Bakü, Dağlık Karabağ ihtilafında hayatını kaybeden Ermeni askerlerinin miğferlerini sergiledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Pazartesi günü, geçen yılki Dağlık Karabağ ihtilafı sırasında Ermeni askerlerinden ele geçirilen askeri teçhizatın sergilendiği 'ganimet parkını' ziyaret etti.

Ermenistan Salı günü, tarihi rakibi Azerbaycan'ı geçen yıl komşu ülkeler arasındaki savaş sırasında öldürülen Ermeni askerlerinin kasklarını takarak etnik nefreti körüklemekle suçladı.

Tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi üzerine on yıllardır süren bir çatışma, Eylül ayında 6.000'den fazla insanı öldürerek topyekun bir savaşa dönüştü.

Kasım ayında Ermenistan'ın yenilgisiyle altı haftalık çatışmalar sona erdi. Erivan, Ermenistan'da ulusal bir aşağılama olarak görülen Rus destekli ateşkes altında bölgelerin bir kısmını Bakü'ye devretti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Pazartesi günü, savaş sırasında Ermeni askerlerinden ele geçirilen askeri teçhizatın sergilendiği bir “ganimet parkı” nı ziyaret etti.

Aliyev internet sitesinde yayınlanan bir video adresinde, "Askeri kupa parkını ziyaret eden herkes ordumuzun gücünü görecek, irademizi ve zafere ulaşmanın ne kadar zor olduğunu görecek" dedi.

Bakü merkezindeki parkta savaşta öldürülen yüzlerce Ermeni askerin miğferi ve Ermeni birliklerinin balmumu mankenleri sergilendi.

Kısa süre sonra halka açılacak olan park, Ermenistan'da dışişleri bakanlığının Azerbaycan'ı “savaş kurbanlarının, kayıpların ve savaş esirlerinin anısını alenen aşağılamak, hak ve haysiyetleri ihlal etmekle” suçlamasıyla kargaşaya yol açtı.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Azerbaycan nihayet küresel bir hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı merkezi olarak konumunu pekiştiriyor" dedi.

Ermeni ombudsmanı Arman Tatoyan, parkın "Azerbaycan'daki Ermenilere yönelik kurumsal nefreti açıkça doğrulayan" "soykırım politikasının kanıtı" olduğunu söyledi.

Bu duygu, Başbakan Nikol Pashinyan'ın aşağılayıcı ateşkesi kabul etme kararına karşı düzenli olarak hükümet karşıtı kitlesel protestoların yapıldığı ve onu Haziran ayında erken anketler yapmaya yönlendiren Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki çoğu insan tarafından paylaşıldı.

41 yaşındaki tarihçi Mher Barsegyan, AFP haber ajansına “Bu gerçek faşizm” dedi.

Park, "Hitler'in dünyadaki müzelerde sergilenen barbarlığının kanıtlarını hatırlatıyor" dedi.

Etnik Ermeniler, 1990'larda on binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yüz binlercesini evlerinden çıkardığı acımasız bir savaşta Dağlık Karabağ için bağımsızlığını ilan etti ve bölgenin kontrolünü ele geçirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan, on yıllardır büyük ölçüde hareketsiz kalan ihtilafın ardından Eylül ayında yeniden alevlenen savaş suçları suçlamalarının ticaretini yaptılar.

Editör: TE Bilisim