Dava, Arjantin diktatörlüğü sırasında (1976-1983) düzinelerce insanın denizde zorla kaybedilmesine karar veriyor.

Son Arjantin askeri diktatörlüğünün (1976-1983) gizli merkezlerinden biri olan Campo de Mayo'dan "ölüm uçuşları" ile ilgili adli süreçler, bu Pazartesi Buenos Aires'te birkaç sanıkla uzaktan başladı.

İnsanlığa karşı suçlardan yargılanacak

Hukuka aykırı özgürlükten yoksun bırakma, işkence, cinayet ve çocuk hırsızlığı da dahil olmak üzere, karışanların ciddi insanlığa karşı suçlardan yargılanacağı 12 farklı soruşturmanın olduğu bir dava.

Güney Amerika ülkesi Hükümeti İnsan Hakları Sekreterliği davadaki davacılardan biridir. Başkanı Horacio Pietragalla Corti, "dava Magdalena, Verónica, Punto Indio ve Las Toninas kıyılarında cesetlerin bulunmasıyla bağlantılı güçlü kanıtlarla başlıyor" dedi.

Pietragalla Corti, Alberto Fernández hükümetinin göreve başlamasından bu yana, insanlığa karşı bu suçların işlenmesinden bu yana geçen süre nedeniyle "biyolojik cezasızlıktan kaçınmak için davaları hızlandırma taahhüdü" olduğuna dikkat çekti.

Mart 1976 darbesini izleyen aşamada işlenen çok sayıda suç için yargılayacak. 

Arjantin başkentindeki San Martin Federal Sözlü Mahkemesi 2, bu insanlığa karşı suçlara karışan beş emekli askeri, Mart 1976 darbesini izleyen aşamada işlenen çok sayıda suç için yargılayacak. 

Yüzlerce insan yaşamını yitirdi.

Darbeden sonra ki süreç ve şikayetlere göre iktidardaki ordu, kurbanları havadan Río de la Plata sularına ve Atlantik Okyanusu'na fırlattı. Bu uygulama sonucu yüzlerce insan yaşamını yitirdi.

Bu davaya karışanlar, Askeri Enstitülerin başkanı Santiago Riveros ve havacılar Luis del Valle Arce, Delsis Malacalza, Eduardo Lance ve Alberto Conditi'dir. İkincisi, Ordunun Campo de Mayo'daki askeri garnizonda faaliyet gösteren 601. Havacılık Taburu.

Editör: TE Bilisim