Arap ve Müslüman dünyası, Fransa'da bir öğretmenin terör saldırısında başının kesilmesinin ardından Cumartesi günü kınamada birleşti.

47 yaşındaki Samuel Paty, Cuma günü Paris'in Conflans-Sainte-Honorine banliyösünde okuldan eve dönerken öldürüldü. Moskova'da doğan 18 yaşındaki saldırgan Abdullakh Anzorov, polis tarafından vurularak öldürüldü.

Suudi Dışişleri Bakanlığı, Krallığın Fransız halkıyla dayanışmasını ifade etti ve kurbanın ailesine, Fransız hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

Bakanlık, Krallığın her türlü şiddeti, aşırılığı ve terörü reddettiğini ve dini sembollere saygı duyma ve dine hakaret ederek nefret uyandırmaktan kaçınma çağrısını yenilediğini söyledi.

Müslüman Dünya Ligi başkanı Şeyh Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa, şiddet ve terörizmin tüm dinlerde suç olduğunu söyledi.

Terörle mücadele etmek ve kötülüğünü ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstermenin, bu tür suçları teşvik eden aşırılıkçı ideolojiyi yenmek de dahil olmak üzere önemini vurguladı.

Fransa liderlerini her türlü teröre karşı durmaya ve güvenliğini ve istikrarını zayıflatacak her şeyi ortadan kaldırma çabalarını sürdürmeye çağırdı.

Kahire'de, Sünni Müslüman öğreniminin merkezi olan El-Ezher, "bu iğrenç suçu ve diğer tüm terör eylemlerini" kınadı. “Cinayet hiçbir şekilde haklı gösterilemeyecek bir suçtur. El-Ezher ayrıca nefret söylemi ve şiddeti kınamaya yönelik sürekli çağrısının altını çiziyor… ve kutsallara ve dini şahsiyetlere saygı duymanın ve dinlere hakaret ederek nefreti kışkırtmaktan kaçınmanın gerekliliğini sürdürüyor. "

Öldürülen öğretmen College du Bois d'Aulne'de tarih ve coğrafya dersleri verdi. Ekim ayının başında, öğrencilere Hz.Muhammed'in karikatürlerini gösterdiği ifade özgürlüğü dersi verdi. Ebeveynler ve öğrenciler, Paty'nin Müslüman öğrencilere, onları incitmemek veya duygularını incitmemek için sınıfı terk etme seçeneği sunduğunu söylediler.

Saldırı hakkında sorgulanan dokuz kişi gözaltına alındı, bir öğrencinin babası sınıftan şikayetçi oldu.

Abdullakh Anzorov, ailesinin sığınma talebinde bulunduğu 6 yaşından beri Fransa'da yaşıyordu ve bu yıl kendisine oturma izni verildi. Anzorov'un cep telefonunda Paty'nin bir fotoğrafı ve cinayetini itiraf eden bir mesaj bulundu.

Fransız terörle mücadele savcısı Jean-Francois Ricard, Anzorov'un Cuma günü öğleden sonra okulun önünde dolaştığını ve öğrencilere Paty'yi nerede bulabileceğini sorduğunu söyledi.

Ricard, "Bir öğretmen yaptığı iş yüzünden öldürüldü, ancak düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve okullarımızda bu temel ilkeleri öğretme becerisi de saldırıya uğradı" dedi.

Editör: TE Bilisim