ADANA BAROSU’NUN DA ARALARINDA OLDUĞU 31 BARODAN GENEL KURULLARIN VE SEÇİMLERİN FİİLEN İMKANSIZ VE İŞLEVSİZ KILINMASI ÇABALARINA VE HUKUKSUZ KISITLAMALARA SERT TEPKİ

“300 KİŞİ VE M2 SINIRLARI, ‘GENEL KURUL YAPMAYIN’ DEMEKTİR; AKLIMIZ İLE ALAY EDİLİYOR”

Adana Barosu’nun da aralarında yer aldığı 31 Baro ortak açıklamayla İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile “300 kişi ile sınırlı ve her kişiye 8 metre karelik alan sağlanarak yapılabileceği” kararına sert tepki.

Açıklamada ; “Demokrasinin ve hukukun gereği yerine getirilerek; Sivil toplum örgütleri, akademik meslek odaları ve barolar için büyük bir kaosa sebebiyet verecek bu uygulamanın durdurulması ve alınacak tedbirler doğrultusunda tüm baroların genel kurullarının yapılması önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.” denildi.

Açıklamada, TBB ve yönetim kurulu üyelerine son kez tarihi çağrıda bulunularak Baroların genel kurul ve seçimlerini yapmalarının sağlanması için gerekli girişimlerde bulunmadıkları takdirde tarih önünde “utançla anılacağı” ifadesine yer verildi

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilindiği üzere baroların genel kurulları, Avukatlık Kanunu’nun 82. maddesinde yazılı “Genel kurul son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek üzere toplanır” şeklindeki açık hükmüne karşın, İçişleri Bakanlığı’nın pandemi tedbirlerine ilişkin genelgesi dayanak yapılarak il hıfzıssıhha kurullarınca ertelenmiştir.

Pek çok baro tarafından idari yargıya başvurulmuş, baroların genel kurullarının yapılması hukuka aykırı bir şekilde engellenmiştir.

Barolar ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının yapılması pandemi gerekçesiyle engellenirken, iktidar partisi başta olmak üzere siyasi partilerin il, ilçe kongrelerinin, gençlik ve kadın kolları kongrelerinin yapılmasında sakınca görülmemiş, hatta bu durum yürütmenin başı tarafından, partisinin genel kurullarının yapıldığı salonların “lebalep dolu” olması övgüsüne mazhar olmuştur.

Tüm bunlar yaşanırken, geçtiğimiz gün İçişleri Bakanlığı’nca, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda Pandemi tedbirlerinin riskli illere göre kademeli olarak kaldırılacağı belirtilerek Covid-19 pandemisi tedbirlerinin nasıl uygulanacağına ilişkin bir genelge yayımlanmıştır. İl hıfzıssıhha kurullarınca da tedbirlerin genelge doğrultusunda uygulanmasına karar verilmiştir. Alınan tedbirlerden birisi doğrudan baroları ilgilendirmektedir.

Hangi kriterler esas alınarak hazırlandığını bilmediğimiz bu tedbirlerin hayatın gerçekliğinden uzak ve uygulanabilir olmadığını açıkça belirtmek istiyoruz.

Baro genel kurullarının çok yüksek riskli illerde yapılamayacağı, diğer illerde ise kişi başına 8 m2’lik bir alan bulundurma koşulu ve 300 kişiyi aşmayacak şekilde yapılabileceği belirtilmiştir.

Kayıtlı avukat sayısı 300’ün altında 29 baromuz bulunmaktadır.

Diğer barolarımızın tamamının mevcudu 300’ün üzerindedir. Hatta bazı barolarımızda genel kurul yapılabilmesi için gereken yüzde 10 üye sayısı bile bu sayının üstündedir.

Bu nedenle; baroların genel kurulları için böylesi bir sınırlama getirilmesi en hafif deyimiyle aklımızla ile alay edilmesi, genel kurul yapılabilmesinin 300 kişi ile sınırlanması, özetle barolara “Genel kurullarınızı yapmayın” demek anlamına gelmektedir.

TBB seçimlerinde, baro genel kurullarında seçilen TBB delegeleri oy kullanacaklarından, TBB seçimlerinin de yapılabilmesi için tüm baroların eş zamanlı olarak genel kurullarını yapabilmeleri gerekmektedir. Aksi durumda bir kısım TBB delegesi belirlenmiş, bir kısım TBB delegesi ise belirlenmemiş olacaktır ki bu durum TBB seçimlerinin yapılabilmesini imkansız kılacaktır.

Bu nedenledir ki, baro genel kurulları ile ilgili alınan tedbirler uygulanabilir olmayıp, uygulandığı takdirde ise kaos yaratmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

TBB’YE “SON KEZ TARİHİ BİR ÇAĞRI” YAPILDI

Öte yandan, hukuka, kanuna ve demokratik teamüllere aykırı olarak getirilen sınırlamalar karşısında avukatların ve dahi baroların hak ve hukukunu korumakla görevli TBB Başkan ve Yönetim Kurulu’nun tüm bu hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmasını büyük üzüntü ve utanç ile izlemekteyiz.

TBB Başkan ve Yönetim Kurulu’nun bu konu ile ilgili hiçbir girişimde bulunmamasının nedenlerini, tüm siyasi partiler çok riskli ya da az riskli fark etmeksizin genel kurullarını yapmalarına rağmen baroların genel kurullarının bu şekilde sulandırılma samimiyetsizliğine söyleyecek bir tek sözleri dahi olmamasını çok iyi anlıyoruz!

Hiçbir görev ve makamın sonsuz olmadığını, önemli olanın görev süresinin uzunluğu değil yapılan görevin onur ve gururla yapılması olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, baroların genel kurul ve seçimlerini yapmalarının sağlanması için gerekli girişimlerde bulunmaları için kendilerine SON KEZ TARİHİ BİR ÇAĞRIDA bulunuyoruz. Bu görevlerini yapmadıkları takdirde, tarih ve hukuk dünyası bu tavırsızlığı ve eylemsizliği yüreklere ve hafızalara kazıyacak, en hafif tabiri ile utançla anılacaklardır.

Paris Şartı “Demokrasi, temsili ve çoğulcu karakteri ile seçmene hesap verilmesini, kamu makamlarının hukuka uymak yükümlülüğünü ve adaletin yansız bir şekilde dağıtılmasını da zorunlu kılar. Kimse hukukun üstünde olamaz” demektedir.

Avukatlardan aldığı güven ve destek ile göreve gelen baro başkanları ve kurullarda bulunan meslektaşlarımız her zaman demokrasiye inanmış, ülkede demokratik teamüllerin işlerlik kazanması ve insan hakları için mücadele etmiş kişilerdir. Bu itibarla demokratik hakların kullanılmasının kanunsuz ve eşitliğe aykırı olarak bertaraf edilmesine sessiz kalmamız söz konusu olamaz.

Bizler görevlerimizi gerektiğinde demokratik seçimlerle ve meslektaşlarımızın takdiri ile devretmeye hazırız.

Bir ülkede kanunlar ya vardır ya da yoktur. Eğer ki bir hukuk devletinden bahsedeceksek bir ülkedeki kanunlar ya herkes için uygulanır ya da hiç kimse, artık o kanunların adaleti sağlayacağına inanmaz. Bu nedenle; Demokrasinin ve hukukun gereği yerine getirilerek; Sivil toplum örgütleri, akademik meslek odaları ve barolar için büyük bir kaosa sebebiyet verecek bu uygulamanın durdurulması ve alınacak tedbirler doğrultusunda tüm baroların genel kurullarının yapılması önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.

• Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük
• Aksaray Barosu Başkanı Av. Ramazan Erhan Toprak
• Amasya Barosu Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere
• Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç Sağkan
• Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan
• Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal
• Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt
• Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay
• Bolu Barosu Başkanı Av. Sabri Erhendekçi
• Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik
• Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun
• Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan
• Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan
• Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın
• Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay
• Eskişehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Elagöz
• Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı
• Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez
• Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya
• İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu
• İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel
• Kayseri Barosu Başkanı Av. Cavit Dursun
• Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir
• Malatya Barosu Başkanı Av. Enver Han
• Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik
• Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz
• Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun
• Niğde Barosu Başkanı Av. Osman Çimen
• Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz
• Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran
. Zonguldak Baro Başkanı Av. Özel Eroğlu

Editör: TE Bilisim