CHP'li Barut: "Orman yangınlarına karşı kapsamlı ve kalıcı bir mücadele şart!"
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yaz aylarının başlamasıyla birlikte Türkiye’nin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarına karşı iktidarın yetersiz kaldığını söyledi. Her yıl tekrarlanan felaketlere rağmen etkin ve kalıcı önlemler alınmadığını ifade eden Barut, "Orman yangınlarına karşı seferber olmalıyız" çağrısında bulundu.
“Ekipler canla başla mücadele ediyor ama...”
Yangın söndürme ekiplerinin fedakarca çabalarını takdir eden Barut, esas sorumluluğun merkezi yönetimde olduğunu vurgulayarak, “Ekiplerin insan üstü fedakârlıkla mücadelesi her türlü övgüyü hak ediyor. Ancak iktidarın yeterli önlemleri almaması, yangın sezonuna dair kapsamlı ve kalıcı adımlar atmaması kabul edilemez. Hepimize geçmiş olsun, bir an önce bu yangınlar söndürülsün” dedi.
“İktidar yangınla mücadelede sınıfta kaldı”
Yangınların yerleşim yerlerine kadar ulaştığını, büyük tahribata neden olduğunu belirten Barut, şu eleştirilerde bulundu:
“Her yıl aynı yıkımı yaşıyoruz, ama iktidar hala gereken dersi çıkarmadı. Yangın bölgelerinde ciddi eksiklikler ve yetersiz önlemler var. AKP iktidarı, yıllardır aynı tabloya seyirci kalıyor.”
"Yangın Sezonu Tanımı Gözden Geçirilmeli"
CHP’li Barut, sadece geçici çözümlerle sürecin yürütülemeyeceğini ifade ederek, somut önerilerini şöyle sıraladı:
-
Yangın sezonu 1 Mayıs-1 Kasım ile sınırlı kalmamalı, tüm yıla yayılmalı.
-
Orman Genel Müdürlüğü'nün bütçesi artırılmalı, kapasitesi güçlendirilmeli.
-
Orman köylüsü desteklenmeli, üretimden dışlanmamalı.
-
Türk Hava Kurumu yeniden aktif hale getirilmeli, yangınla mücadelede kullanılması sağlanmalı.
-
Dışa bağımlı çözümler yerine yerli ve sürekli çözüm stratejileri geliştirilmeli.
“Seferberlik ilan edilmeli”
Ayhan Barut, yaşanan her felaketten sonra yapılan geçici açıklamaların yeterli olmadığını vurgulayarak, “Yangınlarla mücadele konusunda artık topyekûn bir seferberliğe ihtiyaç var. Sadece yaz aylarında değil, her mevsim için hazırlıklı olmalıyız. Aksi takdirde her yıl aynı acıyı yaşarız ve ormanlarımızı kaybederiz” diye konuştu.