüğümüz uygulama indirmeyi gerektiren yöntemdi. Yeni sistemde ise uygulama indirmeye gerek olmayacak.

Bu değişiklik sayesinde API’nin yaygınlığı da artabilecek. Şu anda ABD’de bazı eyaletler ve dünyada da bazı ülkeler bu sistemden faydalanıyor. 

Editör: TE Bilisim