• AB, emisyon hedefini göz önünde bulundurarak politika paketini açıklayacak
  • Daha yeşil tüketiciyi, iş seçimlerini teşvik etmeye odaklanın
  • Müzakereler, üyeler arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak için ayarlandı
  • Endüstri üzerindeki etki, hane halkları karıştırma direnci gördü

BRÜKSEL, 12 Temmuz - Avrupa Birliği, önümüzdeki on yılda emisyonları büyük ölçüde azaltmak için tasarlanmış bir dizi iddialı planla, bu hafta dünyanın en büyük sera gazı salan ülkeleri arasında iklim politikası eyleminde başı çekmeye hazırlanıyor.

Politikalar onaylanırsa, bloğu - dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi - gezegen ısınma emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %55 azaltma hedefine doğru ilerletecek.

Çarşamba günü yayınlanan "55'e Uygun" paket, 27 AB ülkesi ile Avrupa Parlamentosu arasında aylarca süren müzakerelerle karşı karşıya kalacak.

Dünyanın en büyük iki emisyon kaynağı olan Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi diğer büyük ekonomiler, bilim insanlarının felaketle sonuçlanan iklim değişikliğini önlemek için dünyanın 2050 yılına kadar ulaşması gerektiğini söylediği net sıfır emisyon elde etme taahhüdünde bulundular.

Ancak AB, bu on yıl içinde bloğun 25 milyon işletmesi ve yaklaşık yarım milyar insan arasında daha yeşil seçimler yapmak için mevzuatını elden geçiren ilk ülke oldu.

AB'nin amiral gemisi iklim politikalarından bazılarını geliştiren eski bir üst düzey politika yapıcı olan Jos Delbeke, "Herkesin bir hedefi vardır. Ancak bunu gerçek emisyon azaltımlarına yol açan politikalara dönüştürmek en zor kısımdır" dedi.

2019 yılına kadar AB, emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %24 oranında azaltmıştı. Geriye %55 hedefine ulaşmak için bir %21 daha ve bunu yapmak için sadece dokuz yıl kalıyor.

EKONOMİ ÇAPINDA

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü dört alanı hedefleyen 12 politika önerecek: enerji, sanayi, ulaşım ve binaların ısıtılması. 

Avrupa'nın elektrik sektöründeki emisyonlar hızla düşüyor, ancak diğer sektörler tıkandı.

AB toplamının dörtte birini oluşturan araba, uçak ve gemilerden kaynaklanan emisyonlar artıyor. Binalar bloğun emisyonlarının üçte birini üretiyor ve Avrupa'daki fabrikalar gibi birçok ev de fosil yakıtlardan üretilen ısıyı kullanıyor.

Basitçe söylemek gerekirse, taslak önlemlerin çoğu, şirketleri ve tüketicileri kirletici seçenekler yerine daha yeşil seçenekleri seçmeye teşvik edecek.

Örneğin, bir teklifin sızdırılmış bir taslağı, kirletici jet yakıtını ilk kez vergilendirecek ve düşük karbonlu havacılık yakıtlarına 10 yıllık bir vergi tatili verecektir. AB karbon piyasasının yenilenmesinin de sanayi, enerji santralleri ve havayolları için CO2 maliyetlerini artırması ve gemileri kirliliklerinin bedelini ödemeye zorlaması bekleniyor. 

Tekliflerin listesi uzundur. Arabalar için daha sıkı AB CO2 standartları, 2035'te yeni benzinli ve dizel araçların satışını etkin bir şekilde yasaklayabilir. AB ülkeleri, yenilenebilir enerjiyi genişletmek için daha iddialı hedeflerle karşı karşıya kalacak. 

Brüksel ayrıca, çelik ve çimento gibi yüksek emisyonlu yurt dışında üretilen malların ithalatını hedefleyen, dünyanın ilk karbon sınırı tarifesinin ayrıntılarını da açıklayacak. Bu, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere AB ticaret ortaklarını sinirlendirdi.

İKLİM POLİTİKALARI EVİNE GEL

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu önerileri müzakere ederken, önümüzdeki siyasi yol muhtemelen zorlu olacak.

Planlar, elektrikli araç satışlarının hızla arttığı daha zengin batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri ile ekonomilerini kömürden ayırmanın sosyal maliyetinden endişe duyan daha fakir doğu ülkeleri arasındaki tanıdık anlaşmazlıkları şimdiden ortaya çıkardı. 

AB üyesi başkentler, Komisyonun ulaşım ve ev ısıtması için bir karbon piyasası başlatma planı konusunda özellikle endişe duyuyor ve bu da hane yakıt faturalarını potansiyel olarak artırıyor.

Komisyon, düşük gelirli haneleri maliyetlerden korumak için bir sosyal fon sözü verdi ve ülkeleri, insanların evlerini izole etmelerine ve hidrojen gibi temiz teknolojilerde iş yaratmalarına yardımcı olmak için AB'nin 800 milyar avroluk COVID-19 kurtarma fonunu kullanmaya çağırıyor.

"Fit for 55" in açıklanması, iklim politikalarını AB vatandaşları için her zamankinden daha görünür kılacak ve Avrupa'nın iddialı iklim eylemine yönelik yaygın halk desteğini test edecek.

Bağımsız iklim değişikliği düşünce kuruluşu E3G'den Manon Dufour, "Bu paketin büyük bir sosyo-ekonomik krizin ortasında geldiği gizlenemez" dedi. AB "sosyal etkiler konusunda daha da dikkatli olmalı".

Politika yapıcılar ayrıca bir endüstri lobisi fırtınasına hazır. Avrupa'nın çelik ve çimento sektörleri şimdiden ücretsiz CO2 izinlerini sona erdirme ve üreticileri kirlettikleri zaman daha fazla ödemeye zorlama planlarıyla mücadele ediyor.

Otomobil üreticileri için CO2 standartlarını sıkılaştırmaya yönelik geçmişteki girişimler, şiddetli endüstri muhalefetiyle karşı karşıya kaldı. Ancak Volkswagen gibi Avrupalı ​​devler, 2030'larda Avrupa'da içten yanmalı motorlu otomobil satışlarını sona erdirme taahhüdünde bulunurken, bazı hükümetler artık geride kalanları hizaya getirme zamanının geldiğini söylüyor.

AB'li bir diplomat, 2035 yılına kadar yeni içten yanmalı motorlu araçların satışını yasaklama önerisi hakkında, "Komisyonun temelde uyanması ve kahveyi koklaması gerekiyor - şimdi bunu mevzuata dönüştürmenin tam zamanı" dedi.

İLK HAREKETE GEÇEN (DIŞ)AVANTAJLAR

AB, dünyada bir ilk olan paketiyle küresel iklim liderliği konumunu da güçlendirmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, Kasım ayında Glasgow, İskoçya'da düzenlenen BM iklim konferansında diğer büyük ekonomilerden benzer şekilde iddialı eylemleri ortaya çıkarmak için bunun yeterli olup olmayacağı belli değil.

2015 Paris Anlaşması öncesinde BM'nin baş siyasi stratejisti Tom Rivett-Carnac, "Zorluk, diğer büyük oyuncuların - özellikle Çin ve ABD'nin - gemide olması gerekecek" dedi. "AB'nin bunu diplomatik olarak gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği görülecektir."

Brüksel, Avrupa'nın iklim politikalarını küresel hale getirmenin zamanının geldiğini söyledi. Gerekli diplomatik artışın çoğu, AB'nin firmalarını daha zayıf karbon politikalarına sahip ülkelerdeki rakipleriyle daha eşit duruma getireceğini söylediği karbon sınırı tarifesi üzerinde olacak.

Öneriler ayrıca AB endüstrisini pahalı yeşil teknolojilere yatırım yapmaya itecek. Erken hareket etmek, Avrupalı ​​firmalara yeşil hidrojenden üretilen düşük karbonlu çelik gibi yeni ürünler için küresel pazarlarda rekabet avantajı sağlayabilir, ancak bu ürünleri üretmek üreticilere daha pahalıya mal olacaktır.

İklim politikasından sorumlu AB Komiseri Frans Timmermans geçen hafta CNN'e verdiği demeçte, "Bu dönüşümün sonunda ekonomimiz çok daha iyi görünecek ve iklim krizini kontrol altına alabiliriz." "Ve bütün mesele bu.

"Raporlama Kate Abnett Düzenleme John Chalmers, Katy Daigle ve Helen Popper

Editör: TE Bilisim