Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi, Heykelli Parkta, saat:1800.'de gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Meslektaşlarımız Av. Aytaç ÜNSAL ve Av. Ebru TİMTİK 3 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Adil yargılanma taleplerini dile getirmek ve seslerini duyurmak isteyen meslektaşlarımızdan Aytaç Ünsal 187 gündür, Av. Ebru TİMTİK 218 gündür ölüm orucundalar" dediler.

ÇHD Adana Şubesi adına basın açıklamasını Avukat Sevil Aracı Bek okudu.

ÇHD Adına Bek'in okuduğu açıklama şu şekilde;

Meslektaşlarımızın tek isteği adil yargılanma

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 18 meslektaşımızla ilgili toplam 159 yıl cezaya hükmetti. Yargılama dosyası halen Yargıtay’da bekletiliyor.

Adana ÇHD


Meslektaşlarımızın tamamı hakkında mahkeme tarafından tahliye kararı verilmesine rağmen, tahliye olmalarının hemen ardından savcılığın itirazı ile haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmış, hukuksuz bir süreç sonunda meslektaşlarımız yeniden tutuklanmıştır. Tahliye kararı veren mahkeme heyeti dağıtılarak yerine başka bir heyet atanmıştır. Bağımsız olması gereken yargılama sürecine siyasi iradenin açık bir müdahalesi olmuştur.

Gizli tanık ifadeleri ile tamamen hukuksuz bir takım belgelere dayanılarak yapılan adil olmayan bir yargılama seyri izlenmiştir. Meslektaşlarımızın savunma hakları kısıtlanmış, istedikleri deliller toplanmamış, gösterilen tanıklar dinlenmemiş, son sözleri dahi sorulmaksızın haklarında mahkûmiyet hükümleri tesis edilmiştir.

Meslektaşlarımızın durumunun ağırlaşması ve geri dönülmez bir kaybın yaşanmasını engellemek için her iki meslektaşın adli tıp kurumuna sevkleri ile tahliyeleri talep edildi.

İstanbul Adli Tıp Kurumunun meslektaşlarımız Av. Aytaç ÜNSAL ve Av. Ebru TİMTİK hakkında 'hapishanede kalamaz' tespitini içeren raporuna rağmen İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğun devamına ve her iki meslektaşın iki ayrı hastaneye gönderilmesine karar vermiştir.
İstanbul 38. Ağır Ceza Mahkemesi de meslektaşlarımızın "tedavi edildikleri" gerekçesi ile tahliye talebine yönelik itirazları reddetmiştir. Oysa uluslararası tıp etik kuralları ve ulusal mevzuatımız açık şekilde zorla müdahaleyi yasaklamıştır.

Adalet herkese lazım.

Yasalar, içtihatlar ve hukuki her tür teamülün gereği yapılmalı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi bir an önce karar vererek ve aynı dosyadan tutuklu 18 meslektaşımızın özgürlüklerine kavuşmasını sağlamalıdır.

Adil bir yargılama ölümler olmaksızın da sağlanabilecektir. Tarafsız ve adil bir yargılama herkes için bir haktır. Meslektaşlarımızın yasal ve insani taleplerinin bir an önce karşılanarak tahliye edilmelerini ve adil yargılanma koşullarının sağlanmasını talep ediyoruz.

Her geçen an ölüme yaklaşmakta olan Ebru ve Aytaç'ı yaşatabiliriz. Devlet yetkisini elinde bulunduranların insan yaşamından daha önemli hiç bir şey olmadığını hatırlaması ve buna göre üzerine düşen yasal ve hukuki yükümlülüğü yerine getirmesi gerekmektedir."dediler.

Editör: TE Bilisim