1 Mart Pazartesi günü BM'nin en üst düzey insan hakları yetkilisi, bir makale yayınladığı ve Hükümetin COVID-19'unu eleştiren sosyal medya paylaşımlarını paylaştığı için dokuz aydır tutuklu yargılanan Bangladeş'te bir yazarın gözaltında ölümüne ilişkin şeffaf soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Yazar Mushtaq Ahmed, tedavi için cezaevi hastanesine sevk edildikten sonra 25 Şubat'ta öldü.  BM insan hakları dairesinden ( OHCHR ) yapılan bir habere göre yetkililer, ölümünü soruşturacaklarını açıkladılar. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, “Hükümet, Ahmed'in ölümüne ilişkin soruşturmasının hızlı, şeffaf ve bağımsız olmasını sağlamalıdır” dedi. 

Michelle Bachelet, yetkilileri, Bay Ahmed'in suçlandığı Dijital Güvenlik Yasasını gözden geçirmeye çağırdı; uygulamasını askıya almak; ifade ve kanaat özgürlüğü haklarını kullandıkları için emir kapsamında tutuklu bulunanların hepsini serbest bırakabilir.

Yüksek Komiser, "Çeşitli BM insan hakları organları, Hükümete yönelik eleştiriyi cezalandırmak için kullanılan Dijital Güvenlik Yasasının kötü tanımlanmış, aşırı geniş hükümleri hakkında uzun süredir endişelerini dile getirdi" dedi. 

Bachelet ayrıca, polisin, Bay Mushtaq'ın ölümü üzerine adalet talep eden protestolar sırasında aşırı güç kullandığı ve 35 kişinin yaralandığı ve yedi kişinin tutuklandığına dair haberlerle ilgili endişelerini dile getirdi. 

Yasaya göre tutuklanan birkaç kişi 

Yüksek Komiser ayrıca, karikatürist Ahmed Kishore Bay Ahmed ile benzer suçlamalarla gözaltına alınan başka bir kişinin işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldığı iddialarından ciddi endişelerini dile getirdi.  

Yetkililere iddiaları derhal ve etkili bir şekilde soruşturma ve güvenliğini ve iyiliğini sağlama yükümlülüklerini hatırlattı. 

OHCHR'ye göre, Bay Ahmed ve Bay Kishore, COVID-19 hakkında yanlış bilgi yaydığı veya Hükümetin tepkisini eleştirdiği iddiasıyla geçen yıl Mayıs ayında tutuklanan 11 kişi arasındaydı.  

Kişilerin kefaletle serbest bırakılmaları defalarca reddedildi ve bu yıl 20 Ocak'ta "propaganda, yanlış veya saldırgan bilgiler ve toplumsal uyumu bozabilecek ve huzursuzluk yaratabilecek bilgiler" yayınladıkları için resmen suçlanmadan önce yaklaşık dokuz ay tutuklu kaldılar.

Ofis, bunların geçen hafta Salı günü bir mahkemeye çıkarıldığını ve Bay Kishore'nin iki Acil Eylem Taburu subayı tarafından işkenceye maruz kaldığını iddia ettiğini de ekledi. Raporlara göre, gözle görülür şekilde yaralı görünüyordu. 

Suistimal iddiaları 'uzun süredir devam eden bir endişe' 

BM hakları ofisi ayrıca, Acil Eylem Taburu tarafından işkence ve kötü muamele iddialarının uzun süredir endişe verici olduğunu söyledi.  

İşkenceye Karşı Komite , uygulanmasını izlemeye bağımsız vücut İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmenin , 2019 yılında birimin üyelerinin gerçekleştirmiş olduğu Bangladeş komisyon Hükümetine iddialar konusunda bağımsız bir soruşturma önerilen işkence ve OHCHR, keyfi tutuklamalar, kaybolmalar ve yargısız infazlar gibi diğer hak ihlallerinin "rutin bir politika gereği" olduğunu da sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim