BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü  Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, barışı koruma ve özel siyasi misyonları içeren BM barış operasyonlarının dünyanın en karmaşık noktalarından bazılarında "siyasi çözümler için alan sağladığını" söyledi.

“Sivilleri korumaya ve şiddeti önlemeye yardımcı oluyorlar…[ve] barış inşası, kalkınma, insani ve insan hakları aktörlerinin çalışmalarını mümkün kılıyor”, diye detaylandırdı.  

Ancak, “faaliyet gösterdikleri yerel ve küresel bağlamlar gün geçtikçe daha zorlu hale geliyor”. 

BM başkanı Güvenlik Konseyi'ne , barışı korumanın, dayanıklılık oluşturma ve barışı sürdürmede BM operasyonlarını desteklemede “kritik bir rol” oynadığını hatırlattı.  

Bu Konsey, erken hareket ederek, stratejik olarak devreye girerek ve tek bir sesle konuşarak, uluslararası toplumun siyasi ve mali desteğini harekete geçirebilir ve çatışma aktörlerinin barışı güvence altına alma taahhütlerini teşvik edebilir” dedi.  

Sıkıntı envanteri  

Sayın Guterres, artan jeopolitik gerilimlerin, yayılan güvensizliğin ve diğer güçlü istikrarsızlık faktörlerinin karşılıklı olarak birbirini güçlendirdiğine dikkat çekerek, artan iklim felaketine, açlığın ve yoksulluğun kötüleşmesine ve eşitsizliklerin derinleşmesine işaret etti.  

“Bütün bunlar siyasi gerilimleri, ekonomik çaresizliği ve sosyal huzursuzluğu körüklüyor” diye uyardı. 

Aynı zamanda,  dünya güçleri arasındaki köklü bölünmeler toplu bir tepkiyi sınırlamaya devam ederken , uluslar arasındaki çatışmalar, istilalar ve savaşların yanı sıra hükümetteki anayasaya aykırı değişiklikler de çoğalıyor .  

'Çılgınlık' dönüşümü 

Bu arada, Genel Sekreter, insani ihtiyaçlar ile insani yardım arasındaki uçurumun genişlemeye devam ettiğini söyledi.  

İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü saldırı altındayken, siber savaşlar ve ölümcül otonom silahlar “zar zor idrak ettiğimiz ve kapsayabilecek küresel mimariden yoksun” riskler sunuyor” dedi.   

“Dünyamız baş döndürücü bir hızla dönüşüyor. Barışı korumak için ayak uydurmalıyız” dedi.  

Barışı güçlendirmek  

Afrika'da ve başka yerlerde barış inşası kazanımlarının tersine çevrildiğini kaydeden Guterres, “[önleme] ve dayanıklılık oluşturmaya daha keskin bir odaklanma” ihtiyacının altını çizdi.   

Ortak Gündemimiz raporunda   , önerilen Barış için Yeni Gündem, önleme ve barış inşası yatırımlarına öncelik veriyor.   

"Barış operasyonlarımız, çatışmanın tüm aşamalarında ve tüm boyutlarında barışın sürdürülmesinde daha büyük bir rol oynayacak şekilde yetkilendirilmeli ve donatılmalıdır" diyen Bakan, bunun için "en fazla ülkenin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran kararlı, kapsayıcı bir ulusal sahiplenme" gerektiğini hatırlattı. kadınlar, gençler ve azınlıklar da dahil olmak üzere savunmasız”.  

Her şeyden önce, kalkınma ve ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi haklara saygı, şiddetli çatışma ve istikrarsızlığa karşı dünyanın en iyi önleyici araçlarıdır. 

Kapsayıcı katılım   

Bu amaçla, BM başkanı, daha iyi yerel topluluk katılımlarıyla başlayarak ve daha duyarlı ve kapsayıcı hükümetleri ve kurumları teşvik ederek dört öncelik belirledi.   

Barış operasyonlarının meşru, duyarlı ve kapsayıcı yönetişim için ortak hedeflere katkıda bulunduğunu belirtti; diyalog ve siyasi katılım için alan yaratmak, topluluk şiddetini azaltmak; temel hizmetlerin sağlanmasını güvence altına almak, uzlaşmayı teşvik etmek; ve adalete eşit erişimi teşvik etmek.   

Ancak, “bütün-toplum yaklaşımını güçlendirerek ve güven, topluluk katılımı ve uyum inşa eden yatırımları artırarak” ihtiyaçları ve şikayetleri ele almak için daha hızlı ve daha etkili eylemler gerektiğini belirtti.  

Kadınların yeri  

Ardından, Bay Guterres, ülkelerinin geleceğini şekillendirmede kadın ve genç liderliğin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.    

Kadın barışı koruma görevlilerinin ve yerel kadın ağlarının, toplum direncini oluşturmada ve çatışma önleme ve çözüm çabalarında kadınların kaygılarını “önde ve merkezde” tutmada “önemli” katkılarını kabul etti.  

BM başkanı, “ Kadın haklarını güvence altına almanın ve karar alma süreçlerine eşit katılımının barışı inşa etmek ve sürdürmek için şart olduğunu biliyoruz  ” diyerek, BM'nin bu nedenle yerel kadın liderler ve her düzeyde barışı inşa edenlerle ortaklıklara yatırım yaptığını söyledi.  

Aynı zamanda, gençlik sesleri yüksek sesle barış inşası önceliklerini dile getiriyor.  

“Gençlik, Barış ve Güvenlik Gündemimiz – Afrika Birliği'nin 2020 Kıtasal Gençlik, Barış ve Güvenlik Çerçevesi ile birlikte – bu kritik sesleri yükseltmek için önemli ve tamamlayıcı araçlardır” dedi.  

Önemli bağlantılar 

Direnç oluşturmak ve barışı sürdürmek için daha bütünsel ve bütünleşik bir yaklaşım üçüncü önceliğiydi. 

Üst düzey BM yetkilisi, bunun “insani-kalkınma-barış bağlantısı genelinde özel yatırımlar” içermesi gerektiğini vurguladı.  

Son olarak, “uluslararası toplum barışa eksik yatırım yapmaya devam ediyor” diyerek önleme ve barış inşası faaliyetleri için finansman eksikliğine döndü.  

BM başkanı, Genel Kurul'un Barış İnşası için Finansman  kararının artırılmış ve daha öngörülebilir ve sürdürülebilir finansman bulma taahhüdünü yansıttığını   hatırlatarak, “Konuşmanın zamanı geldi” dedi  .

BM  Barış İnşa Fonu'na  geçen yıl Afrika'daki 25 ülkeye 150 milyon dolar sağladığı için kredi verdi ve bu da onu diğer finansal kurumların daha büyük katkıları için bir katalizör haline getirdi.  

Kıdemli yetkili, "Fakat çok daha fazla kaynaklara ihtiyaç var" diye devam etti. “Finansman artırılmalı ve uluslararası finans kurumlarıyla ortaklıklar daha da güçlendirilmelidir”. 

Sektörler arası eylem 

BM Afrika Genel Sekreter Yardımcısı Martha Ama Akyaa Pobee, barış gücü, insan hakları ve insani yardım görevlilerinin tamamlayıcı çalışmalarının yanı sıra daha güçlü toplu eylem ihtiyacının altını çizdi. 

Ayrıca, barış operasyonlarının toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etme fırsatı içerdiğini savunarak, çatışma bölgelerinde çalışan kadınların taşıdığı büyük yükleri gözlemledi. 

Birlikte 'adım atın' 

Çatışma ve varoluşsal tehditlerle mücadele üzerinde çalışan bağımsız küresel liderler olan The Elders grubunun Başkanı olarak konuşan Mary Robinson, Konseyin tutarlılık göstermesi, tüm BM'nin ortak çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve Örgütün diğer bölümleriyle daha yakın çalışması gerektiğini söyledi. .  

Şimdi Konsey'in adım atıp tek sesle konuşma zamanı" dedi ve "yalnızca çatışmanın temel nedenleriyle mücadele etmek ve adil ve sürdürülebilir bir barış inşa etmek için sürekli katılım yoluyla" görevinin yerine getirileceğini de sözlerine ekledi. 

Editör: Güven BOĞA