Batı Avrupa, Alpler'deki buzulları tehdit eden ve kuraklık koşullarını kötüleştiren haftalar içinde ikinci sıcak dalgasıyla karşı karşıya kalırken, itfaiyeciler Salı günü İspanya ve Portekiz'de orman yangınlarıyla mücadele etti.

Pazar gününden bu yana İber Yarımadası'nın büyük bölümünde sıcaklıkları 40 derecenin (104 Fahrenheit) üzerine çıkaran sıcak hava kütlesinin günler içinde kuzeye ve doğuya yayılması bekleniyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü sözcüsü Clare Nullis Salı günü Cenevre'de yaptığı bir brifingde, "Daha da kötüleşmesini bekliyoruz" dedi.

“Bu sıcaklığa eşlik eden kuraklık. Çok, çok kuru topraklarımız var” dedi.

“Alplerdeki buzullar şu anda gerçekten cezalandırılıyor. Buzullar için çok kötü bir sezon oldu. Ve yazın hala nispeten erkenciyiz.”

Geçen hafta , İtalya Alpleri'ndeki en büyük buzulun alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklarda çökmesiyle tetiklenen çığ, 11 kişinin ölümüne neden oldu.

Bilim adamları, iklim değişikliği nedeniyle ısı dalgalarının daha sık hale geldiğini söylüyor. Küresel sıcaklıklar zamanla yükseldikçe, ısı dalgalarının daha yoğun hale gelmesi bekleniyor.

Fransa, Portekiz ve İspanya'yı kasıp kavuran bir önceki sıcak hava dalgası Haziran ortasında meydana geldi .

Yerel yetkililer , İspanya'da , 17 uçak ve helikopter tarafından desteklenen yaklaşık 300 itfaiyecinin Extremadura'nın doğu bölgesinde 2.500 hektarı (6.180 dönüm) tahrip eden bir orman yangınıyla mücadele ettiğini söyledi.

Extremadura bölgesel hükümet başkanı Guillermo Fernandez Vara gazetecilere verdiği demeçte, Pazartesi günü bir yıldırım düşmesi nedeniyle başlayan yangının "muhtemelen birkaç gün süreceğini" söyledi.

'Baskıcı'

İspanya'da sıcaklıkların Perşembe gününe kadar yükselmeye devam etmesi ve güneydeki Sevilla'daki Guadalquivir vadisinde 44 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor.

İspanya sağlık bakanlığı, “yoğun ısının” insanların “hayati fonksiyonlarını” etkileyebileceği ve sıcak çarpması gibi sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

İnsanlara sık sık su içmelerini, hafif giysiler giymelerini ve gölgede veya klimalı yerlerde “mümkün olduğunca uzun süre kalmalarını” tavsiye etti.

Açık havada çalışan insanlar mücadele etti.

Madrid'in merkezindeki bir şantiyede çalışan 54 yaşındaki duvar ustası Miguel Angel Nunez, "Sıcaklık biraz bunaltıcı olduğu için zor," dedi.

Komşu Portekiz'de , itfaiyeciler Perşembe gününden bu yana merkezi Ourem belediyesinde yaklaşık 2.000 hektarlık araziyi tahrip eden bir yangınla mücadele ediyorlardı.

Pazartesi günü kontrol altına alınan yangın, Salı günü yeniden alevlendi.

Salı günü ülkenin çoğunda sıcaklıkların 40 dereceyi aşması ile Portekiz Başbakanı Antonio Costa, "azami ihtiyat" çağrısında bulundu.

'İnsan sağlığını etkiler'

Geçmişte buna benzer durumlar yaşadık ve gelecekte de mutlaka yaşayacağız” dedi.

Hükümet, en az Cuma gününe kadar tüm ülke için orman yangınları için bir “uyarı durumu” yayınlayarak itfaiyecilerin, polisin ve acil sağlık hizmetlerinin hazırlık seviyelerini yükseltti.

Mevcut durum, 2017'de Portekiz'de 100'den fazla kişinin hayatına mal olan yıkıcı orman yangınlarının anılarını canlandırıyor.

Lizbon yakınlarındaki Sintra kasabasındaki yetkililer, önlem olarak ziyaretçiler arasında popüler olan yemyeşil bir sıradağlardaki saraylar ve anıtlar gibi bir dizi turistik yeri kapattı.

Ulusal meteoroloji servisi Meteo France , Fransa'da Salı günü bazı bölgelerde sıcaklıkların 39 dereceye yükselebileceğini tahmin etti.

Başbakan Elisabeth Borne, tüm hükümet bakanlarını 10 güne kadar sürmesi beklenen sıcak hava dalgasının sonuçlarıyla başa çıkmaya hazır olmaya çağırdı.

Ofisi yaptığı açıklamada, "Isı, insanların sağlığını, özellikle de en savunmasız olanların sağlığını çok hızlı bir şekilde etkiliyor" dedi.

İngiltere , önümüzdeki günlerde ülkenin güneydoğusunda sıcaklıkların 35 dereceyi bulması tahmin edilen aşırı sıcak uyarısı yayınladı.

Aşırı sıcak uyarısı, ikinci en yüksek uyarı seviyesi olan “amber” olarak sınıflandırıldı ve günlük yaşam ve insanlar üzerinde “yüksek etki”ye işaret etti.

Editör: TE Bilisim