Kuran'a hakaret edildiği iddiasıyla türbelere saldırı.

İslami bir kutsal kitaba saygısızlık iddialarının birkaç Hindu tapınağının saldırıya uğramasına ve polisin kalabalığa ateş açmasına ve en az dört kişinin ölmesine yol açmasının ardından Bangladeş'te ölümcül toplumsal şiddet patlak verdi.

Hükümet, Çarşamba günü Cumilla şehrinde dini gerilimler ve şiddetin patlak vermesinin ardından 22 bölgeye paramiliter birlikler yerleştirdi.

Müslümanların kutsal kitabı Kuran'ın Hindu tanrısı Hanuman'ın bir heykelinin dizine, Hindu kutsal Durga festivali için kurulan bir türbeye yerleştirildiğine dair sosyal medyada yayılan video ve iddialara yol açtı. 

Küfür iddiasıyla ilgili olarak Cumilla ve çevre ilçelerde 500'den fazla kişiden oluşan çeteler toplandı. Yaklaşık 10 Hindu tapınağı ve türbesi, taş atan ve Hindu tanrıçası Durga'nın heykellerini parçalayan kalabalıklar tarafından saldırıya uğradı ve tahrip edildi.

Cumilla'da polis kalabalığa biber gazı ve ateş açtı. En az üç kişi olay yerinde hayatını kaybederken, bir kişi daha sonra yaralandı. Aralarında çok sayıda polis memurunun da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

Cuma günü, başbakan Şeyh Hasina yanıt olarak şiddetli eylem sözü verdi. Hasina, "Cumilla'daki olaylar kapsamlı bir şekilde araştırılıyor" dedi. Kimse kurtulamayacak. Hangi dine mensup oldukları önemli değil. Yakalanacaklar ve cezalandırılacaklar.”

Diyanet İşleri Devlet Bakanı Md Faridul Haque Khan, Kuran'la ilgili olayın soruşturulacağını, ancak toplumsal uyumun korunması gerektiğini de sözlerine ekledi ve insanları yasayı kendi ellerine almamaya çağırdı.

İktidardaki Awami Ligi hükümetinin bakanı olan Obaidul Quader, şiddetin ardından bir Hindu tapınağını ziyaret etti. Hindu dini festivaline yapılan saldırılardan "fanatik unsurların" sorumlu olduğunu ve hükümetin "onların şeytani planlarını sürdürmelerine izin vermeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Bangladeş Hindu Birlik Konseyi, bir tweet'te son 24 saat içinde olanları "yayınlayamadığını" söyledi, ancak "Bangladeş Hinduları bazı insanların gerçek yüzlerini gördü. Gelecekte ne olacağını bilmiyoruz. Ancak Bangladeş Hinduları, 2021'de Durga Puja'yı asla unutmayacak”.

Hindu dini liderleri, saldırıların Bangladeş'teki Hindu topluluğuna saldırmak için bir komplonun parçası olduğunu iddia etti. Hindular, Müslüman çoğunluklu ülkenin %10'unu oluşturuyor.

Ağustos ayında ülkenin Khulna bölgesinde dört Hindu tapınağına saldırı düzenlendi ve Mart ayında Hindistan başbakanı Narendra Modi'nin ziyareti sırasında radikal İslamcı gruplar Hindu tapınaklarına saldırdı.

Perşembe günü meydana gelen olay, komşu Hindu çoğunluk Hindistan'da öfkeye yol açtı. Perşembe günü, Hindistan hükümet sözcüsü Arindam Bagchi olayı "rahatsız edici" olarak nitelendirdi ve yetkililerin Bangladeş yetkilileriyle saldırılar hakkında iletişim halinde olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim