Hamas siyasi bürosu başkanı, Gazze Şeridi'ndeki ablukayı sona erdirme isteğinden geri adım atmayacağını söyledi.

İsrail ordusu, Filistinlilerin sınır boyunca balon saldırılarının devam etmesinin ardından Pazar günü tanklarının Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerini vurduğunu söyledi.

Sabah erken saatlerde yapılan bir askeri açıklamada, Cumartesi günü İsrail'in güneyine havadan patlayıcı ve yangın çıkarıcı saldırılar yapıldığını söyledi.

Olayların hiçbirinde can kaybı olduğuna dair herhangi bir acil bildirim alınmadı.

Filistinli kaynaklar, İsrail'in bir top mermisinin Han Yunus'un doğusundaki bir saha kontrol noktasına ve Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr al-Balah'ın doğusundaki bir başka mermiye ateşlendiğini söyledi.

İsrail itfaiye teşkilatına göre, yangın bombaları - balonlara takılan ham cihazlar, şişirilmiş prezervatifler veya helyumla şişirilmiş plastik poşetler - İsrail'in güneyinde 400'den fazla yangını tetikledi.

İsrail ordusu, 6 Ağustos'tan bu yana neredeyse her gün Gazze'ye saldırılar düzenlemekte ve 2007'den beri Filistin topraklarına uyguladığı yıkıcı ablukayı daha da sıkılaştırmaktadır.

İsrail, Gazze'nin tek elektrik santraline yakıt girişini yasaklayarak karanlığa sürükledi.

Dünya Bankası'na göre Gazze Şeridi'nin yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşayan iki milyonluk bir nüfusu var.

Hamas siyasi bürosu başkanı İsmail Haniya, Gazze Şeridi'ni kontrol eden hareketinin İsrail ablukasına son verme isteğinden geri adım atmayacağını söyledi.

Pazar günü erken saatlerde ofisinden yaptığı açıklamada Haniya, "Bizim kararımız ve halkımızın kararı, bu haksız kuşatmanın her türlüsüyle sona erdirilmesidir." Dedi.

"Hareketin liderliği, birçok tarafın şerit üzerindeki kuşatmayı kırmak ve sona erdirmek için yürüttüğü iletişim ve arabuluculuk açısından Gazze Şeridi'ndeki mevcut durumu yakından takip ediyor."

13 yıllık Gazze ablukası

Mısırlı bir heyet, İsrail'in, ikisi arasındaki sınırda sükunet karşılığında 13 yıllık Gazze ablukasını hafifletmeyi taahhüt ettiği gayri resmi bir ateşkese aracılık etmeye çalışmak için iki taraf arasında gidip geliyor.

Bu hafta, Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle görüşmeden önce Salı günü bölgeye 30 milyon dolarlık en son yardım dilimini teslim eden Katar'ın Gazze elçisi Muhammed el Emadi de katıldı.

Katar heyetine yakın kaynaklar, İsrailli yetkililerin el-Emadi'ye Gazze'nin elektrik santrali için akaryakıt dağıtımına getirilen cezai yasağı kaldırmaya ve yangın çıkaran balonların sona ermesi durumunda ablukayı hafifletmeye istekli olduklarını söylediklerini söylediler.

Gaz zengini Katar'dan yoksul bölgeye mali yardım, ateşkesin önemli bir parçasıydı, ilk olarak Kasım 2018'de kabul edildi ve o zamandan beri birkaç kez yenilendi.

Bu şartlar altında İsrail, yaklaşık iki milyon insanın topraklarında yüzde 50'den fazla işsizliği hafifletmek için başka önlemler alacağını söylemişti. Bunlar henüz gerçekleşmedi.

Editör: TE Bilisim