Mümkün. Uzmanlar, riskin düşük olduğunu söylüyor, ancak atışların virüsün yayılmasını ne kadar körelttiğini hala araştırıyorlar.

Mevcut aşılar, insanların COVID-19 ile ciddi şekilde hastalanmasını önlemede oldukça etkilidir.

Ancak aşılanmış kişiler hastalanmasa bile, yine de herhangi bir belirti göstermeden enfekte olabilirler. Uzmanlar, aşının bu insanların virüsü yayma şansını da azaltacağını düşünüyor.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir virüs uzmanı olan Dr. Robert Gallo, "Aşılanmış bir kişi virüsü daha iyi kontrol eder, bu nedenle bulaşma şansı büyük ölçüde azalacaktır" dedi.

Şimdiye kadarki kanıtlar arasında: İnsanların aşılamaya rağmen enfekte olup olmadığını, aşılanmamışlara göre burunda daha az koronavirüs barındırdıklarını gösteren çalışmalar. Bu, yayılmasını zorlaştırır.

Soruyu çözmeye çalışan ABD, günlük burun çubuğu testi yaptırmak isteyen üniversite öğrencileriyle ilgili bir çalışma başlatıyor.

Daha bulaşıcı varyantların belirsizliği ve gelişi göz önüne alındığında, uzmanlar, tamamen aşılanmış kişilerin toplum içinde ve enfekte olması durumunda ağır hastalık riski yüksek olan aşılanmamış insanlarla ziyaret ederken maske takmaya ve sosyal mesafe koymaya devam etmesi gerektiğini söylüyor.

Gallo, "Yine de dikkatli olmalıyız," dedi. Aşı çok önemli. Ancak bu, salgını yarın sona erdiren bir tedavi değil."

Toplumdaki aşılama oranları ve yerel vakalarda devam eden bir artış olup olmadığı gibi başka faktörler de aşılanmış bir kişinin virüsü yayma olasılığını etkileyebilir.

Michigan Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Laraine Lynn Washer, “Hepsinin ya da hiçbirinin olmadığını düşünmek istiyoruz, ancak bazı durumlra özeldir” dedi.

Editör: TE Bilisim