Arkeologlar , Kuzey İngiltere, Northumberland'daki Hadrian Duvarı'ndaki antik bir Roma askeri kalesi ve yerleşim yeri olan Vindolanda'nın arkeolojik alanında, erken Hıristiyan ikonografisinin sembolleriyle hafifçe kazınmış kurşun bir Hıristiyan kupasının veya kadehinin parçalarını ortaya çıkardılar.

Daha önce işgal edilmiş olan Vindolanda Roma kalesinin içinde, 6. yüzyıldan kalma bir Hıristiyan kilisesinin kalıntılarında, antik gemiden toplam 14 parça bulundu.

Durham Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde araştırmacı olan baş yazar Dr. David Petts , "Bu, Britanya tarihindeki yeterince anlaşılmamış bir döneme ait gerçekten heyecan verici bir bulgu" dedi .

"İlk Hıristiyan kilisesiyle görünen bağlantıları inanılmaz derecede önemlidir ve bu meraklı gemi İngiliz bağlamında benzersizdir."

"Bu keşif üzerinde daha fazla çalışmanın, bize ortaçağ döneminin başındaki erken Hıristiyanlığın gelişimi hakkında çok şey anlatacağı açıktır."

Antik kadehin her bir parçasının, her biri o zamanki Hıristiyan ikonografisinin farklı biçimlerini temsil eden, hafifçe kazınmış sembollerle kaplandığı bulundu.

İşaretler, bu bardağın hem içine hem de dışına aynı el veya sanatçı tarafından eklenmiş gibi görünüyor ve artık çıplak gözle görülmesi zor olsa da, uzman fotoğrafçılığın yardımıyla semboller dikkatlice yapıldı. kaydedildi ve anlamlarını açığa çıkarmak için yeni bir keşif yolculuğuna çıkıldı.

Gravürler, erken kiliseden gemiler, haçlar ve chi-rho, balık, balina, mutlu bir piskopos, melekler, cemaat üyeleri, Latince, Yunanca ve potansiyel olarak Ogam gibi bazı iyi bilinen sembolleri içerir.

"Mürekkep tabletleri, boks eldivenleri, botlar ve ayakkabılar gibi eserlerle Vindolanda'daki etkileyici Roma kalıntılarımızdan ilklere ve vay faktörüne alışkınız, ancak kadeh gibi bir nesnenin Roma sonrası manzarasında hayatta kalması da aynen öyle. önemli, ”dedi kazılar müdürü ve Vindolanda Vakfı'nın CEO'su Dr. Andrew Birley .

"Keşfi, Vindolanda'nın ve topluluğunun Roma'nın düşüşünden sonra nasıl hayatta kaldığını ve yine de birçok yönden kendisinden öncekiler kadar geniş kapsamlı ve dönüştürücü olan Hristiyanlık biçiminde bir manevi halefe bağlı kaldığını anlamamıza yardımcı oluyor. . "

"Artık bu keşifle ilgili haberlerimizi paylaşmaya başlayabildiğimiz ve mirasımızın ve geçmişimizin sıklıkla gözden kaçan bir dönemine ışık tutabileceğimiz için çok mutluyum."

Editör: TE Bilisim