Brittany Higgins tarafından yapılan tecavüz iddialarının tetiklediği işyeri kültürü incelemesine göre, federal parlamentoda çalışan her üç kişiden biri orada bir tür cinsel taciz yaşadı.

Parlamentoda bugün yayınlanan incelemeyi Cinsiyet Ayrımcılığından Sorumlu Komisyon Üyesi Kate Jenkins gerçekleştirdi.

İnceleme, Commonwealth parlamento işyerlerindeki tüm insanların yarısından fazlasının en az bir zorbalık, cinsel taciz veya fiili veya cinsel saldırı girişiminde bulunduğunu tespit etti.

Başbakan Scott Morrison raporu yayınladı ve Bayan Higgins de dahil olmak üzere incelemeye katkıda bulunanlara teşekkür etti.

"Bu raporun gösterdiği gibi, sesi birçok kişi için konuştu" dedi.

Bayan Higgins, incelemenin ve raporunun "acil eyleme ilham vermesini" umduğunu söyledi.

"Bu incelemeye katkıda bulunan hikayelerini paylaşan birçok cesur insana teşekkür etmek istiyorum. Umarım siyasetin tüm tarafları bu tavsiyeleri sadece taahhüt etmekle kalmaz, aynı zamanda tam olarak uygular" dedi.

Bay Morrison, yüzde 33'ünün bir tür cinsel taciz olduğunu bildirmesinin "korkunç" ve "rahatsız edici" olduğunu söyledi.

"Keşke daha şaşırtıcı bulsaydım," dedi.

Bayan Jenkins, parlamentoda sorunlar olduğunu bilmesine rağmen, incelemeye verilen yanıttan "biraz şok olduğunu" söyledi.

Ayrıca, erkekler ve kadınlar deneyimlerinden bahsederken, taciz ve zorbalığın orantısız bir şekilde kadın personele ve milletvekillerine yönelik olduğunu kaydetti.

"Ulusal yaşamdaki rolü nedeniyle istisnai bir işyeri olduğunu söylemek bazen cazip geliyor" dedi.

"İstisnai olmak, istisna yapmamız gerektiği anlamına gelmez."

Raporda, bazı kişilerin mecliste çalışmak hakkında olumlu görüş bildirmesine karşın, "bu iş yerlerinin, içindeki birçok insan için güvenli ortamlar olmadığını çok sık duyduk" denildi.

“Büyük ölçüde güç dengesizlikleri, cinsiyet eşitsizliği ve dışlanma ve hesap verebilirlik eksikliğinden kaynaklanıyor” dedi.

"Bu tür deneyimler, bireyler ve ekipleri için bir yıkım izi bırakmakta ve Parlamentomuzun performansını ulusun zararına olacak şekilde baltalamaktadır."

Raporda ayrıca bir dizi tavsiyede yapar parlamenterler ve parlamento personel arasında cinsiyet dengesini sağlamak için hedefler içeren ve ilerleme için genel olarak bildirilen edilecek.

Brunette woman wearing dark suit
Brittany Higgins'in iddiası, Parlamento Binası'ndaki kültüre ışık tuttu. ( AAP: Dean Lewins )

Bay Morrison, parlamentonun işyeri davranışı için standardı belirlemesi gerektiğini ve bunu başaramadığını söyledi.

"Bunun zorlu bir ortam olması… bu uygunsuz, sağlıksız ve profesyonel olmayan davranışları normalleştirmek için bir mazeret değil" dedi.

"Önerilerin tüm doğru alanları kapsadığını düşünüyorum.

"İşinin ya da sorumluluklarının ne olduğu umurumda değil, hiçbir şey bunu haklı çıkarmaz."

'Dilini boğazıma soktu'

İncelemenin raporu, kadınların erkeklere kıyasla daha yüksek oranda, yüzde 26'ya kıyasla yüzde 40 oranında cinsel tacize maruz kaldığını söyledi.

Katılımcılardan deneyimlerini açıklamaları istenmezken, kişilerin sunumlarda ve röportajlarda inceleme ile hikayelerini paylaştığını söyledi.

Bir kişi incelemeye "Yanımda oturan milletvekili eğildi. Ayrıca bana bir şey söylemek istediğini düşünerek eğildim" dedi.

"Beni tuttu ve dilini boğazıma soktu. Diğerleri güldü. İğrenç ve aşağılayıcıydı."

Raporda ayrıca intihar girişimleri, hastaneye yatış ve ilişki kesintileri de dahil olmak üzere taciz ve zorbalığın bunu yaşayan insanlar üzerindeki etkisi ayrıntılı olarak anlatıldı.

Bir kişi, "Artık iyi bir işim, evim ve aileme sahip olma ayrıcalığına sahibim, ancak hayatımın bu döneminden kalma yara izleri çok derin. Temelde sinir krizi geçirdikten sonra ofisten ayrıldım" dedi.

Bir başkası, "Bir daha asla siyasi bir ofiste çalışmayacağım, buna değmez" dedi.

Başka bir katılımcı, "Bu düzeyde istismara maruz kalacağım bir ortamda kalmak istemedim" dedi.

Bir başkası, "Baştan itibaren, gerçekten rapor vermek için hiçbir teşvik yok çünkü bu durumu değiştirmeyecek ve muhtemelen daha da kötüleştirecek" dedi.

Davranış kuralları, işaretlenen önlemler arasında içki yasağı

İnceleme, hükümete, liderlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık, performans, güvenlik ve refahı destekleyecek sistemler alanlarında gruplandırılmış 28 tavsiyede bulunuyor.

Önemli olanlardan bazıları, hem milletvekilleri hem de personel arasında cinsiyet dengesini sağlamaya yönelik hedefleri içerir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler insanlarının, engellilerin ve LGBTIQ+ kişilerin temsilini artırmaya yönelik hedefler için çağrıda bulunuyor.

Bay Morrison, Liberal Parti'nin zaten partideki kadın sayısını artırma hedefleri olduğunu ve bu onun desteklediği bir şey olduğunu söyledi.

Raporda, parlamentonun her iki kanadından biri milletvekilleri için diğeri personel için olmak üzere iki davranış kuralı oluşturması isteniyor ve bu kurallar binada çalışan herkesin beklentilerini ve yasayı ihlal etmeleri durumunda ortaya çıkacak sonuçları ortaya koyuyor.

A woman wearing glasses and a black top.
Hükümet, Kate Jenkins'i Parlamento Binası'ndaki kültürü gözden geçirmeye çağırdı. ( ABC Haber: Jerry Rickard )

Diğer bir öneri, davranış kurallarına uygun olarak çalışacak yeni alkol politikalarıdır.

İnceleme, alkolün bulunabilirliğinin "iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri ve zararı en aza indirme ilkesi doğrultusunda" sınırlandırılması gerektiğini savunuyor.

Ayrıca, cinsiyetçi dil ve davranışları ortadan kaldırmak ve hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da güvenliği ve saygıyı artırmak için parlamentonun çalışma biçiminin gözden geçirilmesini tavsiye ediyor.

Diğer bir öneri de, milletvekillerine ve personeline insan kaynakları desteği sağlamak için bir yıl içinde yeni bir ofisin ve "temel fiziksel ve zihinsel sağlık hizmetlerini" desteklemek için ayrı bir sağlık ve esenlik hizmetinin kurulmasıdır.

Cinsiyet Ayrımcılığı Komiseri Kate Jenkins

Kate Jenkins, Avustralya'nın Cinsiyet Ayrımcılığından Sorumlu Komisyon Üyesi ve Avustralya İnsan Hakları Komisyonu'nun bir üyesidir. Amacı, Cinsiyet Ayrımcılığı Yasası ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile uyumlu olarak cinsiyet eşitliğini ilerletmektir.

Kate şu anda bir dizi projeye liderlik etmektedir: Respect@Work: Avustralya İşyerlerinde Cinsel Taciz Konusunda Ulusal Soruşturma Raporu (2020) tavsiyelerini uygulama eylemi ; Avustralya İnsan Hakları Komisyonu'nun kültürel reform üzerine hem Avustralya Savunma Gücü hem de Avustralya Federal Polisi ile ortak projeleri; yanı sıra Commonwealth Parlamento Çalışma Yerlerinin Bağımsız İncelemesi. Aynı zamanda FIFA2023 Kadınlar Dünya Kupası'nın da elçisidir.

Editör: TE Bilisim