Avustralyalı gazeteci Cheng Lei, devlet sırlarını yurtdışına yasadışı yollardan tedarik ettiği şüphesiyle Çin'de resmen tutuklandı.

Cheng, geçen yıl 13 Ağustos'ta gözaltına alındı, ancak Çin'in Cuma günü onu resmi olarak tutuklama kararı, şimdi resmi bir soruşturmanın başlayacağı anlamına geliyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne 8 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avustralyalı gazeteci Cheng Lei'nin, yasadışı yollarla devlet sırlarını denizaşırı ülkelerde sağlama şüphesiyle altı aydır gözaltında tutulduktan sonra Çin'de resmen tutuklandığını söyledi.

Payne, Çin'in en büyük devlet medya yayıncısı CCTV'nin İngilizce kanalında bir iş gösterisine ev sahipliği yapan ve İngilizce kanal CGTN'de yüksek profilli bir sunucu olan Cheng'in 5 Şubat'ta tutuklandığını söyledi. İlk olarak geçen yıl Ağustos ayında gözaltına alındı.

Cheng Lei, Çin'de resmen tutuklandı. 
Resim: AFP

Payne, Avustralya hükümetinin "refahı ve gözaltı koşulları da dahil olmak üzere, Bayan Cheng'in tutuklanmasıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdiğini" söyledi.

Canberra'nın koronavirüs salgınının kaynağına ilişkin uluslararası bir soruşturma çağrısı yapması ve Pekin'in ticari misillemelerle yanıt vermesinin ardından, Avustralya ile Çin arasındaki gerginlik geçen yıldan itibaren arttı.

Payne, yetkililerin Avustralya'da yaşayan iki çocuğu olan Cheng'i gözaltında olduğu sırada en son Ocak ayının sonunda altı kez ziyaret ettiğini söyledi.

Cheng'in Ağustos'ta gözaltına alınmasının kamuoyuna duyurulmasından sonraki günlerde, iki Avustralyalı dış muhabir, çiftin Çin devlet güvenlik bakanlığı tarafından sorgulanmasının ardından Avustralyalı konsolosluk yetkililerinin yardımlarıyla Çin'den uçuruldu.

Editör: TE Bilisim