Avustralya'nın en büyük ikinci şehri olan Melbourne polisi, Victoria eyaletindeki COVID-19 vakalarının günlük rekor kırdığı bir gün önce 200'den fazla tutuklamanın ardından sokağa çıkma yasağı protestolarının dördüncü gününe hazırlanıyor.

Herald Sun gazetesi Perşembe günü yaptığı açıklamada, eyaletin aşılama zorunluluğuna da kızan protestocular tarafından potansiyel hedef olarak belirlendikten sonra aşı merkezlerinin yüksek alarmda olması gerektiğini söyledi.

Age gazetesi, protestocuların tehditleri nedeniyle bazı aşı merkezlerinin önümüzdeki Pazartesi gününe kadar kapatılmasına karar verildiğini bildirdi.

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Victoria Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews polise bir gün önce protestoculara müdahale ettiği için övgüde bulundu.

Yetkililerin bu hafta başlarında şantiyelerin iki hafta kapatılmasını ve inşaat işçilerinin virüsün yayılmasını sınırlamak için zorunlu aşıları zorunlu kılması emrini vermesinden bu yana yüzlerce insan beş milyonluk şehrin sokaklarına döküldü.

Polis Çarşamba günü, Anma Tapınağı savaş anıtında toplanan protestocuları dağıtmak için biber gazı ve köpük coplar kullandı ve gazi gruplarını ve bazı politikacıları sitenin bir toplanma noktası olarak kullanılmasına karşı seslerini yükseltmeye teşvik etti.

Başbakan Scott Morrison Perşembe günü ziyaret ettiği Washington DC'den Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu, nihai fedakarlığı yapan Avustralyalıları utandırdı ve umarım bu çirkin davranışa karışan herkes utanmalıdır" dedi.

766 yeni vaka

Yetkililer daha fazla protesto için hazırlanırken, Victoria yerel olarak edinilmiş 766 yeni vaka bildirdi ve geçen yıl 5 Ağustos'ta bir önceki pandemi günlük zirvesi olan 725'i aştı. Ayrıca koronavirüsten 4 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Sydney Morning Herald gazetesine göre Perşembe günü komşu eyalet Yeni Güney Galler'de (NSW) en az 1.063 vaka bildirildi ve altı ölüm daha oldu. Kuzey Sidney'deki bir hastanede de yeni bir COVID-19 kümesi bildirildi.

NSW Sağlık Bakanı Brad Hazzard, vaka sayısındaki sürekli artışın ortasında, devletin aşılama çabalarında "gerçekten iyi bir iş çıkardığını" söyledi.

İlk dozu olan 16 yaş ve üstü kişilerin yüzdesi zaten yüzde 83,6'dır ve bunların yüzde 55,5'i tam aşılıdır.

Hazzard, "Bu oldukça dikkate değer ve dışarı çıkıp toplum ve kendileri için üzerine düşeni yapan ve aşı olan herkese teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Victoria'da yaklaşık yüzde 45'i tam olarak aşılanmıştır.

Avustralya, başkent Canberra'nın yanı sıra Sidney ve Melbourne'de Delta varyantının patlak vermesi nedeniyle üçüncü bir enfeksiyon dalgasıyla mücadele ediyor ve ülkenin 25 milyon sakininin yaklaşık yarısını katı evde kalma emirlerine zorluyor.

Yetkililer, yetişkinlerin yüzde 70'inin önümüzdeki ay aşılanması beklenen aşıları tamamlandıktan sonra karantina kurallarını gevşeteceklerine söz verdiler.

Sidney'de ilk Delta vakasının keşfedildiği Haziran ortasından bu yana yaklaşık 60.000 vaka kaydedildi. Toplam ölü sayısı 1.200'ün biraz altında, ancak yine de diğer birçok zengin ülkeden daha düşük.

.

Editör: TE Bilisim