Yüzlerce Haşd göstericisi bir güvenlik ekibinin önünden geçerek Kürdistan Demokrat Partisinin bürolarına baskın düzenledi.

İran destekli grupların hakim olduğu Irak paramiliter ağı Haşdi Şaabi destekçileri, bir Kürt eski bakanın eleştirisinin ardından Kürt partisinin Bağdat'taki ana merkezini yaktı.

Yüzlerce Haşd göstericisi Cuma günü bir güvenlik ekibinin önünden geçerek kuzey Irak'taki Kürt özerk bölgesini yöneten Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) ofislerine baskın düzenleyerek ateşe verdi.

Protestocular Kürt bayraklarını yakarken diğerleri, Ocak 2020'de Bağdat'ta ABD'nin insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybeden İranlı general Kasım Süleymani ve Iraklı yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhandis'in posterlerini taşıdı.

Hashd paramiliterleri 2014 yılında çoğunlukla Şii silahlı gruplardan ve IŞİD (IŞİD) grubuyla savaşmak için gönüllülerden oluşturuldu.

Hashd, o zamandan beri Irak'ın silahlı kuvvetlerine resmen entegre oldu ve parlamentoda temsil edildi ve ideolojik olarak bağlantılı birkaç silahlı grup oluşturdu.

Bu ayın başlarında, Irak'ın uzun süredir eski dışişleri bakanı ve kilit bir Kürt güç komisyoncusu olan Hoşyar Zebari, hükümetin "Bağdat'taki Yeşil Bölge'yi Haşd milislerinin varlığından temizlemesi" gerektiğini söyledi.

Bir KDP üyesi olan Zebari, ABD'nin finanse ettiği El-Hurra televizyonuna yaptığı açıklamada, "yasaların dışında" faaliyet gösterdiklerini söyledi.

KDP'nin parlamentodaki bloğunun başkanı Vian Sabry Cumartesi günkü saldırıyı kınadı.

AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Bu bir protesto değil çünkü protestoların anayasa gereği barışçıl olması gerekiyor" dedi ve ayrıntıya girmeden "bu tür eylemlerin arkasında sayılamayan fraksiyonları" suçladı.

1 Ekim'de Kürt yetkililer, Haşd savaşçılarını ABD birliklerinin bulunduğu yarı özerk Kürt bölgesinin başkenti Erbil'deki havaalanına roket atmakla suçladı.

Ocak'taki insansız hava aracı saldırısından bu yana yaklaşık 90 roket saldırısı Irak'taki ABD varlığını hedef aldı ve birkaçının İran yanlısı gruplar tarafından atıldığı iddia edildi.

Editör: TE Bilisim