DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIKLAMADA BULUNAN CHP İLÇE BAŞKANI AV. OZAN VARAL: “İKTİDARIN BASKICI POLİTİKALARININ YANI SIRA PANDEMİNİN DE ETKİSİYLE  BİNLERCE GAZETECİ İŞSİZ KALDI”

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, iktidarın baskıcı anlayışını her geçen gün daha da ileriye götürdüğü Türkiye’de, özgür ve tarafsız basının da yok edilmesi için her türlü yolun denendiğine dikkati çekti. 

Başkan Varal, pandeminin de etkisiyle ekonomik kriz yaşayan basın kuruluşlarının içine düştüğü durum nedeniyle  binlerce gazetecinin ve medya çalışanının işsiz kaldığına vurgu yaptı.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolaysıyla açıklamada bulunan Başkan Ozan Varal,

"Görevini en iyi şekilde yapan, hukuku savunmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyen, insan hak ve onuruna saygılı bütün basın emekçilerinin Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda 1993 yılından bu yana 3 Mayıs tarihinin Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlandığını kaydeden Başkan Varal,

"Bugünün kutlanmasındaki amaç; basının demokrasiyi korumaktaki etkin rolünü hatırlatmaktır. Bunun yanında etik gazeteciliğe gönderme yapmak ve belki de en önemlisi dünyada basının aşırı sansürle karşı karşıya bırakan ülkelere bir mesaj göndermektir” ifadelerini kullandı.

İktidarın sansürcü, adam kayırmacı, ötekileştirici ve yandaş yaratma mantığını ön planda tutmasından dolayı Türkiye’nin sınıfta kaldığını söyleyen CHP İlçe Başkanı Varal,

"Ülke olarak son birkaç yıla baktığımızda, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) kısmen özgür kategorisinden özgür olmayan kategorisinde yer aldığımızı, basın özgürlüğü endeksinde de 180 ülke arasında Türkiye’nin 153. sırada olduğunu görüyoruz. Bu gerçekten üzücü ve düşündürücü bir durum.

Türkiye en fazla tutuklu gazetecinin olduğu ülke olarak bu alanda da adını altın harflerle yazdırıyor!

Kutuplaşmanın boyutları araştırmasına göre Türkiye’de, 2021'in ilk üç ayında 12 gazeteci saldırıya uğradı, bir gazeteci öldürüldü, 11 gazeteci gözaltına alındı.

2010'dan itibaren ise giderek ağırlaşan süreçte yüzlerce yayın organı kapatıldı ve 12 bine yakın gazeteci işsiz kaldı.

Pandeminin yarattığı ağır koşullarda, işsiz gazeteci sayısı daha da arttı” şeklinde konuştu.

Gazeteciliğin siyasi ve iktisadi tüm iktidar alanlarını yurttaşların haber alma hakkı adına sorguladığını hatırlatan Başkan Ozan Varal,

"Medya patronlarının ekonomik kaygıları, iktidarla ticari ilişkiler içinde olması gibi durumlardan dolayı özgür, doğru ve tarafsız bir gazetecilik anlayışını sürdüren basın emekçilerinin CHP ile yalnız olmadığını belirtmek isterim.

İktidarın kendi çıkarlarına hizmet etmeyen ya da karşı bir tutumda olan gazetecileri terörist, terör propagandası yapan kişi olarak hedef göstermesi karşısında Cumhuriyet Halk Partisi hukukun, demokrasinin, basın emekçilerinin yanındadır" diye konuştu.

Geçtiğimiz gün yayımlanan kolluk güçlerinin görev sırasındaki özel hayatlarının gizliliği gerekçesiyle olaylar sırasında görüntü ve ses alınmasının yasaklanması üzerine hukuki hiçbir dayanağının olmadığını belirten Av. Ozan Varal, “Belirtmek isteriz ki, aleni gerçekleşen adli ve kamusal olayla ilgili ses/görüntü alıp, haber yapmak haktır. Bu hak herkes için geçerlidir. Anayasanın madde 26’sına göre ‘Herkesin düşünce ve kanaatini, söz, yazı, resim veya başka yollarla açıklama/yayma hakkı vardır.’

Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmadan haber/fikir almak veya vermek serbestisini de kapsar.

Anayasa da bu durumla ilgili diğer maddeleri ise şöyle:

Türk Ceza Kanunu m.26/1 der ki:

‘Hakkını kullanan kimseye ceza verilmez.’

Ses görüntü kaydı ile haber verip almak anayasal haktır,bunu kullanmayı engellemek suçtur.

TCK 24/3:"Konusu suç olan emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur.

Varal,”Emniyet Genel  Müdürlüğü  genelgesi tamamen baskı ve özgürlüklere müdahale olup, Anayasa, yasa ve AİHM kararlarına , Yargıtay içtihatları ile çelişkilidir” ifadelerini kullandı.

"Halkın haber alma hakkı, basın bağımsızlığı demokratik bir hukuk devletinin olmazsa olmazıdır.

Basın özgürlüğü uğruna mücadele ederken vahşice katledilen demokrasi şehidi gazetecilerimize saygıyla..."

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.

Editör: TE Bilisim