Bangladeş ve Hindistan'ın kuzeydoğusunda akıntıya karşı şiddetli yağışlarla birlikte sellerin önümüzdeki iki gün içinde daha da kötüleşeceği açıklandı.

Yetkililer Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bangladeş ve Hindistan'daki muson fırtınalarının en az 41 kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin mahsur kalmasına neden olan yıkıcı sellere neden olduğunu söyledi.

Seller, Bangladeş'te milyonlarca insan için düzenli bir tehditti , ancak uzmanlar iklim değişikliğinin sıklıklarını, şiddetini ve öngörülemezliğini artırdığını söylüyor.

Geçen hafta boyunca aralıksız sağanak yağışlar Bangladeş'in kuzeydoğusunun geniş bölgelerini sular altında bıraktı ve askerler komşu topluluklardan kopuk haneleri tahliye etmek için görevlendirildi.

Okullar, aniden kıyılarını patlatan nehirler tarafından birkaç saat içinde sular altında kalan köylerin tamamını barındırmak için yardım sığınaklarına dönüştürüldü.

Ailesi Companiganj köyünde yaşayan Lokman, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Cuma günü erken saatlerde bütün köy sular altında kaldı ve hepimiz mahsur kaldık" dedi.

“Bütün gün evimizin çatısında bekledikten sonra bir komşu bizi derme çatma bir botla kurtardı. Annem, hayatı boyunca hiç böyle sel görmediğini söyledi” dedi.

Yükselen sulardan kurtarılan bir diğer kadın Asma Akter, ailesinin iki gündür yemek yiyemediğini söyledi.

“Su o kadar hızlı yükseldi ki hiçbir şeyimizi getiremedik” dedi. "Ve her şey su altındayken nasıl bir şeyler pişirebilirsin?"

Polis yetkilileri AFP'ye verdiği demeçte, fırtınaların tetiklediği yıldırımların Cuma öğleden sonra Güney Asya ülkesinde en az 21 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Yerel polis şefi Mizanur Rahman, aralarında Cuma günü kırsal Nandail kasabasında yıldırım düşen 12 ila 14 yaşları arasındaki üç çocuğun da bulunduğunu söyledi.

Polis müfettişi Nurul İslam, AFP'ye verdiği demeçte, liman kenti Chittagong'da toprak kaymalarının yamaçtaki evlerine çarpması sonucu dört kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Eyalet başbakanı Conrad Sangma, Perşembe gününden bu yana Hindistan'ın uzak Meghalaya bölgesinde toprak kaymaları ve yolları sular altında bırakan nehirler sonrasında en az 16 kişinin öldüğünü yazdı.

Bitişikteki Assam Eyaletinde, beş gün boyunca aralıksız devam eden sağanak yağışların ardından 1,8 milyondan fazla insan selden etkilendi.

Assam başbakanı Himanta Biswa Sarma gazetecilere verdiği demeçte, bölge yetkililerine selden etkilenenlere "gerekli tüm yardım ve yardımları" sağlama talimatı verdiğini söyledi.

İnsanlar su basmış bir alanda bir yol boyunca beklemek
Sylhet'te [AFP] şiddetli muson yağmurlarının ardından insanlar su basmış bir bölgede yol boyunca bekliyor

'Durum kötü'

Sylhet bölgesi hükümet baş yöneticisi Mosharraf Hossain AFP'ye verdiği demeçte, Bangladeş'te selin önceki öğleden sonra yağışların geçici olarak dinlenmesinin ardından Cumartesi sabahı kötüleştiğini söyledi.

"Durum kötü. Dört milyondan fazla insan sel sularında mahsur kaldı” diyen Hossain, neredeyse tüm bölgenin elektriksiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Sel, Bangladeş'in Sylhet'teki üçüncü büyük uluslararası havalimanını Cuma günü kapanmaya zorladı.

Tahminciler, sellerin önümüzdeki iki gün içinde Bangladeş'te ve Hindistan'ın kuzeydoğusundaki yukarı akışta şiddetli yağışlarla daha da kötüleşeceğini söyledi.

Bu haftaki yağmurlardan önce, Sylhet bölgesi, geçen ayın sonlarında yaklaşık yirmi yıl içinde en az 10 kişinin öldüğü ve dört milyon kişinin etkilendiği en kötü selinden hala kurtuluyordu.

Her iki ülke de, yağışların hafta sonu da devam etmesi beklendiği için daha da kötüleşebilecek şiddetli sel için ordudan yardım istedi.

"Pazar gününe kadar Assam'ın çeşitli bölgelerinde orta ila şiddetli yağış bekliyoruz. Assam'ın başkenti Gauhati'deki meteoroloji istasyonundan bir yetkili olan Sanjay O'Neil, "Yağmur hacmi emsalsizdi" dedi.

Bangladeş'te, Hindistan sınırına yakın bölgeler en kötü şekilde etkilendi.

Ülkenin başkenti Dakka'daki sel tahmin ve uyarı merkezine göre, ülke genelindeki tüm büyük nehirlerdeki su seviyeleri yükseliyordu. Ülkede yaklaşık 130 nehir var.

Merkez, sel durumunun kuzeydoğu bölgesindeki en kötü etkilenen Sunamganj ve Sylhet bölgelerinin yanı sıra kuzey Bangladeş'teki Lalmonirhat, Kurigram, Nilphamari ve Rangpur bölgelerinde kötüleşebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim