Almanya, 16 yıllık Angela Merkel döneminin sonunu işaret eden genel seçimler için Pazar günü sandık başına giderken, aşırı sol parti Die Linke , Doğu'daki köklerine rağmen, yeni bir hükümetin parçası olmak için her zamankinden daha büyük bir şansa sahip. Almanya'nın iktidardaki Komünistleri ve radikal dış politikası, onu birçok seçmen için lanetli hale getiriyor.

Alman genel seçim kampanyalarını her zaman karakterize eden oy sonrası iktidar koalisyonları hakkındaki tüm varsayımlarda , daha önce hiç bir kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonu -Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Die Linke- ciddi bir olasılık gibi görünüyordu.

Bu şaşırtıcı, çünkü Die Linke (“Sol”) hala önemsiz bir endişe – Federal Meclis'e girmek için gereken en az yüzde beşlik oyu alma garantisi bile yok.

Eski ABD başkanı Lyndon B. Johnson'ın ünlü bir şekilde söylediği gibi, siyasetin demir kuralı “saymayı öğrenmek”tir. Şansölye adayı Olaf Scholz, Merkel'in karizma eksikliğini bir satış noktası yapma sanatını taklit ederek, kendisini Merkel'in varisi olarak seçtikten sonra , SPD uzun süredir devam eden bir anket liderliği oluşturdu. Son anketler, Merkel'in Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) bu liderliği ele geçirdiğini gösteriyor – SPD artık sadece üç puan önde – ama öyle olsa bile, öyle görünüyor ki SPD ve Yeşiller, küçük bir Ölüm ile koalisyon için sayıları pekala kazıyabilir.

Stuttgart'taki Theodor Heuss Haus Vakfı'nda siyaset bilimci ve Die Linke uzmanı Thorsten Holzhauser, “Kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonunun şimdi neden ciddiye alındığını açıklayan iki faktör var” dedi .

“Birincisi, SPD ve Yeşiller – bir kez olsun – olasılığı dışlamadılar; ikinci olarak, bazı anketlere göre böyle bir sol koalisyon Federal Meclis'te mutlak çoğunluğu sağlayacak rakamlara sahip.”

Eski Komünistler 'iktidara alışkın'

Federal Meclis gruplamasının asgari yüzde beşten çok daha fazla olması muhtemel olmasa da, Die Linke yönetmeye hevesli. Parti bir Sofortprogramm (güç kazanırsa hemen uygulanacak politikaların bir listesi) yayınladı .

Görünüşte, Almanya'nın demokratik sisteminde böylesi bir güç iştahı, Doğu Almanya'yı yöneten Komünist Parti'nin soyundan gelen bir parti için şaşırtıcı görünüyor - ve Federal Meclis komitesine ana akım partilerle herhangi bir uzlaşmaya karşı çıkan milletvekillerinin hakim olduğu bir parti.

Ancak görünüşte, Die Linke'nin kökleri, partinin iktidara bu kadar düşkün olmasının bir nedenidir, dedi Holzhauser, Doğu Alman Komünist atasının “iktidar kullanmaya çok alışkın” olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda, aşırı sol partinin Almanya'nın federal bölgelerinde belirli bir derecede pragmatizme alıştığını ve “bu düzeyde hükümete girmek için tavizler verdiğini” sözlerine ekledi.

Bazı yirmi yıl önce, Die Linke ‘ın atası, Demokratik Sosyalizm Partisi (PSD) Partisi, eski Doğu Almanya'da çeşitli bölgesel hükümet koalisyonlar katılma fırsatları vurdu - 2002 yılında Berlin bölgesinde olmak üzere Die Linke bile a'da yönetmiş olan 2019'dan beri kuzeybatı şehir devleti Bremen'de kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyon.

Bununla birlikte, SPD ve bir dereceye kadar Yeşiller, aşırı sol partiyi hükümete sokma konusunda isteksiz davrandılar. Scholz, Die Linke'nin de dahil olduğu bir koalisyonu dışlamayı reddetmesine rağmen , Yeşiller ile birlikte iktidara çok daha fazla hevesli olduğunu ifade etti.

Holzhauser, “SPD'nin merkez kanadı, aksiyomatik olarak anti-komünist ve aşırı solla hiçbir şey yapmak istemiyor” dedi.

Holzhauser, Scholz'un , Die Linke ile yönetim için “en az hevesli”lerden biri olan bu merkezci kanadın bir üyesi olduğunu söylüyor.

2018'de Merkel'in rektör yardımcısı ve maliye bakanı olmadan önce bile, SPD şansölye adayı , 2002-2004 yılları arasında, o zamanki başbakan Gerhard Schroder yönetiminde partinin genel sekreteri olarak görev yaptığı süre boyunca kendisini zaten solcu bir bête noir yapmıştı . Bu rolde Scholz, Schroder'in amiral gemisi politikası olan Gündem 2010 ekonomik reform programı için bir amigo kızdı - hem vergileri hem de Alman refah sistemini azalttı. Alman sağındaki birçok uluslararası gözlemci ve ses, bu programı ülkenin ekonomik dinamizmini geri kazandırdığı ve yıllarca süren ihracata dayalı sağlam büyümeyi kolaylaştırdığı için kredilendirdi - ancak Gündem 2010, bunu partilerinin ilkelerine ihanet olarak gören SPD solcuları arasında öfke uyandırdı.

Sonuç olarak, Sosyal Demokratların sert solu , 2007'de Die Linke'i kurmak için PSD ile birleşti – SPD'nin sol partiye karşı ana düşmanlığı kaynağı.

Rusya ile ittifak mı?

Dış politika, SPD ile Die Linke arasındaki bir başka büyük gerilim kaynağı : Aşırı sol parti, eski Komünist Batı karşıtı duyarlılığın bir kısmını devraldı. NATO'yu Sofort programından kaldırmaya yönelik çok yıllık talebi kaldırmasına rağmen , Die Linke Batı'nın liberal demokratik ittifakına karşı olmaya devam ediyor: Partinin eş lideri Janine Wissler 13 Eylül'de bir televizyon tartışmasında NATO'dan kurtulmak ve onun yerine geçmek istediğini söyledi. Vladimir Putin'in Rusya'sını içeren daha geniş bir ittifakla.

Görünüşe göre Yeşiller de bunu sindirmekte zorlanıyor: Şansölye adayı Annalena Baerbock, Kasım 2020'de partinin pasifizmden vazgeçmesini sağlamlaştırdı ve Suddeutsche Zeitung'a Almanya'nın ABD ile derin bağlarını korurken savunma harcamalarını artırması ve “Avrupa egemenliğini güçlendirmesi” gerektiğini söyledi.

Bu nedenle, gaffe eğilimli başbakan adayı Armin Laschet yönetimindeki etkileyici olmayan bir kampanyanın ardından, Laschet ve Merkel'in Die Linke'nin hükümete girme riskini vurgulamaya başlamasının ardından CDU'nun anketlerde bir artış yaşıyor olması şaşırtıcı değil .

Holzhauser, Die Linke'nin Federal Meclis'e girmek için gereken yüzde beşlik oyu almasının önünde iki engel daha belirledi : Birincisi, aşırı sol parti "radikaller ve pragmatistler arasında çok bölünmüş" - ve bir ayrılık imajı Almanlarla "kötü oynuyor" seçmen. İkinci olarak, partide SPD'den Scholz ve Yeşiller'den Baerbock gibi geniş bir çekiciliğe sahip lider bir figür yok - bu çok önemli çünkü birçok seçmen “bir sonraki başbakan olmak istediklerini düşünerek” sandığa gidiyor.

Yine de, çoğu SPD ve Yeşil üye, politika gündemlerinin Die Linke'ninkiyle "geniş ölçüde uyumlu" olduğunu düşünüyor, diye ekledi Holzhauser.

Ancak en önemlisi, Almanya'nın ana akım solunun önemli bir sesi olan Suddeutsche Zeitung'a göre, Scholz'un Bundestag'da bir hükümet kurmasına izin verecek milletvekilleri varsa , iktidar arayışı Scholz'un Die Linke ile ilgili tüm bu sorunları görmezden geleceği anlamına geliyor .

Bu makale orijinalinden Fransızca olarak uyarlanmıştır .

Editör: TE Bilisim