Victoria polisi, yüzlerce kişinin Cuma gününe kadar aşı olma zorunluluğunu protesto etmesinin ardından birkaç kişinin tutuklandığını söyledi.

Avustralyalı yetkililer, şehirdeki aşı karşıtı protestonun şiddete dönüşmesi ve Victoria ve Yeni Güney Galler (NSW) eyaletlerinde COVID-19 vakalarının artmasının ardından Melbourne'deki şantiyeleri iki haftalığına kapattı.

Kapatma Salı gününden itibaren yürürlüğe girecek ve sendika yetkililerine şişe ve sandık atıldığı ve polisin özel birimler konuşlandırdığı çatışmaları takip ediyor.

Victoria eyalet hükümeti, tüm inşaat işçilerinin Cuma gününe kadar en az bir doz aşı yaptırmalarını istedi.

Eyalet Endüstri İlişkileri Bakanı Tim Pallas Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, "Sadece bir hafta önce sektörü uyardık, sahada ve sokaklarımızda korkunç davranışlar gördük ve şimdi kararlı ve tereddütsüz hareket ediyoruz" dedi.

Victoria polisi, kargaşa nedeniyle "birkaç kişinin" tutuklandığını söyledi.

Şantiyelerin zorla kapatılması, ülkenin ekonomik faaliyetini kötüleştirecek ve bazı ekonomistler, uzatılmış karantinaların Avustralya'nın 2 trilyon Avustralya doları (1,45 trilyon ABD doları) ekonomisini birkaç yıl içinde ikinci bir durgunluğa itebileceğini tahmin ediyor.

Avustralya, en büyük şehirleri olan Sidney ve Melbourne ile başkent Canberra'yı, son derece bulaşıcı Delta varyantının bir salgınını bastırmak için kilitledi.

Ancak sert kısıtlamalar, polisin hafta sonu her iki şehirde de yüzlerce kişiyi tutuklaması ile karantina karşıtı mitingleri tetikledi.

Bölgesel kilitlenme, yeniden açılma

Sydney Morning Herald'a göre, NSW'de, eyalette 1.022 vaka ve 10 ölümün bildirilmesinin ardından, Byron, Kempsey ve Tweed'deki en az üç bölgesel konseye Salı öğleden sonra tekrar kilitlenme emri verildi.

NSW Sağlık Bakanı Brad Hazzard Salı sabahı yaptığı açıklamada, "Maalesef eyaletin kuzey kesiminde bazı vakalarımız oldu" dedi.

NSW hastanelerinde 244'ü yoğun bakımda olmak üzere en az 1.266 aktif COVID-19 vakası var.

Bu arada yetkililer, aşılama oranları arttıkça Sidney ve Melbourne'da açık hava toplantıları ve egzersiz üzerindeki bazı katı kısıtlamaları gevşetmeye başladı ve sakinler yetişkin nüfusun yüzde 70 ila 80'i tamamen aşılandığında daha fazla özgürlük sözü verdi.

Şimdiye kadar, Sidney'e ev sahipliği yapan NSW'de yüzde 53'ü tamamen aşılandı ve Victoria'da yüzde 44'ü aşılandı.

Salı günü Victoria'da toplam 603 yeni vaka tespit edildi ve bu, bir gün önceki 567'lik rekoru geride bırakarak yılın en büyük günlük artışı oldu. Devlet bir ek ölüm kaydetti.

Delta salgınlarında bile Avustralya, 87.700 vaka ve 1.168 ölümle COVID-19 sayılarını karşılaştırılabilir birçok ülkeden daha düşük tuttu.

Editör: TE Bilisim