Kosta Rika Üniversitesi Clodomiro Picado Enstitüsü'nden (ICP) bir grup bilim adamı, covid-19'un nedeni olan SARS-CoV-2 ile enjekte edilen atlardan alınan antikorlara dayanan yeni koronavirüse karşı ekonomik bir tedavi test edecek.

Latin Amerika ulusunun halk sağlığı merkezlerini yöneten Sosyal Güvenlik Fonu başkanı Roman Macaya, at antikorları içeren ilacın Eylül ayı ortasından itibaren 26 hastaya uygulanacağını açıkladı.

Cesaret verici

İkinci aşama çalışmasının sonuçları cesaret verici ise, Kosta Rika yetkilileri tedaviyi hastanelerde daha yaygın olarak uygulamaya başlayabilmeyi umuyorlar. Şu anda Orta Amerika ülkesinde hastanelere başvuran 471 kişi var.

ICP projesinin koordinatörü Alberto Alape "Bu ürünün aşı nüfusa ulaşana kadar hayat kurtaracağını bilmekten gurur duyuyoruz" dedi. Olası aşılarda görülebileceği gibi, sıraya girmek veya diğer ülkelerle rekabet etmek zorunda kalmadan bunu kaynaklarımızla yapıyoruz. "

Antikorları enjekte edilebilir serum için hammadde olarak kullandılar.

Kosta Rika araştırmacıları, yeni virüs proteinini Birleşik Krallık ve Çin'den ithal ettiler ve IPC'nin testleri için kullandığı 110 attan altısına enjekte ettiler. Birkaç hafta sonra, hayvanlar yeterince antikor geliştirdiğinde, kan aldılar ve plazmadan antikorları enjekte edilebilir serum için hammadde olarak kullandılar.

Bu uzmanlar, yeni hastalığı tedavi etme yaklaşımlarının, yılan panzehirleri geliştirmek için at antikorlarını kullanma deneyimine dayandığını söylüyorlar. Aynı şekilde, ekonomik muameleleri işe yararsa, bunu diğer Orta Amerika ülkeleriyle paylaşacaklarını belirtiyorlar.

"Dayanışma ilkesi"

Alape, "Bir salgında, kişinin kendi iyiliğinin komşularının refahıyla ilişkili olduğunu biliyoruz." Dedi.

Geçen Haziran ayında bir grup Arjantinli bilim adamı, at kanı plazmasından yapılan koronavirüsle savaşmak için bir "hiperimmün" serum geliştirdi. Laboratuvar testleri, yeni ilacın SARS-CoV-2'yi iyileşmiş hastalardan plazma bazlı insan serumlarından 20 ila 100 kat daha fazla nötralize etme yeteneği gösterdiğini ortaya koydu.

İki ay sonra Vital Brezilya Enstitüsü, at plazmasından yapılan ve ayrıca hastalardan alınan insan plazmasından geliştirilenlerden 20 ila 50 kat daha etkili olan koronavirüse karşı antikorlar oluşturma yeteneğine sahip bir serumu patentledi.

Editör: TE Bilisim