Bangladeş'te çıkan şiddet olaylarında iki Hindu ve en az dört Müslüman hayatını kaybetti. Viral, "aşağılayıcı" bir sosyal medya görüntüsünün ardından dini gerilimler patlak verdi.

Bangladeş'in başkenti Dakka, binlerce Müslüman ve Hindu'nun ayrı protestolar düzenlemesiyle Cumartesi günü ikinci bir huzursuzluk gününe tanık oldu.

Güney Asya ülkesinde Çarşamba günü , sosyal medyada geniş çapta dolaşan görüntülerin , doğudaki Cumilla bölgesindeki Hindu festivali Durga Puja kutlamaları sırasında İslami kutsal Kuran kitabının bir Hindu tanrısının dizine konduğunu göstermesinin ardından tırmandı.

Görüntü, ülkenin Müslüman çoğunluğu tarafından aşağılayıcı olarak görüldü.

Yetkililer Cumartesi günü yaptığı açıklamada, son toplumsal şiddet patlamasında iki Hindu erkeğin öldürüldüğünü ve ölü sayısının altıya çıktığını söyledi. Güneydeki Hajiganj kasabasında bir Hindu tapınağına saldıran yaklaşık 500 kişilik bir güruh polisin Çarşamba günü ateş açması sonucu en az dört kişi öldü.

Gerginlik yükselirken, Bangladeş'teki Hindu tapınaklarında vandalizm olayları bildirildi.

Protestolar Dakka'yı sallıyor

Cumartesi günü, aynı noktada protestoların polisle çatışmalarla sona ermesinden bir gün sonra, Dakka'daki ana caminin dışında yaklaşık 10.000 gösterici toplandı.

 Kalabalık, "Kahrolsun İslam düşmanları" ve "Suçluları asın" sloganları atarken, birçoğunun İslamcı siyasi partilerin pankartları taşıdığı görüldü .

Yakınlardaki bir kavşakta, tapınaklara yapılan saldırıları ve iki Hindu erkeğin öldürülmesini kınayan yaklaşık 1000 Hindu tarafından ayrı bir protesto düzenlendi.

Dakka'daki Shahabag'da çeşitli kuruluşlardan Hindular protesto etti

Şiddetten etkilenen bölgelerde güvenlik önlemleri, paramiliter sınır muhafızlarının konuşlandırılmasıyla sıkılaştırılırken, Başbakan Şeyh Hasina Perşembe günü Hindu topluluğunun liderleriyle bir araya geldi ve katı eylem sözü verdi.

Azınlık Hindu topluluğu, ülkenin 160 milyonluk nüfusunun yaklaşık %10'unu oluşturuyor.

Editör: TE Bilisim