Bazı dişilerin, erkek saldırganlığına karşı koruma sağlayan parlak tüylerle evrimleştiği bulundu.

Sevimli ve girişken görünerek etrafta dolaşabilirler, ancak sinek kuşlarının dünyası saldırganlıkla doludur. Şimdi, bazı dişi sinek kuşları, erkek meslektaşlarının parlak tüylerini benimseyerek bundan kaçınmak için evrimleşmiş gibi görünüyor.

ABD'li araştırmacılar, Panama'da 400'den fazla beyaz boyunlu Jakoben sinekkuşu yakaladı.

Şaşırtıcı bir şekilde, dişilerin dörtte birinden fazlasının benzer gösterişli tüylere (yanardöner mavi kafalar, parlak beyaz kuyruklar ve beyaz karınlar) sahip olduğunu buldular. Tipik olarak, dişi Jakobenler, çevreye uyum sağlamalarına izin veren sessiz yeşil, gri veya siyah tonlar sallayarak, karşılaştırıldığında daha mat olma eğilimindedir.

Araştırmacılar tarafından yapılan deneyler, gösterişli erkeksi kıyafetin dişilerin beslenme sırasında gagalama ve vücut çarpma gibi agresif erkek davranışlarından kaçınmasına yardımcı olduğunu ileri sürdü.

Araştırmacılar yakalanan kuşları incelediklerinde, tüm genç ya da genç Jakobenlerin gösterişli tonlar sergilediklerini buldular. Genel olarak, çoğu kuş türünde, yavru kuşlar tipik olarak yetişkin kuşların karşılık gelen cinsiyetine benzer.

Şu anda Washington Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan ancak araştırmayı Cornell Ornitoloji Laboratuvarı ve Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü'nün bir parçası olarak yürüten çalışmanın ilk yazarı Jay Falk, “Yani, ortada bir şeylerin olduğu açıktı” dedi. .

“Her kadın ve erkek, yetişkin erkekler gibi görünmeye başlar. Sonra yaşlandıkça, dişilerin yaklaşık %20'si bu tüyleri korur ve ardından %80'i sıkıcı tüylere geçer.

Pek çok türde süs, gösterişli tüylerin eşler için rekabetin bir fonksiyonu olarak evrimleştiğine genellikle inanılır. Ancak bu durumda, dişilerin çoğu cinsel olarak olgunlaştıklarında ve eş aradıklarında o renkli tüyleri korumadılar, bu da sözde cinsel seçilimin neden olmadığına dair bir ipucuydu, dedi.

Falk ve meslektaşları, neden bazı dişi Jakobenlerin, doldurulmuş sinek kuşlarını yemliklere (erkek benzeri dişiler, sıkıcı dişiler ve erkekler) bırakarak erkeklere yetişkin olarak benzemeye devam ettiklerini ve Panama'nın farklı yerlerinde gerçek sinek kuşlarının onlarla etkileşime girdiğini izleyerek yanıtlamaya çalıştılar.

Current Biology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, gerçek erkek sinekkuşlarının cinsel davranışlarının çoğunun içi doldurulmuş sıkıcı dişilere yönelik olduğunu buldular ve bu da cinsel seçimin doğru açıklama olmadığı fikrini güçlendirdi .

Natalie Grover Science correspondent

Ancak, doldurulmuş ve gerçek sinek kuşları arasındaki saldırganlık eylemlerine baktıklarında, araştırmacılar, içi doldurulmuş gösterişli dişilere kıyasla genellikle içi doldurulmuş sıkıcı dişilerin daha fazla saldırıya uğradığını buldular. Falk, "Yani bu tür bize, bunun eşler için rekabetten ziyade sosyal seçim ve yemek için rekabetle ilgili bir şey olduğuna dair bir işaret verdi" dedi.

Genel olarak, insanlar sinek kuşlarını çiçeklerden nektar içen minik periler olarak düşündüler, diye ekledi. “Ama sürekli birbirleriyle kavga ediyorlar… saldırganlık hayatlarının büyük bir parçası.”

Editör: TE Bilisim