MELBOURNE, 19 Haziran - Avustralya hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in Avustralya şarap ihracatına anti-damping vergisi koyması ve Pekin ile olan ticaret krizini daha da tırmandırması konusunda Dünya Ticaret Örgütü'ne resmi bir şikayette bulunduğunu söyledi.

Ticaret, turizm ve yatırım bakanı Dan Tehan, Tarım Bakanı David Littleproud ile yaptığı ortak basın açıklamasında, "Hükümet, farklılıklarımızı çözmek için DTÖ'deki yerleşik sistemi kullanan Avustralyalı şarap üreticilerinin çıkarlarını şiddetle savunmaya devam edecek" dedi.

Avustralya'nın 2018'de Huawei'yi 5G geniş bant ağından yasaklamasının ardından zaten sert olan Çin ile ilişkiler, Canberra'nın geçen yıl orta Çin'de bildirilen koronavirüsün kökenleri hakkında uluslararası bir soruşturma çağrısında bulunmasından bu yana kötüleşti.

Avustralya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin, ABD'nin "ekonomik zorlama" olarak tanımladığı hareketler, şarap ve arpa ve sınırlı Avustralya sığır eti, kömür ve üzüm ithalatı da dahil olmak üzere Avustralya emtialarına tarifeler uygulayarak yanıt verdi.

Geçen yıl Avustralya, Çin'in Avustralya arpa ithalatına yüksek tarifeler uygulama kararının gözden geçirilmesi için DTÖ'ye resmi bir başvuruda bulundu.

Avustralya hükümeti daha önce yaptığı açıklamada, şarap tarifelerinin fiyatını iki veya üç katına çıkardığını ve Çin pazarını ihracatçılar için uygunsuz hale getirdiğini söylemişti.

Avustralyalı şarap üreticileri, Aralık-Mart ayları arasındaki dört ayda Çin'e bir yıl önceki 325 milyon Avustralya dolarından sadece 12 milyon Avustralya doları (9 milyon ABD doları) şarap sevk etti. .

Haziran ayının başlarında, Başbakan Scott Morrison DTÖ'yü iki ülke arasındaki soğukluğu ele almaya çağırdı ve günler sonra Çin'in küresel ticaret üzerindeki artan etkisine karşı daha sert bir duruş için Yediler Grubu ülkelerinin desteğini kazandı.

Cumartesi günü hükümet, şikayete rağmen Canberra'nın Pekin ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Tehan ve Littleproud yaptıkları açıklamada, "Avustralya, bu sorunu çözmek için doğrudan Çin ile ilişki kurmaya açık olmaya devam ediyor" dedi.

Editör: TE Bilisim