Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AstraZeneca COVID-19 aşısının bazı insanlarda nadiren kan pıhtılaşmasına neden olabileceğini ancak bağlantıyı doğrulamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi (GACVS) alt komitesinin görüşü , Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Birleşik Krallık'ın düzenleyici kurumu MHRA ve diğer ülkelerden alınan en son bilgilerin incelemesini takip etmektedir. 

EMA, düşük trombositli olağandışı kan pıhtılarının, AstraZeneca aşısının çok nadir yan etkileri olarak listelenmesi gerektiği sonucuna varırken, MHRA bir bağlantı kanıtının "daha güçlü olduğunu ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu" söyledi. İngiltere, 30 yaşın altındaki kişilere alternatif bir aşı sunacağını duyurdu.  

“Mevcut bilgilere göre, aşı ile düşük trombositli kan pıhtılarının oluşumu arasında nedensel bir ilişki makul kabul edilir ancak doğrulanmamıştır. DSÖ alt komitesi bir ara bildiride , aşılama ve olası risk faktörleri arasındaki potansiyel ilişkiyi tam olarak anlamak için özel çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çok nadir vakalar 

AstraZeneca aşısı, dünya çapında 86 milyondan fazla ülkeye halihazırda 36 milyondan fazla doz sevk eden COVAX küresel dayanışma girişimi portföyünün büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. 

Açıklamaya göre, ilgili olmasına rağmen, dünya çapında aşıyı alan yaklaşık 200 milyon insan arasında düşük sayılar bildirildiği için kan pıhtılaşması vakaları çok nadirdir.  

Alt komite, "Aşıların ardından nadir görülen yan etkiler, COVID-19 hastalığından ölüm riskine ve aşıların enfeksiyonları önleme ve hastalıklara bağlı ölümleri azaltma potansiyeline karşı değerlendirilmelidir " dedi.  

Açıklamada, dünya çapında yaklaşık 2,6 milyon insanı öldüren ve tüm ilaçlar gibi yan etkileri olabilen bir hastalığa karşı aşıların öneminin altı çizildi. 

Riske karşı fayda 

Alt komite, "Aşıların uygulanması, riske karşı fayda analizine dayalıdır" dedi. 

Bu arada, WHO, tüm COVID-19 aşılarının dağıtımını dikkatle izliyor ve potansiyel riskleri yönetmek için ülkelerle birlikte çalışmaya devam edecek.  

Açıklamada, "Kapsamlı aşılama kampanyalarında, ülkelerin aşılamanın ardından potansiyel olumsuz olayları tespit etmesi normaldir" denildi. "Bu, olayların aşı ile bağlantılı olduğu anlamına gelmez, ancak herhangi bir güvenlik endişesinin hızlı bir şekilde ele alınmasını sağlamak için araştırılması gerekir."

 

Editör: TE Bilisim