Devrik lider, orduya karşı kışkırtma yapmaktan suçlu bulunursa üç yıl hapis cezasına çarptırılabilir ve bir dizi başka suçlamayla karşı karşıya kalabilir.

Devrik Myanmar lideri Aung San Suu Kyi'nin , on yıllarca hapis yatmasına neden olabilecek birçok cunta mahkemesi davasının ilk kararı olan kışkırtma davasındaki kararı Salı günü duyması bekleniyor.

Nobel ödüllü, generallerin 1 Şubat'ın erken saatlerinde hükümetini devirerek Güneydoğu Asya ülkesindeki kısa demokratik ara dönemini sona erdirmesinden bu yana tutuklu bulunuyor.

Yerel bir izleme grubuna göre, muhalefete yönelik bir baskıda 1.200'den fazla insan öldürüldü ve 10.000'den fazla kişi tutuklandı.

Aung San Suu Kyi, orduya karşı kışkırtma yapmaktan suçlu bulunursa üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalır - analistler Salı günü hapse atılma olasılığının düşük olduğunu söylese de.

Bunun yerine mahkeme, cunta yönetimini pekiştirmeye çalışırken popüler lideri gözden uzak tutmak için kararını erteleyebilir veya herhangi bir hapis cezasını ev hapsine çevirebilir.

Askeriyenin inşa ettiği başkent Naypyidaw'daki özel mahkemede gazetecilerin yargılama yapması yasaklandı ve Aung San Suu Kyi'nin avukatlarının geçtiğimiz günlerde medyayla konuşmaları yasaklandı.

Cunta sözcüsü Zaw Min Tun geçtiğimiz günlerde mahkeme salonunun karar için gazetecilere kapalı kalacağını söyledi.

Darbeden günler sonra, Aung San Suu Kyi, 2020'de kazandığı Ulusal Demokrasi Ligi (NLD) seçimleri sırasında lisanssız telsiz bulundurmak ve koronavirüs kısıtlamalarını ihlal etmekle ilgili belirsiz suçlamalarla vuruldu.

Cunta o zamandan beri resmi sırlar yasasını ihlal etmek, yolsuzluk ve seçim sahtekarlığı da dahil olmak üzere bir dizi başka iddianame ekledi.

Aung San Suu Kyi şimdi hafta içi çoğu gün cunta mahkeme salonunda görünüyor ve hukuk ekibi geçen ay yoğun programın 76 yaşındaki kişinin sağlığına zarar verdiğini söylüyor.

Aung San Suu Kyi'nin önceki bir cunta altındaki uzun ev hapsi nöbetleri, ailesinin Yangon'daki sömürge döneminden kalma malikanesinde geçirdi ve burada bahçe çitinin diğer tarafında binlerce kişi toplanmadan önce ortaya çıktı.

Min Aung Hlaing'in rejimi onu başkentte açıklanmayan bir yere hapsetti ve dış dünyayla bağlantısı avukatlarıyla yaptığı kısa duruşma öncesi görüşmelerle sınırlı.

Mahkemeye ilk çıkışında, onları bir meydan okuma mesajı göndermek için kullandı, NLD'nin dayanacağına yemin etti ve sadık partiden birlik içinde kalmasını istedi.

Ancak Ekim ayında, devrik başkan Win Myint'in darbe sırasında kendini kurtarmak için askeri bir istifa teklifini nasıl reddettiğini anlatan canlı ifadesini aktardıktan sonra ekibine bir tıkaç emri verildi.

Son haftalarda, Aung San Suu Kyi'nin NLD'sinin diğer rütbeli üyelerinin davaları, cuntanın sert cezalar vermesiyle sonuçlandı.

Eski bir başbakan bu ay 75 yıl hapis cezasına çarptırılırken, yakın bir Aung San Suu Kyi yardımcısı 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Editör: TE Bilisim