Avukatlar, doktorlar ve Aborijin hakları aktivistlerinden oluşan bir koalisyon tarafından yönetilen büyüyen bir hareket, Avustralya'yı cezai sorumluluk yaşını 10'dan en az 14'e çıkarmaya zorluyor.

Geçen ay, ülkenin en üst düzey hukuk yetkilileri, hapsetmenin alternatiflerini araştırmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, yaşı yükseltme konusunda uzun zamandır beklenen bir kararı 2021'e erteledi.Ancak Perşembe günü Avustralya Başkent Bölgesi (ACT), yasayı değiştirmeye yönelik ilk yargı yetkisi olan yaşı 14'e çıkarmak için oy kullandı - kampanyacıların atacaklarını ve ülkenin geri kalanı takip edeceklerini umduğu bir adım.Öyleyse bu neden Avustralya'da böyle bir sorun? İşte bilmeniz gerekenler.

Asgari yaş, birçok ülkeye kıyasla düşüktür

Avustralya'da 10 yaşında bir çocuk tutuklanabilir, suçlanabilir, mahkemeye çıkarılabilir ve hapse atılabilir. Asgari suç yaşı dünya çapında değişiklik gösterir, ancak Avustralya'nın ki çoğu Avrupa ülkesine kıyasla düşüktür. Almanya, cezai sorumluluk yaşını 14 olarak belirlerken, yaş Portekiz'de 16 ve Lüksemburg'da 18'dir. İngiltere ve Galler de asgari suç yaşı 10 olarak belirledi, ancak Avustralya gibi BM standartlarının gerisindeler. 2019'da BM Çocuk Hakları Komitesi, tüm ülkelerin asgari cezai sorumluluk yaşını en az 14 yıla çıkarmasını tavsiye etti.

Yerli Avustralyalılar orantısız bir şekilde etkileniyor

Avustralya Sağlık ve Refah Enstitüsü verilerine göre 2018-19'da Avustralya'da 10 ila 13 yaşları arasında yaklaşık 600 çocuk tutuklu bulunuyordu.Ve bunların% 65'inden fazlası Aborijin ya da Torres Boğazı Adalı çocuklardı. Yerli halk, tüm yaş gruplarında Avustralya'nın toplam nüfusunun yalnızca% 3'ünü oluşturur.

Victoria Cezalandırma Danışma Konseyi'nin bu yıl yayınlanan bir başka analizi, Aborijin ve Torres Boğazı Adalı çocukların Yerli olmayan çocuklardan 17 kat daha yüksek bir oranda hapsedildiğini gösterdi.Kuzey Bölgesi'nde bu oran 43 katına çıkıyor.

Keenan Mundine 33 yaşında ve hayatının neredeyse yarısını demir parmaklıklar arkasında geçirdi.

Black Lives Matter protestoları halkın desteğini artırdı

Yıllardır geniş bir insan tabanı yasanın değişmesi çağrısında bulundu. Haziran ayında, Başsavcılar Konseyi Genel toplantısı öncesinde sesleri bir araya getirmek için #RaiseTheAge koalisyonunu kurdular.ABD'de başlayan ve bu yılın başlarında tüm dünyayı kasıp kavuran Black Lives Matter protestoları, kasık desteğini canlandırdı.Avustralya'da, gözaltındaki siyah ölümlerine son verilmesi ve ırksal eşitsizliğin ele alınması çağrılarını yeniledi.

Bir düşünce kuruluşu olan Avustralya Enstitüsü ve Aborijin liderliğindeki bir adalet koalisyonu olan Change the Record tarafından yapılan Temmuz araştırması, Avustralyalıların çoğunun cezai sorumluluk yaşını 14 veya daha yüksek bir değere çıkarmayı desteklediğini öne sürdü.Dünya, geçen yıl 12 yaşındaki Aborijin bir çocuk BM İnsan Hakları Konseyi'ne hitap ettiğinde de dikkat çekti.Cenevre'de Dujuan Hoosan, Avustralya okul sistemine uyum sağlama konusundaki kendi mücadelesini ve Aborijin liderliğindeki eğitimin çocukları hapishaneden uzak tutmaya nasıl yardımcı olabileceğini anlatırken, "Yetişkinlerin 10 yaşındaki çocukları hapse atmayı bırakmasını istiyorum" dedi.

Uzmanlar, düşük suç yaşının araştırma ile çeliştiğini söylüyor

Hukuk grupları uzun zamandır çocukları hapsetmenin suçu azaltmadığını ve ceza adaleti sistemine çekilen gençlerin parmaklıklar ardında bir gelecekle karşı karşıya kalmalarının daha muhtemel olduğunu söylüyorlar.Ülkenin tıp kurumu da cezai sorumluluk yaşını sağlık açısından yükseltmeyi destekleyen net bir pozisyon aldı.Savunmasız çocukların hapsedilmesinin zararlı etkileri konusunda uyarıyorlar ve suçlu muamelesi görmemeleri için sağlık hizmetleri ile desteklenmeleri gerektiğini savunuyorlar.

Ancak Avustralya'nın en üst düzey hukuk organı kararsız

Avustralya Başsavcılar Konseyi'nin cezai sorumluluk yaşını artırıp artırmayacağını Temmuz ayında açıklaması bekleniyordu.Ancak kampanyacıların hayal kırıklığına rağmen kararı erteledi.

New South Wales Başsavcısı Mark Speakman geçen ay Sidney'de gazetecilere verdiği demeçte, "Cezai sorumluluk yaşını yükseltmeniz gerekip gerekmediğine dair prensipte bir mesele var, ancak bunu yaparsanız alternatif rejimin ne olduğunu bilmeniz gerekir."Ceza adaleti sistemi dışında bir suç işleyen çocukların nasıl yönetileceğini keşfetmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirten Bakan, "İnsanlar bizi yapabileceklerine ikna etmek istiyorlarsa" sözlerine ekledi.

Kampanyacılar, hapse girmenin birçok alternatifi olduğunu söylüyor.

Yerli gruplar, savunmasız gruplara erken müdahale etmek için bilgilerinden yararlanan topluluk liderliğindeki hizmetleri talep ediyor.Avustralya Hukuk Konseyi, barınma eksikliği gibi cezai davranışların altında yatan nedenleri ele aldığından söz etti.

Ve Royal Australasian College of Physicians, uyuşturucu veya alkol sorunları ile karşılaşabilecek çocukları ve ebeveynleri desteklemek için akıl sağlığı gibi daha iyi hizmetlere odaklanılması gerektiğini söyledi.Change the Record'un eş başkanı Cheryl Axleby, "Çocukları kilitlemek çocukları veya toplumu daha güvenli tutmaz ve bir çocuğun sağlığı ve gelişimi için ömür boyu zarar verici sonuçlar doğurur" dedi.

Değişim fırsatı

Kampanyacılar, yakın zamandaki ACT desteğini doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyorlar, ancak yine de yasada bir değişiklik ve yaşın yükseltilmesi için ülke çapında bir taahhüt için bastırıyorlar.Sydney Teknoloji Üniversitesi'nde kriminoloji profesörü olan Chris Cunneen, The Conversation'da yaşı yükseltmek için yaptığı son tartışmayı şu düşünceyle bitirdi: "Adalet sistemimizdeki ırkçılığı sona erdirme ihtiyacına çok fazla dikkatin olduğu bir zamanda , cezai sorumluluk yaşını yükseltmek her zamankinden daha önemli. "

Editör: TE Bilisim