Pandemi başından beri, biz hekimler ve tüm sağlık çalışanları insanüstü bir çabayla çalışırken, konuyla alakası olmayan kişilerin çıkıp 'ben aşıya karşıyım, bana da çocuklarıma da aşı yaptırmam, bu benim kararım' gibi saçmasapan açıklamalarla gündeme gelme çabalarını görmeye artık tahammül edemiyorum.

Düşünsenize üstünüzde astronot gibi, terinize ter katan bir koruyucu kıyafet, siperin buharıyla görmekten zorlanıp, maskeyle gece gündüz çalışmaktan yüzünüz yara bere içinde, nefes alamayan bir hastayı acil entübe ediyorsunuz ki inanın bu çok zor ve riskli bir iştir; bir telefon geliyor; bir doktor arkadaşınızın daha vefat haberini alıyorsunuz.

Yasınızı bile tutmaya vaktiniz olmadan, poliklinikte bir hasta geliyor karşınıza
-'Ben aşıya karşıyım hocam, bu benim kararım kimse bana zorla aşı yaptıramaz!'.
-Hımm peki, ne iş yapıyorsunuz siz?
-Kokoreççiyim ben
-Evet tabi 'senin kokorecin, senin kararın…'.
-Efendim hocam, anlamadım??
-Ne anlamsız bi cümle di mi, işte senin söylediklerin de bence bu kadar anlamsız!!

Aşı hakkında 3 cümle kur desen kuramayacak kişilerin aymazlığından her gün en az 300-400 kişi ölüyor, ölmesin diye sen ölüyorsun ve kokoreççi karşına geçip sana, aşıya karşı olduğunu söylüyor. Elinizi vicdânınıza koyun, bu durumda ne hissedersiniz??

Açıyosunuz televizyonu şarkıcı bir kadın, Yeşim Salkım, üstünde bornoz tüm avamlığıyla ömrünü mesleğine vermiş bir tıp hocasına ahkâm kesiyor: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hocamıza 'benim bedenime dokunamazsın, kızlarımın üstünden elini çek, bana da kızlarıma da aşı yaptıramazsınız. Gündem olma çabasıyla kanal kanal geziyosunuz' gibi bişeyler zırvalıyor. Yahu sen kimsin bilmediğin bir konuda bu tarz konuşabilip halk sağlığını tehlikeye atıyorsun? Biz hocamızın karşısında önümüz ilikli, dediklerini soluk almadan dinliyoruz; hangi hadle bu şekilde konuşabiliyorsun, gerçekten inanılacak gibi değil!!

Kızınızı sokakta köpek ısırırsa da kuduz aşısı yaptırmayın bence Yeşim Hanım! Hani şarkınızda 'ben yoldan gönüllü çıktım' diyorsunuz ya; inanın biz bu yola gönüllü girmedik, işin kötüsü sizin gibiler yüzünden çıkamıyoruz da…

Pandemi, bir halk sağlığı mücadelesidir, halkın tüm bireyleri bu savaşta kurallara uymak zorundadır. Bir kişinin aşı olmaması geometrik olarak onlarca kişiyi hasta edip, yüzlerce kişiyi öldürebiliyorsa 'kimsenin aşı olmıycam, benim kararım' deme hakkı yoktur!

Bu garip tavrı sergileyen sevgili vatandaşlarımız için önerilerim:
-Kendi kararıyla aşı olmayı reddeden kişilere, devletin kararı da şu yönde olsun:
'Covid+ olma durumunuzda yoğun bakım masrafları dâhil tüm tedavi masraflarınızdan devlet muaftır. Bu hastalığın tedavisiyle ilgili sosyal güvenlik haklarınızı kullanamayacaksınız!' Bakın bakalım o zaman insanlar kollarını açıp koşarak aşı kuyruğuna giriyor mu, girmiyor mu?

-Özellikle halkın gözönünde bulunan, toplumu etkileme gücüne sahip kişiler bu tarz açıklama yapınca 'halk sağlığını tehlikeye sokmak' suçundan yargılansınlar. Bu arada Aleyna Tilki denen ergen kızceyiz 'insanları pandemi değil aşı ve ilaçlar öldürüyor' filan demiş. İşin en acı tarafı, toplumun yarıdan çoğu cahil, cühela, bilimi değil ergeni takip ettiği için, biz boşuna çabalayıp duruyoruz!

-Aşı karşıtlarına; bizden uzak Allah'a yakın bi yer ayarlansın, bi dağın başı mesela; orda kendi kararlarını alıp mutlu mesut yaşayıp, bornozlarıyla dolaşsınlar; valla, kendi kararlarını verebildikleri, aşısız, doğal, bizden uzak, organik ortamlar işte…

Bu arada bunun yine bir 'algı operasyonu' olduğunu da düşünmüyor değilim.
'Elimizde aşı yok, gündemi bunlarla meşgul edin. Salın trolleri ortaya, aşı karşıtı garip söylemlerle ortalığı karıştırsınlar, işin ehli bir hocaya karşı twitter eylemleri filan yaptırın; toplum aşıya karşı olsun ki; ihtiyaç azalsın.

'Aşıya karşı olmayanlara yapacak aşıyı bulana kadar, aşı karşıtlığını gündemde tutmalı!'

Hiç olur mu Figeeen, yine taktın hunini, uçtun, hiç olur mu öööylee şeyleeer?!? Yaaa zaten bu ülkede biz doktorları dinleyen mi var, Mahmut Tuncer'e söyleyelim de 'haydi aşıya' diye halay çeksin bence, bu iş ancak böyle çözümlenir!

Editör: TE Bilisim