Canberra'nın seçkin askerlerine atfedilen savaş suçları iddialarına ilişkin resmi bir soruşturmaya göre, Afganistan'daki Avustralya özel kuvvetleri arasında rekabet cinayetleri ve "kan şehveti" bir "norm" idi.

Soruşturma, Avustralya askerlerinin Afganistan'da 39 sivilin veya mahkumun bir "savaşçı kültürü" içinde yasadışı bir şekilde öldürülmesine karıştığını iddia ediyor.

Avustralya Savunma Kuvvetleri Komutanı General Angus Campbell, Perşembe günü Canberra'da düzenlediği basın toplantısında, raporda iddia edilen davranış için Afganistan halkından "içtenlikle ve kayıtsız şartsız" özür diledi.

Avustralya Savunma Kuvvetleri Komutanı General Angus Campbell

"Bu, Afgan ailelerinin ve toplumlarının hayatlarını mahvederek, ölçülemez acılara ve ızdıraplara neden olurdu" dedi.

Avustralya Savunma Kuvvetleri, Avustralya Federal Polisinin (AFP), 2009-2013 yılları arasında Afganistan'da savaşçı olmayanlara yönelik cinayet ve zalimce muamele de dahil olmak üzere 36'dan fazla savaş suçu iddiasıyla Avustralya Özel Kuvvetlerinden 19 kişiyi soruşturmasını tavsiye ediyor.

Campbell, "Yasadışı bir şekilde öldürüldüğü iddia edilenler ... mahkumlar, çiftçiler veya diğer sivillerdi. Bu utanç verici kayıt, yeni devriye üyelerinin, bilinen korkunç bir süreçte, o askerin ilk öldürmesini sağlamak için bir mahkumu vurmaya zorlandığı iddia edilen örnekleri içeriyor. Kan gibi, "dedi.

Raporda, silahların veya el telsizlerinin, kişinin eylem sırasında öldürüldüğünü göstermek için bazen Avustralya güçleri tarafından bir ceset tarafından yerleştirildiği iddia edilen "güvenilir bilgi" olduğunu söylüyor.

Campbell, soruşturmanın 143 tavsiyesinin tamamını kabul ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim