Uluslararası bir arkeolog ekibi, kuzey Arabistan'daki Nefud Çölü'nün güney kesiminde 'mustatils' adı verilen 104 muammalı taş yapı buldu ve üzerinde çalıştı. Ayrıca, bu tür bir yapı için ilk kronometrik yaş tahminini (MÖ 5000 tarihli bir radyokarbon tarihi) sağladılar ve peyzaj konumlarını, mimarilerini ve ilgili kültürlerini tanımladılar.

Max Planck Institute for Chemical Ecology'den baş yazar Dr. Huw Groucutt, "10.000 ila 6.000 yıl önce Arap Yarımadası, artan yağışların bu genellikle kurak bölgeyi dönüştürdüğü en son 'Yeşil Arabistan' dönemlerini gördü," dedi. İnsan Tarihi ve Biyojeokimya ve Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya ve Suudi Arabistan'dan meslektaşları.

"Arabistan'da Neolitik Çağ'a geçiş, bu iklimsel iyileşme döneminde gerçekleşti."

"Kuzey Arabistan'da çeşitli taş yapı biçimleri bol miktarda bulunmaktadır ve bunlardan bazılarının Neolitik döneme ait olduğu düşünülmektedir, ancak bunların karakterleri ve kronolojileri hakkında çok az araştırma yapılmıştır."

Dr. Groucutt ve ortak yazarlar, güney Nefud Çölü'nde, Ha'il ve Tayma şehirleri arasında mustatil dağılımını belirlemek için yüksek çözünürlüklü uydu verilerinin detaylı incelemesini gerçekleştirdi.

Toplam 104 mustatil belirlediler ve bu yapıların tipik olarak paralel uzun duvarlarla birbirine bağlanan, bazen 600 m (1.969 fit) uzunluğunda uzanan iki büyük platformdan oluştuğunu buldular.

"Güney Nefud Çölü'nün mustatilleri nispeten homojendir" dediler.

"Bunlar uzatılmış dikdörtgenler, 104 örnekten 102'si iki uzun duvara, diğer ikisinde üç tane var."

"Üç duvarlı örneklerden biri, aynı zamanda uzak platformların, uzun bağlantı duvarlarının platforma birleştiği noktadan dışarıya doğru uzandığı tek açık örnektir."

Bir bölgede, bilim adamları, hem vahşi hayvanları hem de muhtemelen evcil sığırları veya yaban otunu içeren bir hayvan kemikleri topluluğu buldular.

Ayrıca, platformun içindeki bir bölümden bir parça odun kömürü çıkardılar ve onu yaklaşık 7.000 yıl öncesine tarihlendirdiler.

"Mustatillerin işlevi, birleşik uydu ve saha bulgularımıza dayansa da, gelecekteki araştırmalarla bazı olasılıklar vurgulanabilir ve keşfedilebilir," dediler.

"Yerde görülebilen ve uydu görüntülerinde görülmeyen bir dizi özellik, mustatiller hakkında önemli bilgiler sağlıyor."

Örneğin, uzun duvarlar çok alçaktır ve tipik olarak bariz giriş noktalarından yoksundur ve bu nedenle, hayvan ağılları gibi açık bir şekilde işlevsel görünmemektedir. ”

"Aynı şekilde, bu yapıların morfolojisi ve peyzaj konumu, su depolama gibi diğer" pragmatik "olasılıklara karşı çıkıyor."

"Mustatiller genellikle göller ve kumtaşı jebelleri gibi önemli peyzaj özelliklerinin yakınında bulunsa da, farklı cairn / mezar formları gibi birçok (ancak hepsi değil) daha sonraki yapıların aksine, peyzajda oldukça görünür olduklarını vurgulamıyor gibi görünmektedirler. . "

"Zeminde netleşen şey, yapıların öncelikle yapısal terimlerle her iki uçtaki büyük taş platformlarla tanımlanmasıdır; aralarındaki alçak duvarlar, belki de etkili olmaktan ziyade kavramsal olarak kapalı bir alanı ifade eder."

Ekip ayrıca mustatillerden birinin iç yüzünde boyanmış bir kaya keşfetti.

Bu boyalı ve yüzlü levha, platformların iç yüzünün bazen dekore edildiğini gösteriyor, bu da platformların ve duvarların yarattığı alanın içinde bulunan izleyicilerin varlığına işaret ediyor.

Dr. Groucutt, "Mustatiller hakkındaki yorumumuz, bunların şu anda bilinmeyen sosyal aktiviteleri gerçekleştirmek için insan gruplarının bir araya geldiği ritüel siteler oldukları yönünde" dedi.

"Belki de kurbanların ya da bayramların yapıldığı yerlerdi."

"Bazen birkaç yapının yan yana inşa edilmesi gerçeği, yapılarının tam da bir tür sosyal bağ kurma egzersizi olduğunu gösterebilir."

Araştırma, The Holocene'de yayınlanan bir makalede anlatılmıştır .

Editör: TE Bilisim