Johnny Depp’in Film Gibi İtibar Davası

Dava dilekçesi, duruşmalar ve karar…

Karayip Korsanları film serisi ile ününe ün katan Kaptan Jack Sparrow, Grindelwald,  John Delinger gibi rollerle akıllara kazınan ünlü oyuncu Johnny Deep, eski eşinin Washington Post’ a vermiş olduğu demeç sonrası 1 Mart 2019 tarihinde Saygınlığını Geri Kazanabilmek ve asılsız söylemlerin önüne geçebilmek adına İTBAR KAYBINDAN DOĞAN ZARARIN TAZMİNİ İÇİN 50.000.000$’ DAN  AZ OLMAMAK ÜZERE MADDİ TAZMİNAT, 350.0000$’ DAN AZ OLMAMAK ÜZERE CEZAİ TAZMİNAT istemiyle dava açtı.

Heard’ da bu hamleye yanıt olarak Johnny Deep’ e 100 milyon dolarlık bir iftira davası açtı.

Dava, Amber Heard' ün ismini vermese de birebir tarifiyle eski kocası Johnny Depp'ten bahsettiği, Depp tarafından şiddete uğradığını anlatan ve Washington Post gazetesinde yayınlanan bir başyazı ve bu yazıdan sonra Depp' in iş ve itibarını kaybetmesi üzerine başladı.

Av. Asile Betül Yayla

Amber Heard’ ın 27 Mayıs 2016 tarihinde Johnny Depp’ i yüz kızartıcı bir suç olarak bilinen aile içi şiddetten suçlu olduğunu iddia etmesi ve akabinde Karayip Korsanları film serisindeki Kaptan Jack Sparrow başrolünden alındığının duyurulması ile ateşlendi.

27 Mayıs’ ta Amber Heard mahkeme huzuruna hırpalanmış bir yüz ile ortaya çıktı. Eski kocasına uzaklaştırma emri aldı. Deep’ in hukuk savaşı bu fotoğraf ve yazıdan sonra başlamış oldu.

Amber Heard cinsel şiddete ses çıkardığı için kültürün öfkesiyle karşılaştığını ve kurumların şiddetle suçlanan erkekleri koruduğunu iddia etmişti. Sonrasında Aile İçi Şiddet Mağdurlarını temsil eden bir halk figürü haline geldi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi İnsan Hakları Savunucusu sıfatını alan İLK KADIN OYUNCU oldu.

DAVADA HEARD’ IN JOHNY DEEP ALEYHİNE İLERİ SÜRDÜĞÜ AİLE İÇİ ŞİDDET İDDİALARI POLİS, TARAFSIZ ÜÇÜNCÜ KİŞİ, TANIKLAR VE 87 ADET GÜVENLİK KAMERASI KAYDITLA KATİ SURETTE ÇÜRÜTÜLDÜ.

AMBER HEARD’ IN AİLE İÇİ ŞİDDET MAĞDURU DEĞİL FAİLİ OLDUĞU GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKTI.

Mahkemede öne sürülen ve ispatlanan iddiada: Evliliklerinin ilk aylarında Heard votka şişesini fırlatınca Johny Deep’ in sağ orta parmağının ucundaki kemikleri parçalamış ve neredeyse tamamen koparmıştır.

Cerrahi müdahale ile parmak geri dikilmiştir, iddia mahkemede doğrulanmıştır.

Amber Heard’ ın önceki partnerine de 2009 yılında aile içi şiddet gösterdiği için tutuklandığı iddiası da ispatlandı.

Amber Heard Seattle- Tacoma Uluslararası Havalimanında o dönemki partnerine de şiddet uygulamış, Aile içi şiddet Kabahatinden gözaltına alınmış, sabıka kaydı için fotoğrafı çekilmiş ve 1 gece nezarethanede kalmıştır. Aile içi şiddetten iddianame düzenlenememiştir ve bunun sebebi Heard’ ın ve mağdurun Kaliforniya sakini olmaları ve Washington eyaletinden transit geçiyor olmasıdır.

Davada Amber Heard’ ın Deep ile evlilikleri devam ederken Tesla ve Space-X ‘ in kurucusu olan ELON MUSK ile yaşadığı ilişki de güvenlik kamera kayıtları ile gözler önüne serildi.

21 Mayıs’ ta darp edildiğini iddia eden Heard’ ın, 27 Mayıs da hırpalanmış bir yüzle fotoğraf çektirdiği gün ve sonraki günler de dahil olmak üzere gece ziyaretlerine Elon Musk’ ın geldiği iddia edilmişti. Daha öncesinde de Johnny Deep şehir dışındayken Elon’ ın geldiğine dair bina çalışanları yemin altında ifade verdi ve güvenlik kamera görüntüleri sunuldu.

Davada Psikolog Shannon Curry, Heard’ a “Bordeline Kişilik Bozukluğu” olduğunu belirtti.

Kişiyi histerik bir ruh haline büründüren bu hastalığın Heard’ ın şiddet eğilimli davranışlarına sebep olduğunu ve bu rahatsızlığın kişinin partnerine fiziksel şiddet uygulamasına sebep olduğunu belirtmişti.

Aktrisin avukatı davada Heard’ ın yüzündeki morlukları gizlemek için kullanmak zorunda kaldığı makyaj ürününü jüri üyelerine gösterdi. Yaşanan olayın ardından marka resmi Tik Tok hesabında kısa bir video yayınladı. Bunu Bizden Siz İstediniz ifadesiyle yayınlanan video da kozmetik ürünün Aralık 2017 de piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Şiddet iddiası 2014-2016 yılları için söylenmişti ve çift 2016 da boşanmıştı. Marka videonun yorum kısmına “Davanın Gerçeklerini Sağlamak İçin Buradayız” dedi. Amber Heard cephesinden konu ile ilgili bir açıklama gelmedi.

Dava 6 hafta sürdü ve üç günlük müzakere sürecinden sonra 7 kişilik jüri 1 Haziran’ da Deep’ in lehine karar verdi.

Johnny Depp'i haklı bulan jüri, Heard tarafından dile getirilen iddiaların kötü niyet taşıdığı sonucuna vardı. İddialar yüzünden Deep’ in itibarı ve kariyeri zarara uğramıştır kanaatine varıldı. Kendisi de oyuncu olan Heard’ ın asılsız suçlamalarının sonucunun ne olacağını bildiğini bu yüzden Deep üzerinde oluşacak olan olumsuz etkilerin farkında olarak bilerek asılsız iddialar öne sürdüğü kanaatine varıldı.

Johnny Deep’ e 10 milyon dolar tazminat, 5 milyon dolar da cezai tazminat yani toplam 15 milyon dolar ödenmesine karar verdi.

Öte yandan jüri Deep’ in de Heard’ a hakaret ettiğine kanaat getirerek 2 milyon dolar ödemesine karar verdi. Heard ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, gerekli kazanç potansiyeline sahip olduğu tespit edilirse Mahkeme ücretinin bir kısmına el koyabilir.

Davayı kaybeden Heard'ün avukatı ise oyuncunun 15 milyon dolarlık tazminatı ödemesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Açılan dava bizde kısmen de olsa TMK madde 24 vb. hükümlerle düzenlenmiş Kişilik Hakkına Saldırı nedeniyle maddi manevi tazminat davasına benzemektedir.

Editör: TE Bilisim